Predstavljamo Vijesti

Cupra postaje posebna marka

Tvrtka Seat najavila je lansiranje linije Cupra, marke s vlastitim, prepoznatljivim identitetom. Najava se odvila na ekskluzivnom događanju održanom u Barceloni, na kojemu je otkriven i prvi model nove marke, vozilo Cupra Ateca. Od ovog će trenutka linija Cupra, koja je oduvijek bila ultimativni izražaj sportskog karaktera marke Seat, osvajati srca zaljubljenika u automobile diljem svijeta. Cupra slovi za jedinstvenost, sofisticiranost i performanse. Došlo je vrijeme za uvođenje posebne marke za entuzijaste.

Cupra je postala vlastitom markom, stvorena je za kreiranje modela u suradnji s tvrtkom Seat i s čvrstom predanošću za nezavisnim rastom. Ovim će potezom marka stvoriti zasebni izložbeni prostor u otprilike 260 posebno odabranih autosalona marke Seat diljem Europe. „Cupra predstavlja veliku mogućnost za marku Seat, naše kupce i naše poslovanje“, rekao je predsjednik uprave marke Seat Luca de Meo. „Cjelokupni je projekt ugledao svjetlo dana kao san skupine ljudi koji su bili u potrazi za načinom na koji će moći osvojiti srca nove skupine zaljubljenika u automobile.“ Ova nova marka bit će dio tvrtke Seat jednako kao ostala društva koja su u njezinu vlasništvu poput centra Seat Metropolis:Lab Barcelona. Tvrtka ovim pothvatom nastoji uvesti raznolikost u svoje poslovanje i kreirati nove modele koji se mogu pokazati kao profitabilni te istovremeno učvršćivati njegov financijski položaj. Seat je jedna od najbrže rastućih marki u Europi te trenutačno ima povoljan položaj za lansiranje marke Cupra. Marka Cupra k tomu će obuhvaćati cjelokupne sektore za motosport i relije, područje koje je do sada bilo u nadležnosti odjela Seat Sport i koje će se izravno integrirati u novu marku.

Logotip marke Cupra, koji je otkriven prije nekoliko tjedana, nadahnut je identitetom plemenskih civilizacija i odražava vrijednosti koje nova marka želi posredovati – strast, preciznost, odlučnost i hrabrost. Potpredsjednik odjela za prodaju i marketing marke Seat Wayne Griffiths istaknuo je sljedeće: „Naše su ambicije za marku Cupra udvostručivanje prodaje unutar sljedećih 4–5 godina te usmjeravanje svojih poslovnih modela na četiri glavna stupa: distribuciju, partnerstva, reli i proizvode.“

Snažna partnerstva

Kako bi mogla posredovati svoju predanost izradi, strasti, visokoj razini kvalitete i individualizaciji, marka Cupra sklopila je partnerstva s malim studijima i radionicama koji će izrađivati ekskluzivne proizvode u ograničenoj ediciji poput, između ostalog, proizvoda L.G.R., Trakatan i Fabike. Cupra također surađuje s markama kao što su Dainese, Ninco i druge kako bi podržavala i dijelila svoju strast za utrkama, tehnologijom i inovacijama.

Cupra Ateca – Prvi model marke

Ikonična i snažna. Cupra Ateca je SUV koji označava početak nove ere te je savršeni automobil kojim će se lansirati marka Cupra. Ona je jedinstven model u svojem segmentu, koji je do sada bio predviđen samo za premium marke. Naziv Cupra uvijek se isticao zbog svoje impresivne uravnoteženosti između zabave za kolom upravljača i svakodnevne, praktične upotrebe. Ne može svaka marka ponuditi preciznost i sportski karakter vozila marke Cupra, te istovremeno nuditi vozila koja se mogu koristiti za vožnju djece u školu, odlazak u kupovinu ili na putovanje s golemom količinom prtljage, jamčeći pri tome iznimnu kvalitetu vožnje. Nova Cupra Ateca objedinjuje savršen, elegantan i dinamičan dizajn te prostranu unutrašnjost i velik prtljažnik. „Cupra Ateca nudi svestranost kao nijedna druga marka. Riječ je o jedinstvenom modelu u njezinu segmentu, sa snagom od 300 KS, sustavom 4Drive i novim 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG. Ona je najbolji primjer uravnoteženosti sportskog karaktera, zabave za kolom upravljača i jednostavnosti u svakodnevnoj upotrebi“, rekao je potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj marke Seat dr. Matthias Rabe. Motor 2,0 TSI novog modela Cupra Ateca odlikuje se snagom od 300 KS (221 kW). On je jedan od tehnološki gledano najnaprednijih motora na tržištu koji radi s novo dizajniranim sustavom za filtriranje čestica za benzinske motore (eng. Otto Particulate Filter System) kako bi bio u skladu s najnovijim normama za ispušne plinove. Ovaj motor isporučuje se s poboljšanim, snažnijim zvukom te je također opremljen novo razvijenim 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG, koji je dodatno unaprijeđen kako bi ponudio osjećaj izrazito sportskog mjenjača s još bržom, boljom i preciznijom promjenom stupnjeva prijenosa. Razvoj mjenjača modificiran je kako bi se mogao odlikovati izvrsnim performansama te niskim razinama potrošnje goriva i emisije ispušnih plinova. Cupra Ateca isporučuje se s trakcijskim sustavom 4Drive, jednim od najsigurnijih i najnaprednijih integriranih trakcijskih sustava na svijetu. Sustav 4Drive analizira uvjete na cesti u stvarnom vremenu, uključujući brzinu vozila, brzinu svakog kotača, kut upravljača te stil ili način vožnje kako bi u svakom trenutku zajamčio brz i progresivan prijenos snage na potrebne kotače. Sustav 4Drive optimiziran je kako bi mogao funkcionirati u kombinaciji sa svim modusima vožnje: Normal, Sport, Individual, Snow, Off-Road i, dakako, modusom Cupra. Tijekom odabira modusa Cupra u odabiru modusa vožnje, motor trenutno reagira poboljšanim zvukom, a namještanja adaptivnog ovjesa (Dynamic Chassis Control) prilagođavaju se kako bi se vozilo odlikovalo još izraženijim sportskim karakterom.

Dizajn – snažni i impresivni, ekskluzivni detalji

Cupra Ateca nudi markantan vanjski dizajn. U prednjem se dijelu vozila gornja rešetka hladnjaka odlikuje saćastom strukturom s unutrašnje strane, a logotip Cupra smješten je u njezinu središtu. Slova Cupra izvedena su u matiranom aluminiju na donjoj rešetci, odmah iznad ekskluzivno dizajniranog branika. Detalji u sjajnoj crnoj boji sveprisutni su u vanjskom dijelu modela Cupra Ateca: krovni nosači, vanjska zrcala, okviri prozora, bočni spojleri, kotači, prednja rešetka hladnjaka te prednji i stražnji difuzori kao i spojleri koji uokviruju stražnji prozor. K tomu postoje značajke koje ističu ekskluzivnu osobnost vozila kao što su svjetlo na ulazu koje projicira naziv i logotip Cupra na tlo pokraj vozila. Markantne, crne kočione čeljusti, sportski stražnji branik, bakreni logotip Cupra na poklopcu prtljažnika, četiri završetka ispušne cijevi na rubu stražnjeg difuzora i ekskluzivni 19“ kotači od lakog metala s dijamantnim rezom i logotipom Cupra mahom povećavaju sportski karakter i eleganciju ovoga jedinstvenog i dinamičnog SUV-a. Na raspolaganju stoji šest vanjskih boja: Energy plava, Velvet crvena, Brilliant srebrna, Rodium siva, Magic crna i Nevada bijela.

U unutrašnjosti su obloge vrata presvučene materijalom Alcantara, a logotip Cupra osvijetljen je na aluminijskoj pločici i istaknut na pragovima vrata. Sjedala su također presvučena materijalom Alcantara, u crnoj boji sa sivim šavovima te učinkom ugljičnih vlakana koji prekriva bočne dijelove. Sivi šavovi također se nalaze na sportskomu kožnom kolu upravljača i vrhu ručice mjenjača. Papučice su izrađene od aluminija, a okviri mlaznica za zrak klima-uređaja i središnja konzola izvedeni su u sjajnoj crnoj boji. Logotip Cupra također se nalazi na kolu upravljača, podnim prostirkama, ključu i dodirnom zaslonu multimedijskog sustava koji vozaču upućuje dobrodošlicu tijekom uključivanja motora. Serijska oprema u modelu Cupra Ateca usmjerena je prema trima osnovnim načelima: tehnologiji, dizajnu i sigurnosti. Stoga su sustavi poput sustava ulaska i pokretanja vozila bez ključa, bežičnog punjača, pojačivača GSM signala, kamere za prikaz iz ptičje perspektive od 360o, 8“ dodirnog zaslona navigacijskog sustava plus, dynamic chassis control (adaptivnog ovjesa), digitalnog kokpita i sustava Park Assist sadržani u opsegu serijske opreme. Značajke glavne opcijske dodatne opreme uključuju paket Performance, a on sadrži 18“ Brembo kočnice u crnoj boji, paket vanjske opreme od ugljičnih vlakana Carbon Fibre (stražnji spojler i prekrivke vanjskih zrcala), paket unutrašnje opreme od ugljičnih vlakana Carbon Fibre (instrumentna ploča od ugljičnih vlakana) te kožna sjedala. Ekskluzivna sportska sjedala Cupra bit će dostupna od sredine 2019. godine. S niskim gravitacijskim središtem i sustavom ovjesa koji savršeno objedinjuje učinkovitost i progresivni, brzi i precizni servoupravljač, nova Cupra Ateca isporučuje se s iznimnim dinamičkim ponašanjem i fantastičnom kvalitetom vožnje. Cupra Ateca može postići najveću brzinu od 245 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za svega 5,4 sekunde. Iako su SUV-ovi sve popularniji, u ovomu trenutku na tržištu ne postoje brojni primjeri kao što je Cupra Ateca, zbog čega će ona biti prvi stup marke koji će još bolje premostiti jaz između sportskih verzija marke Seat i samog motosporta.

Cupra TCR

Cupra TCR bit će prvo trkaće vozilo marke. Službeno će se natjecati u natjecanju TCR series u sezoni za 2018. godinu. Novi Cupra TCR isporučivat će se s novim logotipom Cupra u prednjem i stražnjem dijelu sa službenom i amblematskom bakrenom bojom te branicima, kolom upravljača, poklopcem motora i sportskim sjedalima koji se razlikuju od onih sadržanih u standardnom modelu marke Cupra. Zahvaljujući elektroničkoj upravljačkoj jedinici s prilagođenim softverom ispunjavat će zahtjeve tehničkih regulacija za 2018. godinu.

Budući projekti

Za ovo je ekskluzivno događanje nova marka provela studije dizajna na modelima Cupra Ibiza i Cupra Arona kako bi prikazala snagu svijeta nove marke Cupra. Iako ova vozila još nisu potvrđena kao dio serije modela marke Cupra, ona predstavljaju važne studije dizajna koje prikazuju potencijal nove marke u pogledu dizajna i tehnologije te mogućnosti proširivanja elemenata iz linije modela Cupra na različite segmente.

Seat Leon Cupra R ST

Osim predstavljenih modela marke Cupra, novo, posebno izdanje vozila također je imalo svoj javni debi: model Seat Leon Cupra R ST. Ovaj put Cupra R upućuje dobrodošlicu još jednom članu u sofisticiranu, prepoznatljivu obitelj iznimnih performansi. Seat Leon Cupra R ST sadrži vanjske i unutrašnje detalje u optici bakra, a oni su u skladu s prepoznatljivim dizajnom vozila. Vozilo će se opremati 2.0-l TSI motorom snage 300 KS, sustavom pogona na sve kotače 4Drive i automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG te aerodinamičnim komponentama od ugljičnih vlakana, emotivnim zvukom ispušnog sustava, bakrenim kotačima od lakog metala i snažnim kočnicama. Ono će biti dostupno krajem godine, a također će biti izloženo na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

Cupra je posebna marka za jedinstvene ljude, dizajnirana za privlačenje kupaca koji tragaju za novostima koje marka može ponuditi: jedinstvenošću, sofisticiranošću i performansama. Došlo je vrijeme da se zaljubljenici u automobile uključe u novu marku koja ispunjava njihova očekivanja. Zajedno s lansiranjem novih modela, Cupra će također držati duh motosporta i relija na životu tako što će sudjelovati u natjecanjima TCR series. Svijet marke Cupra živ je i spreman na osvajanje nove skupine entuzijasta u više od 260 posebno odabranih autosalona marke Seat diljem Europe.