Ekologija Vijesti

Dacia Spring – Dacijina električna revolucija

  • Dacia Spring najava je najpovoljnijeg posve električnog vozila na europskom tržištu
  • Prvi gradski automobil marke Dacia s četiri prava sjedala
  • Savršena ponuda prilagođena novim uslugama mobilnosti i privatnim kupcima

Vjerna svojoj ulozi revolucionara automobilske industrije, Dacia je spremna nastaviti priču o uspjehu predstavljanjem konceptnog vozila Dacia Spring kojim najavljuje svoj prvi posve električni model. Dacia Spring uvod je u novu Dacijinu revoluciju koja bi električna vozila trebala učiniti pristupačnima.

U samo 15 godina, Dacia je uspjela prodrmati temelje automobilske industrije predstavljanjem revolucionarnih modela Logan (na tržištu novih automobila) i Duster (na tržištu SUV-ova). Marka ide ukorak s vremenom, ostajući pritom vjerna svojim temeljnim načelima: jednostavna, suvremena, pouzdana i izdržljiva vozila po pristupačnim cijenama. Dacia je prava priča o uspjehu s ukupno 6,5 milijuna kupaca te predvodnik na tržištu osobnih vozila u Europi zahvaljujući uspjesima modela Logan, Sandero i Duster.

Dacijina nova r-EV-olucija

Električni konceptni automobil Dacia Spring temelji se na Renaultovoj viziji održive i pristupačne mobilnosti za sve, pri čemu zadržava temeljna načela i filozofiju marke Dacia. Najavljuje budući, posve električan gradski automobil s četiri sjedala koji će ispunjavati najosnovnije potrebe i biti pristupačan najširem broju kupaca. Riječ je o gradskom automobilu s petorim vratima koji spaja jednostavnost, pouzdanost i pristupačnost, čineći vožnju još jednostavnijom.

Lagana i kompaktna serijska inačica Dacia Spring imat će domet od 200 km (WLTP) kojim osigurava bezbrižnu vožnju gradom i izvan njega. U prodaji će se naći 2021. Kako bi uspjela u svojem naumu, Dacia se odlučila osloniti na desetogodišnju stručnost Grupe Renault u proizvodnji električnih vozila.

Električni gradski automobil koji pokreće nove trendove

Konceptno vozilo Dacia Spring pravo je električno vozilo koje pokreće nove trendove. Pastelno siva karoserija naglašena je fluorescentno narančastim detaljima s mat završnom obradom koji se protežu preko blatobrana, krovnih nosača i pragova vrata, iznimno visokim razmakom od tla te zaštitom podvozja ispod prednjeg i stražnjeg odbojnika. Odvažan izgled SUV-a i kompaktne dimenzije čine ga savršenim za bezbrižnu svakodnevnu vožnju.

Posebna je pozornost dana svjetlima. Full LED prednja svjetla postavljena su na različite razine: vodoravni svjetlosni potpis krasi gornji dio prednjeg kraja, dok su četiri simetrična svjetla ugrađena u odbojnik. Četiri full LED svjetla straga tvore svjetlosni efekt u obliku dvostrukog slova Y. Tim je vizualnim efektima najavljen novi svjetlosni potpis marke Dacia. Zahvaljujući novom dizajnu svjetala, profiliranom poklopcu motora i posebno izrađenoj čvrstoj masci hladnjaka, prednji kraj konceptnog vozila Dacia Spring odiše snagom i pouzdanošću.

Dvostruka namjena

Zahvaljujući posve električnom motoru i bateriji prilagođenoj za svakodnevnu vožnju, Dacia Spring ispunjava potrebe gradske i izvangradske vožnje. Riječ je o robusnom vozilu koje privatnim i flotnim kupcima nudi sve prednosti električnog vozila: jednostavnu vožnju, tihi rad, izostanak vibracija i emisija itd. Štoviše, omogućuje jednostavno punjenje i zahtijeva minimalno održavanje.

Dacia Spring savršeno je flotno vozilo prilagođeno novim uslugama mobilnosti poput usluge dijeljenja vozila. Serijska inačica ovog vozila stoga će se naći i na tržištu pružatelja usluga dijeljenja vozila. Riječ je o tržištu na kojem grupa Renault zauzima vodeće mjesto u Europi sa svojom posve električnom flotom (7.800 primjeraka vozila ZOE, Kangoo Z.E. i Twizy).

O marki Dacia: 

Dacia je marka grupe Renault, prisutna na 44 tržišta, od kojih je većina u Europi i sredozemnoj regiji. Marka je utemeljena 1968. u Rumunjskoj, a 2004. pripaja se grupi Renault i vraća na tržište s modelom Logan. Dacia nudi vozila s najboljim omjerom cijene i kvalitete na tržištu. Zahvaljujući svojim kultnim modelima – Logan, Sandero i Duster, marka je ostvarila veliki gospodarski uspjeh. Dacia je 2019. ostvarila rekordan rezultat s ukupno 737.000 prodanih vozila, povećavši broj svojih kupaca na gotovo 6,5 milijuna.