Vijesti

Ford započeo proizvodnju crossovera Puma

Stiže prvi od osam Fordovih elektrificiranih vozila koja na europsko tržište dolaze ove godine.

Proizvodnja inovativnog i elektrificiranog novog Fordovog modela Puma započela je u vrhunskom Fordovom proizvodnom pogonu u rumunjskoj Craiovi, 8. listopada 2019.

Fordov novi kompaktni crossover inspiriran SUV vozilima u ponudi je uz naprednu Fordovu EcoBoost Hybrid 48-voltnu elektrificiranu pogonsku tehnologiju, tako da je Puma postala prvo hibridno vozilo koje se proizvodi u Rumunjskoj.

Ford je dodatno zaposlio 1.700 ljudi i uložio 200 milijuna eura u proizvodni pogon u Craiovi za proizvodnju modela koji kombinira tehnologiju blagog hibrida (mild-hybrid) za bolju učinkovitost u potrošnji goriva, beskompromisnu prostranost prtljažnika koja je najbolja u klasi i zavodljivi stil. Ukupno je Ford u moderni proizvodni pogon u Craiovi uložio 1,5 milijardi eura od 2008. godine.

Nova Puma je jedan od osam elektrificiranih modela koje će Ford uvesti na europsko tržište ove godine. Ranije ove godine Ford je objavio da će svako novo putničko vozilo imati elektrificiranu verziju – blagi hibrid, full hibrid, plug-in hibrid ili električno vozilo – i tako ponuditi jednu od najopsežnijih proizvodnih automobilskih opcija za europske kupce. Ford očekuje da će elektrificirani pogonski agregati činiti više od polovice pogonskih jedinica u putničkim vozilima do kraja 2022. godine.

„Nova Puma predstavlja sljedeće poglavlje Fordove filozofije dizajna usmjerenog na ljude podižući kvalitetu, tehnološko bogatstvo i zabavu u vožnji koja čini prepoznatljiv Fordov DNK u Europi“, rekao je Stuart Rowley, predsjednik europskog Forda. 

„Ne sumnjam da će Puma imati ogroman uspjeh širom Europe.“ Uz sofisticiranu blagu hibridnu tehnologiju, karizmatična nova Ford Puma nudi proporcije SUV-a koji će plijeniti poglede, praktičan prtljažni prostor od čak 456 litara koji uključuje i inovativni Ford MegaBox, tehnologije poput prilagodljivog tempomata sa Stop&Go funkcijom, prepoznavanja prometnih znakova ograničenja brzine i sustava zadržavanja u prometnom traku, kao i vrhunske komforne značajke poput sjedala s masažom lumbalnog dijela leđa koja se nude prvi put u Puminom segmentu.

Različite varijante uključuju sportsku verziju Puma ST-Line nadahnutu Ford Performance modelima i Puma Titanium X luksuznim paketom opreme, koji je predstavljen prvi put prošlog mjeseca na Salonu automobila u Frankfurtu.

Ford Puma se pridružuje širokoj liniji SUV i SUV-ovima inspiriranih crossover modela u Europi i od sada je dostupna za narudžbu. 

Ford Romania zapošljava oko 6.000 radnika, a osim nove Ford Pume u Craiovi se proizvodi Ford EcoSport, kao i Fordov dragulj – 1,0-litreni EcoBoost turbobenzinski motor koji je 11 puta proglašen međunarodnim motorom. Početkom proizvodnje nove Pume, tvornica u Craiovi po prvi put paralelno proizvodi dva različita modela u isto vrijeme i tako donosi na tržište Fordov kompaktni SUV i kompaktni crossover model u najbrže rastućem segmentu u Europi prema JATO Dynamicsu.