Vijesti

Suradnja VW-a i Forda


  • Savez spaja prednosti dva globalna proizvođača automobila kako bili kompetitivniji, inovativniji i kako bi nudili mnogo više svojim klijentima
  • Savez ne uključuje uzajamno vlasništvo između dviju tvrtki
  • Tvrtke će najprije isporučiti srednje kamione za globalne kupce, s početkom 2022. godine  nakon čega slijedi prodaja komercijalnih kombija u Europi
  • Volkswagen i Ford također su predani istraživanju potencijalne suradnje na električnim vozilima, autonomnim vozilima i uslugama mobilnosti

Volkswagen AG i Ford Motor Company objavili su prve formalne sporazume kojima će povećati konkurentnost u poslovanju i zadovoljstvo kupaca u eri brzih promjena u industriji.

Glavni izvršni direktor Volkswagena, dr. Herbert Diess i glavni izvršni direktor Forda Jim Hackett, potvrdili su da tvrtke namjeravaju razviti komercijalni program i pick up modele za globalna tržišta s početkom 2022. godine. Savez će pokrenuti značajne razmjere i učinkovitost i omogućiti da obje tvrtke dijele ulaganja u arhitekturu vozila kako bi se isporučile raznolike pogodnosti i tehnologije. 

Tvrtke procjenjuju da će komercijalni program i pick up suradnja donijeti poboljšane godišnje rezultate prije oporezivanja počevši od 2023. godine.

Osim toga, Volkswagen i Ford potpisali su memorandum o razumijevanju kako bi istražili suradnju na autonomnim vozilima, uslugama mobilnosti i električnim vozilima te su već počeli istraživati mogućnosti. Obje tvrtke također su izjavile da su otvorene za razmatranje dodatnih programa za vozila u budućnosti. Timovi će nastaviti raditi na detaljima u nadolazećim mjesecima.

Savezom, koji ne podrazumijeva unakrsno vlasništvo između dviju tvrtki, upravljat će zajedničko povjerenstvo. Odbor će voditi Hackett i Diess i uključivat će više rukovoditelje iz obje tvrtke.

Komercijalni program i pick up modeli

Ford i Volkswagen imaju jake komercijalne i pick up programe širom svijeta, s popularnim imenima kao što su Ford Transit i Ranger, kao i Volkswagen Transporter, Caddy i Amarok.

Ukupne količine lakih komercijalnih vozila tvrtki iz 2018. godine iznosile su oko 1,2 milijuna jedinica na globalnoj razini, što bi moglo predstavljati suradnju na najvišoj razini u industriji.

Očekuje se da će potražnja za pick up modelima i komercijalnim programom globalno rasti u idućih pet godina. Savez će omogućiti tvrtkama da dijele troškove razvoja, iskoriste svoje proizvodne kapacitete, povećaju sposobnost i konkurentnost svojih vozila i ostvare troškovnu učinkovitost, zadržavajući pritom različite karakteristike branda.

U savezu, Ford će dizajnirati i graditi pick up modele za obje tvrtke za koje se očekuje da će doći na tržište već 2022. godine. Za obje strane, Ford namjerava dizajnirati i izgraditi veće komercijalne kombije za europske kupce, a Volkswagen namjerava razviti gradski kombi.