Vijesti

Goodyear ima najbolju cjelogodišnju gumu

            U najnovijoj usporedbi cjelogodišnjih guma Autobild je opsežno testirao 32 aktualna proizvoda u dimenziji 225/50 R17. Pobjednik je  Goodyear Vector 4Seasons Gen3.

            Razdoblje obaveze korištenja zimske opreme u Republici Hrvatskoj traje od 15. studenog do 15. travnja. Premda naš zakonodavac dozvoljava i “švercanje” u vidu kombinacije ljetnih guma i adekvatnih lanaca u prtljažniku, savjesni vozači znaju da takva polurješenja nisu u službi sigurnosti. Za njih zimska oprema znači kvalitetne zimske ili cjelogodišnje gume na svim kotačima.

            Napretkom tehnologije cjelogodišnje gume postaju sve atraktivnije i donose niz pogodnosti: za cijenu jednog seta zimskih guma štede novac i vrijeme. Nema više troškova i angažmana oko sezonske izmjene guma, nije potreban drugi set kotača, a nestaju i brige oko prostora za sezonalno skladištenje guma. Zato ne čudi da su cjelogodišnje gume sve traženije, osobito za gradska vozila i kompakte. Međutim, postupno ih prihvaćaju i vlasnici većih, jačih automobila iz segmenta sportske srednje klase, gdje je tipična dimenzija 225/50 R17. Veća masa takvih automobila, snažniji motori i u konačnici dinamičnija vožnja pred pneumatike postavljaju ozbiljnije zahtjeve. Ugledni njemački magazin Autobild sučelio je 32 aktualna modela cjelogodišnjih guma, a u nastavku donosimo rezime njihova testa i izdvajamo najvažnije rezultate.

            Autobildovi usporedni testovi guma su vrlo opsežni i temeljeni su na njemačkoj preciznosti. Ovom prilikom su prikupili čak 32 različita proizvoda, a testiranje su provodili u dvije etape. Prvi krug je bio eliminatoran: sve gume čiji je zbroj duljina zaustavnih putova pri kočenju sa 100 km/h – jednom na suhom i jednom na mokrom kolniku – prelazio 97 metara, smatraju se drugorazrednim proizvodima i eliminirani su iz daljnjeg tijeka testiranja.

            Preostalih 16 finalista podvrgnuto je različitim, složenijim ispitivanjima. Nakon opsežnih testiranja koji su se provodili unutar polarnoga kruga te po različitim lokacijama u Europi, dobili smo ovakve rezultate.

            Pobjednik Autobildova testa je Goodyear Vector 4Seasons Gen3 jer nudi uvjerljive performanse i dinamično upravljanjepo svim vremenskim uvjetima, kratak put kočenja na kiši, posjeduje vrlo dobre rezerve za akvaplaning, može ostvariti visoku kilometražu i pruža dobar omjer uloženog i dobivenog.

            Drugo mjesto pripalo je Continentalu za gumu AllSeason Contact. Ocijenjen je kao multitalent s dobrim zimskim svojstvima, preciznim upravljanjem i solidnim akvaplaningom, a ističe se udobnošću i niskim otporom kotrljanja. Kritizirana je visoka cijena.

            Slijedi grupa proizvoda s ocjenom “dobar”, gdje prednjači Hankook Kinergy 4S² zahvaljujući svojim uravnoteženim voznim karakteristikama, stabilnim upravljanjem na mokrom i suhom, kratkim zaustavnim putovima na snijegu i kiši te pristupačnom cijenom. Prigovor je upućen na trajnost u pogledu kilometraže. Četvrta pozicija pripala je Vredesteinu za Quatrac Pro, specijalistu na mokrom s dinamičnom upravljivošću i kratkim putom kočenja. Doduše, neće biti dugovječan i visok mu je otpor kotrljanja.

            Ostala je još (najbrojnija) kategorija zadovoljavajuće ocijenjenih guma. Tu spadaju Falken EuroAll Season AS 210 (kratak zaustavni put na snijegu i mokrom, ali visok otpor kotrljanja), Nokian Seasonproof (zimski profesionalac s uvjerljivim voznim svojstvima na snijegu i velikom kilometražom), Michelin CrossClimate 2 (nizak otpor kotrljanja, ali visoka cijena), Maxxis Premitra All Season AP3 (umjereno dobar na mokrom, uz zadovoljavajuću kilometražu), Bridgestone Weather Control A005 Evo (ograničena kilometraža) i Dunlop Sport All Season (manjkav na snijegu, no spreman na solidnu kilometražu).

            Ekološkim velemajstorom je proglašen Kumho Solus 4S HA32 koji pruža najdulju kilometražu, dok je Firestone Multiseason Gen02 prozvan zbog ograničenih rezervi akvaplaninga i umjerene bočne stabilnosti na mokrome. Pirelli Cinturato All Season SF 2 pruža jedva zadovoljavajuće performanse s dugim zaustavnim putom po kiši, a Nexen N’blue 4Season je slabo prošao u zimskim uvjetima i na testu upravljivosti.

            Zaključimo: performanse najbolje ocijenjenih cjelogodišnjih guma približile su se performansama kvalitetnih ljetnih odnosno zimskih guma, no određene razlike ipak postoje. Međutim valja imati na umu da kvalitetne cjelogodišnje gume u određenim disciplinama apsolutno pariraju svojim sezonskim suparnicima te predstavljaju sigurnije rješenje od tek prosječnih sezonskih proizvoda.

            Pobjednik testa, Goodyear Vector 4Seasons Gen3 oduševljava performansama po svim vremenskim uvjetima, dinamičnim upravljanjem, kratkim zaustavnim putovima i dobrim rezervama u slučaju akvaplaninga. Spomenimo i primjernu trajnosti i atraktivnu cijenu. Iskustvo koje je Goodyear stekao, kao izumitelj cjelogodišnjih guma, očito je savršeno implementirao.

            Konačno, Autobildova opsežna mjerenja pokazala su kako se s gumama za sva godišnja doba može voziti sigurno i dinamično, čak i u vozilima srednje klase. Nema više brige zbog iznenadnih promjena vremena, a uštedu na troškovima za dva seta guma valja investirati u najkvalitetnije cjelogodišnje gume, u čemu će vam pomoći rezultati Autobildova testa.