Tehnika Vijesti

Goodyear lansirao zimsku gumu 9. generacije

Goodyear je lansirao 9. generacije zimskih guma UltraGrip koja će ove zime biti dostupna svim potrošačima. Goodyear je na razvoju svoje najnovije zimske gume radio više od dvije godine slijedeći visoke standarde koje su postavile zimske gume posljednjih osam generacija.

Dostupna u 33 dimenzije u rasponu od 14 do 16 inča, UltraGrip 9 guma namijenjena je manjim do srednje velikim vozilima. Zamijenit će Goodyearovu uspješnu gumu UltraGrip 8, koja je u posljednje tri godine ugrađena na više od sedam milijuna vozila.

U procesu razvoja, Goodyearova guma UltraGrip 9 prošla je kroz ruke brojnih inženjera i stručnjaka za gume te je napravljeno oko 3000 njezinih prototipova, i to u Goodyearovom objektu za proizvodnju prototipova u Luksemburgu, u tvornici Debica u Poljskoj i tvornici Goodyear Dunlop Sava Tires u Sloveniji. Za gumu je ukupno ocijenjeno oko 70 specifikacija, provedeno oko 30 postupaka konfekcije, testirano 14 kombinacija dezena, a napravljene su i usporedbe s devet konkurenata.

Goodyear je razvio gumu UltraGrip 9 radi zadovoljavanja potreba europskih vozača za vrhunskim zimskim gumama. Goodyearova nova guma UltraGrip 9 proizlazi iz navedenih potreba i u usporedbi s prethodnicom još je izdržljivija za vožnju po snijegu. Tome doprinose lamele i prianjajući rubovi novoga gaznog sloja gume koji se bez obzira na vozni manevar prilagođuje obliku kontaktne površine. Na osnovu toga, guma odlično reagira i u vožnji ravno naprijed i u zavoju, a tako i kod kočenja i ubrzavanja.

Brojni prianjajući rubovi i visoka amplituda lamela u ramenim blokovima omogućuju bolju upravljivost po snijegu dok promjenjiva geometrija blokova osigurava čvrsto prianjanje u snijegu. Gusto raspoređene lamele i četvrtastija kontaktna površina gume UltraGrip povećavaju njezinu izdržljivost na ledu, a zbog hidrodinamičkih žljebova otporna je na akvaplaning po kiši i bljuzgi. Uzimajući u obzir navedene činjenice, ova guma posebice je korisna u promjenjivim zimskim uvjetima na koje često nailazimo u Europi kao primjerice hladne kišne dane tijekom kojih čvrsti rameni blokovi s tehnologijom 3D BIS omogućuju učinkovito kočenje na mokrim cestama.

Mješavina gume UltraGrip 9 također je usavršena s obzirom na njezinu prethodnicu zahvaljujući sedam serija zimskih testova na stazama i testnim objektima u Finskoj, Francuskoj, Švicarskoj i na Novom Zelandu te je ispitana više od 600 puta kako bi Goodyear čak nadmašio vlastite standarde. Tako je za veću izdržljivost na snježnoj i zaleđenoj površini u mješavinu uključen poseban omekšivač s dodatkom smole za prianjanje na mokroj cesti i biljna ulja, kako bi guma u zimskim uvjetima bolje držala cestu. UltraGrip 9 specifična je još kao prva guma čiji dezen ima dvije inačice u zimskoj ponudi, ovisno o dimenziji što omogućuje njihovu najveću moguću izdržljivost.

Primjerenost guma UltraGrip za najrazličitije zimske prilike povećan je radom uloženim u napore da gume zadrže svoju zimsku izdržljivost tijekom čitavoga životnog vijeka. Zimska svojstva zadržana su sve vrijeme trajanja guma pomoću dubokih lamela koje im osiguravaju prianjanje i onda kad se istroše. Istrošenost guma UltraGrip 9 korisnici mogu pratiti pomoću takozvanoga TOP indikatora u obliku pahuljice koji je ugrađen u gazni sloj gume. Kada profil gume ostane na debljini od 4 mm, istrošena je i pahuljica, što je za korisnika upozorenje da guma više nije primjerena za zimske uvjete i potrebno ju je zamijeniti.

GY_Ultra Grip 9_1 GY_Ultra Grip 9_2 Razvoj UG 9 gume trajao je vise od 2 godine