Vijesti

Goodyear za legendarni Land Rover Defender

Britanski proizvođač automobila Land Rover za vrhunsku ograničenu seriju 25 ručno izrađenih vozila Defender Works V8 Trophy odabrao je Goodyearove terenske gume Wrangler MT/R.

Kada je Land Rover 2016. godine prekinuo proizvodnju klasičnoga modela Defender, završeno je važno razdoblje strogo namjenski razvijenih terenskih vozila. Defender je tijekom svoje 67-godišnje povijesti osvojio status svjetske legende, a većinu njegova puta vožnju po najzahtjevnijim terenima omogućivale su Goodyearove gume. Dobrih pet godina nakon završetka proizvodnje, odjel za klasična vozila Land Rover Classic osmislio je posebnu inačicu Defendera i pritom ponovno udružio snage s Goodyearom.

Ekskluzivna serija Defender Works V8 Trophy, proizvedena u samo 25 vozila, odaje priznanje nasljeđu prvobitnoga Defendera i njegovim pothvatima na natjecanjima Camel Trophy, kada se u 80-im godinama prošloga stoljeća suočio s nekima od najtežih terena na svijetu. Vozilo pokreće 5,0-litarski benzinski motor V8, koji razvija 399 konjskih snaga i više od 515 Nm okretnog momenta. U usporedbi s prvotnim modelom, riječ je o iznimnom napretku u izdržljivosti, što su proizvođači uzeli u obzir i pri izboru guma. Odlučili su se za Goodyearovu ekstremnu terensku gumu Wrangler MT/R, koja osigurava prianjanje i stabilnost na cesti i prilikom terenske vožnje. Guma, naime, ima poseban dezen gaznog sloja koji osigurava čvrsto prianjanje. Odlikuje se i Goodyearovom patentiranom tehnologijom za zaštitu od bušenja na području bočnice, što smanjuje mogućnost bušenja gume u vožnji po kamenitom, blatnom i pješčanom terenu.

Goodyearova guma Wrangler MT/R već je niz godina Land Roverov prvi izbor za natjecanja. Goodyear je, među ostalim, opremio vozila na natjecanju Land Rover G4 Challenge, koje je prikazalo ekstremnu terensku vožnju. To se natjecanje održalo na četiri kontinenta sa svakim od četiriju Land Roverovih legendarnih modela: Freelander, Discovery, Range Rover i Defender. Sva natjecateljska vozila imala su gume Wrangler MT/R, koje je Land Rover odabrao nakon temeljitoga testiranja.

Svih 25 vozila ograničene serije Defender Works V8 Trophy, čija je cijena iznosila 225.000 eura, prodano je za samo tri dana. Ostali ljubitelji vozila Land Rover mogu ostvariti sličnu terensku izdržljivost uz Goodyearovu bogatu ponudu guma Wrangler MT/R, koje su primjerene za klasične i suvremene modele terenskih vozila.