Ekologija Vijesti

Goodyearova guma za električna vozila

Goodyear u Ženevi predstavio prototip gume EfficientGrip Performance s tehnologijom Electric Drive koja je namijenjena sve većem tržištu električnih vozila.

Na završenom međunarodnom sajmu automobila u Ženevi Goodyear je iznenadio brojnim novostima, između ostaloga, predstavio je i prototip gume EfficientGrip Performance s tehnologijom Electric Drive koja je namijenjena sve većem tržištu električnih vozila.

Sve više propisa koji se odnose na smanjenje emisija, želja za smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima i brz napredak na području baterijske tehnologije omogućuju idealnu okolinu za električna vozila. Taj sve veći segment vozila istodobno postavlja jedinstvene zahtjeve u vezi s izdržljivošću guma. Rezultati Goodyearovih testova pokazali su da se klasične gume na električnim vozilima istroše 30 posto ranije zbog snažnoga, naglog okretnog momenta električnih motora i dodatne mase vozila koju uzrokuju teški baterijski paketi.

Od guma za električna vozila proizvođači vozila osim izdržljivosti zahtijevaju i sve manji otpor kotrljanja. Za kupce je prioritet sve veći domet jer je infrastruktura postaja za punjenje u većini država još uvijek loše razvijena. Treba također imati na umu da su električna vozila kod male brzine upola tiša od klasičnih vozila pa i gume moraju omogućivati tihu i udobnu vožnju.

Prototip gume EfficientGrip Performance s tehnologijom Electric Drive pruža ova rješenja:

  • Više odvoženih kilometara s inovativnim dezenom gaznog sloja: Tanje lamele u gaznom sloju omogućuju veću kontaktnu površinu gume s cestom od klasičnih radijalnih žljebova. Budući da je veći dio gume u kontaktu s cestom, guma se bolje snalazi kod velikih okretnih momenata, a na mokroj površini osigurava veliku izdržljivost. Osim toga dezen gaznog sloja sprječava ulazak zvučnih valova u žljebove, što smanjuje unutarnju i vanjsku buku pri kotrljanju gume.
  • Konstrukcija s velikom nosivošću: Unutrašnjost gume prilagođena je da bi mogla podnijeti dodatnu težinu koju vozilo ima zbog baterija, a ujedno zadržava optimalnu kontaktnu površinu za visoku izdržljivost.
  • Povećan domet vožnje: Materijalne značajke mješavine gaznog sloja omogućuju izuzetno malen otpor kotrljanja i time povećavaju domet vozila, a ujedno odgovaraju visokim razinama okretnog momenta. Bočnica gume zasnovana je tako da smanjuje aerodinamični otpor, a profil smanjuje količinu okretne mase te je zbog toga i potrošnja energije manja.

U Goodyearu pretpostavljaju da bi tehnologiju Electric Drive mogli uvesti na tržište već iduće godine, a u tu svrhu već surađuju s proizvođačima automobila.