Ekologija Vijesti

Hyundai IONIQ 5 proglašen ‘Njemačkim automobilom godine’ 2022.

Samo pola godine nakon predstavljanja njemačkom tržištu, Hyundaijev IONIQ 5 proglašen je ‘Njemačkim automobilom godine’ (GCOTY) 2022. U posljednjem krugu zapažene nagrade, potpuno električni CUV srednje veličine prevladao je nad konkurencijom, kao što su Audi E-Tron GT i Porsche 911 GT3.

Na dodjeli GCOTY nagrada, najbolji modeli automobila godine natječu se jedni s drugima u pet kategorija: “Kompaktnost”, “Premium”, “Luksuz”, “Nova energija” i “Performanse”. Međunarodno umreženi žiri od 20 automobilskih novinara testira i ocjenjuje svaki proizvod u smislu karakteristika proizvoda, relevantnosti i buduće održivosti. Kao pobjednik klase u kategoriji “Nova energija”, IONIQ 5 sudjelovao je u – i posljedično pobijedio – u završnoj rundi.

“Hyundai IONIQ 5 nije samo izvanredan električni automobil. Za nas je to ovogodišnji top model,” kaže Jens Meiners, inicijator i član žirija ‘Njemačkog automobila godine’. „Jedinstvena kombinacija dizajna, učinkovitosti i užitka u vožnji IONIQ-a 5 pomogla je automobilu da zaradi natprosječne ocjene po svim kriterijima bez pokazivanja slabih točaka. U našim očima, koncept rada IONIQ-a 5 i tehnologija baterije su revolucionarni. I iako je 2022. ‘Njemački automobil godine’, IONIQ 5 definitivno ima i globalnu privlačnost.”

“To što je IONIQ 5 primio ovu nagradu u tako jako konkurentnom okruženju dokazuje da smo uspjeli stvoriti iznimno vozilo koje se ističe među svojim konkurentima na europskom automobilskom tržištu,” kaže Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe. “Osim toga, ova pobjeda pokazuje da električna vozila na baterije postaju sve relevantnija za naše kupce u Europi. IONIQ 5 trenutačno je vodeći model u našoj strategiji elektrifikacije i dalje pokreće Hyundaijevu viziju mobilnosti s nultom emisijom.“

Hyundai IONIQ 5: Novo doba električne mobilnosti

IONIQ 5 je prvi model u Hyundaijevoj novoj liniji marke IONIQ. IONIQ 5 izgrađen je na Electric Global Modular Platform (E-GMP), platformi Hyundai Motor Group posvećenoj električnim vozilima na baterije. Kupci mogu birati između dvije opcije paketa baterija – 58 kWh ili 72,6 kWh – i pogona na sve ili stražnje kotače. Verzija sa stražnjim pogonom i 72,6 kWh ima maksimalni domet vožnje od 481 kilometar s jednim punjenjem, prema WLTP-u. 

IONIQ 5 pruža snažne performanse i ultra-brzo punjenje. Zahvaljujući tehnologiji punjenja od 800 V, obje opcije paketa baterija mogu se napuniti od 10 do 80 posto u samo 18 minuta na stanicama za brzo punjenje. Kupci mogu koristiti tehnologiju Vehicle to Load (V2L) za punjenje bilo kojeg elektroničkog uređaja tijekom vožnje ili parkiranja, poput prijenosnih računala ili e-romobila.

Uz široku paletu mogućnosti pogona, IONIQ 5 također nudi izvanrednu unutrašnjost. Prirodni materijali naglašavaju održivi karakter vozila. Električno podesiva prednja sjedala mogu se nagnuti do optimalnog ergonomskog kuta, nudeći putnicima na prednjim sjedalima osjećaj bestežinskog stanja i potporu za njihove potkoljenice. Dobro povezan BEV opremljen je zaslonima od 12,25 inča za kokpit i infotainment sustav. Središnja konzola i stražnje sjedalo mogu se klizati kako bi korisnicima omogućili još fleksibilnije korištenje unutarnjeg prostora. IONIQ 5 također može vući prikolice čija je ukupna masa do 1.600 kilograma.

Kao i kod svih Hyundai modela, IONIQ 5 dostupan je s, vodećim u industriji, petogodišnjim jamstvom na neograničenu kilometražu. Uz ovo jamstvo za vozilo, visokonaponska baterija također je pokrivena jamstvom od osam godina ili 160.000 kilometara.