Tehnika Vijesti

Hyundai-Kia i Baidu povezuju vozila

Skupina Hyundai-Kia jača suradnju s Baidu-om na področju tehnologija povezivosti

Skupina Hyundai Motor Group (HMG), koje dio čine južnokorejski divovi Hyundai i Kia, potpisali su sporazum s kineskim Baidu-om o razvoju interneta vozila (IoV, engl. Internet of Vehicles), čime su izrazili privrženost jačanju suradnje u razvoju sljedeće generacije tehnologija povezivosti automobila. Potpisani sporazum učvrstit će postojeće partnerstvo petog najvećeg proizvođača automobila i vodeće kineske internet tražilice, što će ubrzati razvoj inovacija u povezivosti vozila.

Partnerstvo kod usluga povezivosti, koje se temelje na bazama podataka, mapama, umjetnoj inteligenciji i uslugama tog portala

Kao prvi korak partnerstva Hyundai-Kia i Baidu zajedno će razvijati usluge povezivosti u vozilima, koje će nuditi trenutno stanje u prometu i informacije o konačnim destinacijama korisnika, a koje se temelje na bazama podataka (engl. big data), mapama, umjetnoj inteligenciji i uslugama portala. Tim uslugama Hyundai-Kia i Baidu žele zadovoljiti sve veću potražnju za uslugama povezivosti među korisnicima u Kini i šire.

Operacijski sustav Xiaodu In-Car razvijen za masovnu proizvodnju

Operacijski sustav Xiaodu In-Car standardno će ugrađivati u vozila skupine Hyundai Motor Group. Sa sljedećom generacijom tehnologija i produktnim inovacijama žele ubrzati korištenje umjetne inteligencije (AI) i interneta vozila (IoV). Xiaodu In-Car OS, predstavljen početkom srpnja na konferenciji developera Baidu Create 2018, otvorena je platforma, koja se temelji na umjetnoj inteligenciji rješenja interneta vozila. Trenutno se temelji na četiri komponente: armaturna ploča, kamera za pomoć kod vožnje unatrag, infotainment i robot u vozilu.

Na konferenciji Baidu Create 2018 su Xiaodu In-Car OS pokazali u Kia Sportagu. Robot u vozilu prikazuje širok izbor emocija s kojima komunicira s vozačem i služi za neprekidnu komunikaciju s vozilom. Robot se interaktivno odziva na glasovne naredbe putnika za različite funkcije kao npr. navigacija, ventilacija, upotreba medija i zaključavanje vozila. Pored toga Xiaodu uključuje i sigurnosne funkcije, koje upozoravaju vozača ako sustav prepozna umor ili opasnu vožnju.

Partnerstvo razvija usluge glasovnih naredbi, koje se temelje na Baidu-ovom jeziku i tehnologiji anuliranja buke, razvijenoj u skupini Hyundai-Kia

Drugo ključno područje suradnje su usluge glasovnih naredbi, koje se temelje na Baidu-ovoj tehnologiji obrade jezika. Baidu-ova tehnologija prepoznavanja glasa koristiti će se zajedno s tehnologijom za anuliranje buke, koju su razvili u skupini Hyundai-Kia, a koja filtrira buku u pozadini i tako poboljšava preciznost kako bi što bolje djelovale glasovne naredbe.

Zajednički rad na bržoj realizaciji inteligentnih usluga vozilo-dom

Divovi, koji dijele zajedničko razumijevanje interneta stvari (IoT, engl. Internet of Things) kao centralne točke povezane mobilnosti, slažu se da treba nastaviti s bržom realizacijom inteligentnih usluga vozilo-dom. Konačni cilj partnerstva je zauzeti vodeći položaj ponuđača na konkurentskom tržištu interneta stvari.“Ovakva suradnja između informacijsko-komunikacijske tehnologije i automobilske industrije, koja se sada dešava, dosad je neviđena, što nas motivira da razvijemo i pružimo nove mogućnosti za naše stranke,”kaže Kyowoong Choo, direktor i voditelj razvojne grupe za infotainment u HMG. “Zajedno s Baidu-om razviti ćemo vrhunska povezana vozila, koja će premašiti očekivanja naših kupaca.”

Partnerstvo traje od 2015., kada su ove dvije tvrtke zajedno razvile informacijsko-zabavnu platformu ‘CarLife’. Suradnja se pojačala 2017., kada je skupina Hyundai-Kia u svojim vozilima kao prva u Kini ponudila Baidu-ov povezivi navigacijski sustav s tehnologijom prepoznavanja glasa. Prošli mjesec je južnokorejski div zvanično najavio da će biti dio programa Apollo, koji je Baidu-ov otvoreni program autonomne vožnje. “Apollove vrhunske vozne tehnologije i cjelovita rješenja pružaju pravu potporu našim partnerima. Radujemo se suradnji s skupinom Hyundai-Kia s kojom ćemo ostvariti masovnu proizvodnju vozila s umjetnom inteligencijom, koja će pružati sigurnu i udobnu vožnju našim strankama,”kaže Tan Su, generalni direktor interneta vozila u Baidu-u.

Kina kao strateški laboratorij za povezana vozila

Prošle godine je skupina Hyundai-Kia otvorila prvi globalni centar baze podataka u kineskoj provinciji Guizhou, gdje će prikupljati i analizirati ogromne količine podataka iz njihovih povezanih automobila. Novi centar će im omogućiti osjetno proširenje istraživanja i razvoja povezanih vozila, predviđanja tržišta i unapređenje poslovanja u Kini.

Centar za baze podataka u Kini postavlja temelje za »aute u oblaku« (engl. Car Cloud), jer Hyundai Motor Group namjerava unaprijediti svoje znanje na području tehnologija povezanih vozila, koje prikupljaju od 2013. godine, kada su u Južnoj Koreji pokrenuli program »auti u oblaku«.

Pored otvaranja centra za baze podataka skupina Hyundai-Kia je potvrdila suradnju s tvrtkom China Unicom, koja je drugi najveći kineski ponuđač telekomunikacijskih usluga, s kojom će razvijati platformu predvidive analitike.