Vozili smo

Hyundai Tucson

 

Na krilima anđeoskih svjetala

            Unatoč korona krizi, već na samom početku godine uslijedile su zanimljive domaće prezentacije, a samim time i uvođenje novih modela na hrvatsko tržište. Posljednji u nizu je Hyundai Tucson, u svojoj četvrtoj generaciji. Vozili smo ga u Zagrebu i okolici.

            Četvrta generacija najprodavanijeg Hyundaijevoga SUV-a stigla je na hrvatsko tržište. Od uvođenja prve generacije na tržište još 2004. godine prodano je više od sedam milijuna Hyundai Tucsona u svijetu. Potpuno novi Tucson odlikuje se izvanrednim dizajnom, karakterističnim i prepoznatljivim prednjim „angel wings“ svjetlima i najširom ponudom elektrificiranih pogonskih sklopova u segmentu kompaktnih SUV-a od plug-in hibridnih, hibridnih, benzinskih do dizelske 48-voltne mild hibridne opcije. Plug-in hibridni modeli se u Hrvatskoj očekuje krajem proljeća ove godine.

            Novi Hyundai Tucson prvi je Hyundai SUV dizajniran na temelju dizajnerskog identiteta Sensuous Sportiness. Nova dnevna “parametrijska skrivena svjetla” (angel wings) daju Hyundai Tucsonu prepoznatljivo lice, posebno u mraku. Kada se uključe LED dnevna svjetla, tamni kromirani izgled rešetke pretvara se u oblike nalik draguljima, dajući još privlačniji element i inače elegantnom izgledu Tucsona. Široka stražnja svjetla s parametrijskim detaljima skrivenih svjetala nastavljaju dizajnersku temu. Stražnji odbojnik također integrira detalje parametrijskog uzorka s trodimenzionalnim efektom, zajedno sa sportskim ukrasima.

            U interijeru se ističe potpuno digitalni dvostruki kokpit, koji se može konfigurirati, a sastoji se od nove 10,25-inčne digitalne instrumentne ploče i novog 10,25-inčnog središnjeg AVN-dodirnog zaslona. Hyundaijevi dizajneri su se odrekli fizičkih gumba i tipki tako da se sve apsolutno sve funkcije kontroliraju dodirom, što ga čini prvim Hyundaijevim modelom koji ima konzolu potpuno osjetljivu na dodir. Potpuno novi Tucson također je opremljen najnovijom verzijom Hyundaijevih povezanih automobilskih usluga Bluelink.

            S 20 mm većom dužinom, 15 mm većom širinom i 10 mm duljim međuosovinskim razmakom u odnosu na prethodnu generaciju, potpuno novi Tucson prostraniji je nego ikad ranije. Kao rezultat toga, putnici straga mogu uživati u dodatnih 26 mm prostora za noge. Uz to, povećan je prtljažni prostor koji, ovisno o odabranoj opremi i pogonskom sustavu, nudi ukupno do 620 litara za prtljagu s podignutim sjedalima i do 1.799 litara s preklopljenim sjedalima.

            Pogon na sva četiri kotača i Terrain modovi čine potpuno novi Tucson istinskim SUV-om. Tucson objedinjuje svoje prave SUV osobine s 4×4 mogućnostima, zahvaljujući novom Terrain mod izborniku načina terenske vožnje, koji pruža još više užitka za vozače. Ova karakteristika, dostupna u hibridnoj verziji s automatskim mjenjačem, koristi Hyundaijevu HTRAC tehnologiju pogona na sva četiri kotača koja omogućuje okretno upravljanje i bolju primjenu okretnog momenta, ovisno o prianjanju kotača i brzini vozila. Pored različitih načina vožnje, tri dodatna načina terenske vožnje, blato, pijesak i snijeg, optimiziraju performanse vožnje i HTRAC postavke za poboljšano iskustvo vožnje na raznim terenima.

            S pet opcija elektrificiranog pogonskog sklopa i dva motora s unutarnjim izgaranjem s četiri opcije izbora prijenosa, potpuno novi Tucson odgovara svakoj vrsti vozača. S benzinskim i dizelskim 48-voltnim blagim hibridom, potpunim hibridom i plug-in hibridom dostupnim kupcima, potpuno novi Tucson nudi najširi raspon elektrificiranih pogonskih sklopova u segmentu kompaktnih SUV-ova. Uz to, dostupan je i s dvije benzinske i dizelske opcije. Cijela ponuda se temelji na dva Hyundai SmartStream motora: 1,6-litrenom T-GDI benzinskom i 1,6-litrenom CRDi dizelskom motoru dostupnim s različitim razinama elektrifikacije ili bez njih. Raspon snage pogonskih sklopova je od 115 i 136 dizelskih konjskih snaga preko 150 i 180 KD benzinskih i mild hibridnih opcija do 230 KS hibridne izvedbe.

            Kao i svi Hyundai modeli tako i novi Hyundai Tucson dolazi s jamstvenim paketom na tržištu. Pet godina jamstva bez ograničenja kilometraže uključujući i pet godina jamstva mobilnosti te pet godina preventivnih pregled.

            Hyundai Tucson dostupan je na hrvatskom tržištu od 174.990 kuna za model Hyundai Tucson 1.6T 150 KS 6MT 2WD s ulaznim Comfort paketom opreme koji, između ostalog, nudi najvišu razinu sigurnosti, 8-inčni ekran, kameru za vožnju unatrag, LED dnevna i pozicijska svjetla… Hibridna izvedba dostupna je na hrvatskom tržištu od 229.990 kn za model HEV 1.6T 2WD 6AT snage 230 KS, također s paketom opreme Comfort. Proizvodit će se u nekoliko tvornica širom svijeta, a postat će treća generacija modela koji će se proizvoditi u Europi, u proizvodnom pogonu Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) u češkim Nošovicama.