Ekologija Vijesti

Kia & Hyundai – solarni krov


Prva generacija ‘solarnog krova’ u skupini Hyundai-Kia raspoloživa od 2019.

Sestrinske tvrtke Kia Motors i Hyundai Motor nedavno su predstavile plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću ‘solarnog krova’ koji će biti raspoloživ kod određenih modela ove automobilske skupine. Električno punjeni solarni paneli (ploče) bit će smješteni na krovu ili pokrovu motora vozila s ciljem podrške motorima s unutarnjim izgaranjem, hibridnim i električnim vozilima s dodatnom električnom snagom i tako smanjujući potrošnju goriva i povećavajući domet.

Automobilska grupacija Hyundai-Kia razvija tri tipa sustava punjenja pomoću solarnog krova: prva generacija sustava namijenjena je hibridnim vozilima, dok druga generacija tehnologije donosi poluprozirni sustav solarnog krova za vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Treća generacija tehnologije predstavlja lake solarne krovove koji su namijenjeni punjenju baterija električnih vozila. Prva generacija sustava, koji će se koristiti kod hibridnih modela, napravljena je od silikonskih solarnih panela, ugrađenih u standardni krov vozila. Ovaj sustav može napuniti 30 do 60 posto baterije tijekom uobičajenog dana, ovisno o vremenskih prilikama i ostalim čimbenicima iz okoliša.

Poluprozirni solarni krov prva je tehnologija punjenja na svijetu, namijenjena vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem

Druga generacija poluprozirnog solarnog krova koristit će se na vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem, što će biti prva upotreba ovakve tehnologije na svijetu. Poluprozirni paneli mogu se ugrađivati i na panoramske krovove, što znači da prilikom punjenja propuštaju svjetlost u kabinu. Upotreba solarnog sustava punjenja omogućit će vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem lakše ispunjavanje sve strožih ekoloških propisa koji se tiču emisija CO2.

Treća generacija sustava trenutno je još u testnom razdoblju. Namijenjena je postavljanju na pokrovu motora ili krovu na ekološki prihvatljivijim električnim vozilima s namjenom postizanja najvećeg iskorištenja raspoložive energije.

Kako djeluju solarni paneli skupine Hyundai-Kia

Tehnologija punjenja baterija solarnom energijom razvijena je kako bi pomagala glavnom izvoru snage, čime se povećava domet i smanjuju emisije CO2. Sustav će imati mogućnost punjenja baterija za ekološki prihvatljivija vozila električnih i hibridnih vozila, kao i za vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem s ciljem smanjenja potrošnje goriva.

Solarni sustav punjenja čine solarni panel, kontroler i baterije. Kada panel apsorbira fotone iz sunčeve svjetlosti, stvara parove elektronskih rupica u silikonskim ćelijama i tako omogućava tok koji prolazi i stvara električnu energiju. Solarni panel snage 100W može proizvesti do 100 Wh energije (u idealnim uvjetima: ljeti u podne, 1.000 W/m2intenzivnost zračenja). Kontroler ima MPPT (Maximum Power Point Tracking) koji upravlja naponom i tokom kako bi povećao učinkovitost električne energije dobivene iz solarnih panela. Ta snaga se pretvara i skladišti u bateriji ili koristi za smanjenje opterećenosti generatora izmjeničnog toka (AC), čime se povećava domet vozila.

„Ubuduće ćemo u vozilima viđati puno različitih tipova tehnologija električne energije. Solarni krov jedna je od prvih ovakvih tehnologija s kojom automobili više neće biti pasivni potrošači energije, nego će je i aktivno proizvoditi”,kaže razvijač ove tehnologije Jeong-Gil Park, izvršni potpredsjednik inženjersko-dizajnerskog odjela u skupini Hyundai-Kia. „Ovo je za nas vrlo uzbudljiv razvoj, jer stvaramo tehnologiju s kojom će vlasnici vozila prijeći iz potrošača energije u proizvođače energije.“

Hyundai Motor ovu će tehnologiju ugrađivati u svoja vozila nakon 2019., čime će ispuniti globalne ekološke zahtjeve i smanjiti potrošnju goriva, dok će Kia svoje planove predstaviti uskoro.