Ekologija Vijesti

Kia i partneri s dodatnom investicijom šire mrežu punionica IONITY

Dosadašnji dioničari i novi partner BlackRock uložit će dodatnih 700 milijuna

Kia je povećala svoju investiciju u mrežu IONITY, najveću europsku mrežu za brzo punjenje električnih vozila. Kia se zajedno s ostalim dioničarima odlučila za dodatnu investiciju u iznosu od 700 milijuna eura s ciljem širenja ove mreže diljem Europe.

Broj mjesta za punjenje IONITY u Europi će do 2025. godine s 1.500 porasti na 7.000

IONITY trenutno upravlja s više od 400 stanica za punjenje za vrlo brzo punjenje s 1.500 mjesta za punjenje uz autoceste u 24 europske zemlje. Posljednja dodatna investicija će broj stanica za punjenje diljem Europe povećati na 1.000, dok će broj mjesta za punjenje do 2025. godine porasti na oko 7.000. Bit će postavljene i uz važnije magistralne ceste i u blizini većih gradova. Pored toga će postojeća mjesta za punjenje, koja se nalaze uz vrlo prometne ceste gdje se potrebe stalno povećavaju, također nadograditi novim punionicama. Ove mjere će klijentima značajno skratiti vrijeme punjenja i čekanje na najfrekventnijim lokacijama. Širenje će klijentima olakšati traženje vrlo brzih punionica sa snagom punjenja od 350 kW koje mogu vozila, kao što je električni crossover Kia EV6, od 10 % do 80 % kapaciteta baterije napuniti za samo 18 minuta.

Koncept stanica za punjenje električnih vozila ‘Oasis’ za bolje iskustvo punjenja

U okviru širenja mreže, IONITY želi dobiti što više vlastitih nekretnina i, s obzirom na lokaciju, sagraditi i upravljati vlastitim servisima za punjenje. Tvrtka je nedavno predstavila koncept ‘Oasis’ koncipiran da predstavi korisničko iskustvo punjenja budućnosti. Koncept sadrži natkrivene stanice za punjenje i parkove za punjenje koji se nalaze uz kafiće, restorane i trgovine kako bi omogućio dodatnu udobnost i bolje iskustvo punjenja. Mreža IONITY koristi vodeći europski standard punjenja CCS (Combined Charging System), koji struju dobiva od 100-postotno obnovljive energije. To znači da vozači Kije koriste punionice IONITY za putovanje bez emisija i ugljično su neutralni.

Kia će do 2026. globalno lansirati 11 novih električnih modela – crossover EV6 prvi od 7 modela na namjenskoj E-GMP platformi

Kia do 2026. godine namjerava globalno lansirati 11 novih električnih modela, uključujući 7 namjenskih električnih. Crossover EV6, čija je prodaja nedavno krenula u Hrvatskoj, je Kijino prvo namjensko električno vozilo napravljeno na potpuno novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP). Njegovo napredno 800-voltno punjenje omogućava doseg od 100 kilometara za manje od 4 i pola minute punjenja snagom od 350 kW. S potpuno napunjenom baterijom EV6 omogućava doseg od 528 kilometara (po WLTP standardu).