Tehnika Vijesti

Kia predstavila post-autonomnu vožnju


Kia Motors kao dio grupacije Hyundai Motor Group na sajmu zabavne elektronike CES 2019 u Las Vegasu predstavlja nekoliko novih tehnologija, namijenjenih post-autonomnoj vožnji. Kia, koja i dalje nadgrađuje svoju viziju ‘iza autonomne vožnje’ za povezana vozila predstavljenoj na prošlogodišnjem sajmu, ove godine donosi interaktivnu izložbu „Prostor emocionalne vožnje“ koja predstavlja budućnost kad autonomna vožnja postane norma.

R.E.A.D. (‘Real-time Emotion Adaptive Driving’)

Kia je za budućnost, kada vozila budu imala mogućnost autonomne vožnje, postavila temelje svojeg tehnološkog razvoja koji će unaprijediti način transporta ljudi. Središnji dio predstavljanja vizije ‘prostora emocionalne vožnje’ na CES 2019 je sustav R.E.A.D. – Kijin sustav prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) – prva kabina na svijetu koja se temelji na umjetnoj inteligenciji (UI), optimiziranoj i interaktivno prilagođenoj ljudskim osjetilima.

Sustav R.E.A.D. može pomoću tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje upotrebom senzora koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sustav prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija strojnog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na temelju čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu.

Gospodin Albert Biermann, predsjednik i šef odjela za istraživanja i razvoj u grupaciji Hyundai-Kia, rekao je: „Kia razumije interaktivnu kabinu kao ključnu točku buduće mobilnosti. Sustav R.E.A.D. predstavlja spajanje najsuvremenije tehnologije nadzora vozila i emocionalne inteligencije koja se temelji na umjetnoj inteligenciji. Omogućava neprestanu komunikaciju između vozača i vozila kroz neizgovoreni jezik ‘osjećaja’, zbog čega pruža optimalan, čovjeku prilagođen prostor u realnom vremenu“.

Sustav R.E.A.D. predstavljen je zajedno s tehnologijom V-Touch koja se kao prva na svijetu odlikuje nadzorom pomoću virtualnih kretnji. V-Touch koristi 3D kameru koja prati korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog zaslona, projiciranog na vjetrobranskom staklu. Pomoću jednostavnih kretnji prstima svi putnici u vozilu mogu mijenjati ambijent u kabini, uključujući osvjetljenje, klima uređaj i zabavni sustav, što znači da u vozilu više nisu potrebni gumbi ili zasloni na dodir. Sljedeća funkcija inovativnog sustava R.E.A.D. Kijino je vibriranje sjedala u skladu s emitiranom glazbom, što označi da putnici mogu prilikom slušanja ‘osjetiti’ svoje omiljene pjesme. Tehnologija, koja se temelji na obradi signala, prilagođava vibracije sjedišta u skladu s frekvencijom zvukova emitirane glazbe. Unapređenje udobnosti u kabini može se postići i masažnim vibriranjem sjedišta, a za veću sigurnost tu je i upozoravajuće vibriranje koje aktiviraju napredni sustavi asistencije.

Pritom stečena tehnička znanja djelomično su plod Kijine suradnje s čuvenim fakultetom MIT (Massachusetts Institute of Technology), u okviru zajedničkog projekta ‘Media Lab’s Affective Computing Group’ koji je dio Kijinog članstva u Media Labu.

Posjetitelji sajma testirali tehnologiju R.E.A.D.

Kia je na svojem izložbenom prostoru posjetiteljima ponudila mogućnost testiranja sustava u posebno dizajniranom modulu. Javnost tako po prvi put ima priliku doživjeti automobilsku tehnologiju koja prepoznaje njihovo psihičko stanje na osnovu izraza na licu, provodnosti kože i pulsa. Posjetitelji sajma svjedoče i prilagođavanju upravljačkih senzora u realnom vremenu s obzirom na njihovo emocionalno stanje.

‘R.E.A.D. Me’ je kokpit za jednu osobu koji analizira vozačevo emocionalno stanje i stvara ‘ambijent’ u skladu s ocjenom, upotrebom tehnologija R.E.A.D., kao npr. prepoznavanje izraza na licu i vibriranje sjedišta. Taj varirajući ambijent sadrži i zvukove i mirise koji najviše odgovaraju trenutnom raspoloženju vozača.

‘R.E.A.D. Now’ je kokpit za dvije osobe koji simulira autonomnu vožnju po Las Vegasu, predlaže rutu i sadrži zabavni sustav, a temelji se na analizi vozačevog raspoloženja. Putnici mogu koristiti V-Touch sustav upravljanja pomoću pomicanja ruku za igranje igrica, biranje glazbenog žanra, prilagođavanje izgleda kabine i pretraživanje po internetu prilikom traženja informacija.

‘R.E.A.D. Motion’ je kokpit za četiri osobe koji simulira ‘mobilni radni prostor’, a koji bi prema očekivanjima trebao predstavljati jednu od ključnih prednosti autonomnih vozila. Posjetitelji mogu testirati sustav kao ‘vodeći ljudi Kije’, koji se pripremaju za poslovni put i upotrebom V- Touch provjeravaju svoj raspored i bilješke sa sastanaka, pregledavaju e-mailove i sl. Upotrebljivost sustava na dugim putovanjima znači da putnici mogu daljinski preuzeti nadzor upravljanja kokpita R.E.A.D. Motiona. Iskustvo završava video konferencijom uživo preko zaslona, projiciranog na vjetrobranskom staklu.

Kia predstavlja viziju buduće mobilnosti u pametnim gradovima

Kia na sajmu CES 2019 predstavlja i potencijalno rješenje za mobilnost u pametnim gradovima s konceptom ‘SEED Car’. Radi se o električnom četverokotaču s dosegom od 100 km, kojeg pokreće hibridni sustav okretanja pedala i elektromotora – biciklist mora okretati pedale, a pritom mu izdašno pomaže elektromotor.

Koncept je namijenjen jednostavnijoj, zabavnijoj i sigurnijoj urbanoj vožnji, a Kia pritom želi istraživati kako omogućiti kratku vožnju s osobnim pokretnim uređajem.

Za duže relacije tu je koncept ‘SEED Car’ koji je opremljen autonomnim vozilom ‘BIRD Car’, koje se može koristiti za duže relacije nego što je uobičajeno za četverokotače. S dosegom od 100 km je ‘SEED Car’ namijenjen završetku ‘raspršene’ urbane vožnje.