Tehnika Vijesti

Kia predstavlja tehnologiju prilagođavanja performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona

Iz korporacije Kia Motors, koja je zajedno s Hyundai Motor dio automobilskog konglomerata Hyundai Motor Group, izvještavaju o razvoju tehnologije koja će omogućavati prilagođavanje motornih performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona. Radi se o prvoj ovakvoj inovaciji u automobilskoj industriji koja će korisnicima omogućavati da pomoću aplikacije za pametne telefone po svojim željama prilagođavaju osnovne funkcije vozila.

Prilagođavanje 7 funkcija pomoću mobitela

Vozači će novu tehnologiju moći koristiti za prilagođavanje 7 funkcija, primjerice: najveći okretni moment, paljenje motora, ubrzavanje i smanjivanje brzine, mogućnost regenerativnog kočenja, ograničenje najviše brzine, odzivnost i potrošnja energije kod upotrebe klima uređaja. S obzirom na to da električna vozila neprestano povećavaju svoj tržišni udio, pogotovo na području rent-a-car vozila ili car-sharinga, nova će tehnologija vozačima omogućiti korištenje njihovih pretprogramiranih postavki u bilo kojem električnom vozilu – u bilo kojem vozilu moći će se voziti sa svojim profilom sa servera. Aplikacija analizom preostale razdaljine i predviđene potrošnje energije nudi optimizirane postavke za podešenu krajnju destinaciju. Također omogućava sportsku vožnju s predloženim personaliziranim postavkama performansi.

Korisnik može koristiti postavke na internetu, dok su informacije o njemu zaštićene

Korisnici će moći na internetu dijeliti svoje postavke ili koristiti postavke drugih korisnika. Moći će i koristiti predložene tvorničke postavke s obzirom na to kakva je situacija na cesti – od seoskih cesta do gradskih središta ili planinskih puteva. Skupina Hyundai-Kia koristit će tehnologiju blockchain koja će biti zadužena za sigurnost podataka tijekom učitavanja korisnikovih podataka i dijeljenja istih na serveru. Tijekom postupka uploada i dijeljenja personaliziranih postavki sustav šifrira glavne parametre u blockchain mreži kreiranjem novih blockchaina i skladišti ih u skladištu podataka koje sprječava neovlašten pristup. Tehnologija prilagođavanja performansi vozila pomoću pametnih telefona moguća je zbog karakteristika električnih vozila skupine Hyundai-Kia koja se razlikuju od uobičajenih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Vozila s nultim emisijama pružaju jedinstvenu slobodu u prilagođavanju osobnog iskustva, jer zbog svojeg djelovanja ne ostavljaju ugljikov otisak. Stoga električna vozila vozačima ostavljaju više manevarskog prostora kod upotrebe ovakve tehnologije.

 „S obzirom na to da konglomerat Hyundai Motor Group do 2025. godine namjerava lansirati 44 ekološki prihvatljivija vozila, među kojima će biti čak 23 električna, vidimo potencijal u tehnologijama i uslugama za vozila bez motora s unutarnjim izgaranjem”, rekao je o tome istraživač JeongSoo Eo iz konglomerata Hyundai Motor Group. „Razvojem tehnologije mobilnosti nove paradigme, kao što je ova, nastavljamo s unapređivanjem korisničkog iskustva električnih vozila, prilagođenih željama pojedinaca.”

Tehnologija uskoro u vozilima Kia i Hyundai

Upotreba ove tehnologije u vozilima sestrinskih kompanija Kia i Hyundai predviđena je u skoroj budućnosti.