Vijesti

Kia Telluride – dizajnerska nagrada

Brončano priznanje IDEA za koncept velikog SUV-a

Veliki konceptni sportski terenac Kia Telluride dobio je prestižnu dizajnersku nagradu, koju dodjeljuje američko društvo dizajnera IDSA. Kia je osvojila brončanu medalju za uspješan dizajn IDEA 2017 (International Design Excellence Awards) u kategoriji prijevoznih sredstava i to za konceptno vozilo, premijerno predstavljeno na salonu automobila u Detroitu u siječnju 2016. godine.

Telluride nastavlja seriju Kijinih dizajnerskih nagrada

Kia u zadnje vrijeme postaje sve prepoznatljivija po svom vrhunskom dizajnu, jer je 2014. godine osvojila nagrade IDEA za model Soul i koncept GT4 Stinger, a još 2012. za model Rio. Telluride je nastao u Kijinom dizajnerskom centru Kia Design Center America u Kaliforniji.

Peter Schreyer, predsjednik i voditelj dizajna u korporaciji Kia Motors, rekao je: “Telluride je Kijin odvažan stav, koji nudi najnoviji dizajnerski pogled na luksuzne sportske terence. Predstavlja dizajnersku viziju koncepta, koji je vrlo uvjerljiv i temelj je za serijsku proizvodnju vozila. Veoma sam ponosan na naše dizajnere i osvojenu nagradu, koju nam je dodijelila IDSA. To je velika čast za sve nas.”

Mišičav luksuz koji odskače od konkurencije

Koncept Telluride predstavlja viziju luksuznog velikog sportskog terenca, koji se mišičavim izgledom ističe od konkurencije, a zbog dužeg međuosovinskog razmaka (najduži od svih Kijinih modela) omogućava maksimalnu udobnost na svih 7 sjedala.

Najsuvremenije tehnologije, robusna ljepota i napredna upotrebljivost

Luksuzni SUV odvažnog izgleda može se pohvaliti brojnim naprednim tehnologijama. Koncept se fokusira na ugodan osjećaj i udobnost putnika u drugom redu sjedala, koja se mogu skoro u potpunosti sklopiti nazad i nudi mnogo prostora za noge. Sjedala u prvom i drugom redu u svom leđnom dijelu imaju ugrađene pametne senzore, koji prate vitalne funkcije putnika. Podaci, koji se prikazuju na ekranima, smještenim na unutarnjim oblogama vrata, sinkronizirani su sa sustavom LER (Light Emitted Rejuvenation). Radi se o sustavu pomlađivanja svjetlošću, koji koristeći velike plafonske LED panele i osvjetljavanjem kabine terapeutskim svjetlosnim uzorcima pomaže kod ublažavanja poremećaja biološkog ritma (desynchronosis), poznatijeg kao »bolest putovanja« ili »jetlag«.