Vijesti

Kia u Seulu predstavila nove SUV-ove

Svjetska premijera robusnog koncepta Kia Masterpiece

Kia Motors nedavno je na salonu automobila u Seulu predstavila tri nova koncepta koji najavljuju Kijin budući dizajnerski smjer.

Dva od tri koncepta u Seulu doživjela su međunarodnu premijeru s robusnim Masterpieceom u glavnoj ulozi koji kombinira karoseriju velikog sportskog terenca s luksuznom, high-tech kabinom. Masterpieceu društvo prave Kia Signature, novi konceptni model, koji pokazuje u kojem će smjeru ići dizajn i izgled budućih kompaktnih sportskih terenaca ovog najstarijeg korejskog proizvođača automobila.

Konceptnim vozilima pridružio se i koncept Imagine by Kia, potpuno električna sportska limuzina, koja utjelovljava Kijinu privrženost kreiranju uzbudljivih vozila s niskim emisijama ispusta.

Dok svaki od ovih koncepata naviješta u kojem bi pravcu mogli krenuti Kijini dizajneri u skoroj budućnosti, istovremeno svaki od ova tri predstavlja i različite elemente strategije modela ovog brenda. Sve veća ponuda sportskih terenaca i crossovera dala je poticaja Kijinom dugoročnom rastu prodaje širom svijeta. I Masterpiece i Signature nude uvid u razvoj Kijine ponude modela u budućnosti po pitanju dizajna, izgleda i upotrebe tehnologija. Koncept Imagine by Kia s kreiranjem očaravajućeg dizajna vanjštine i unutrašnjosti, s inteligentnim iskorištenjem prostora i najsuvremenijim tehnologijama također predstavlja Kijine planove po pitanju budućih električnih vozila.

Kia Masterpiece – robusni veliki konceptni SUV

Za koncept Kia Masterpiece, kojeg karakteriziraju robusna, velika SUV-ovska karoserija, vrhunska kvaliteta i visokotehnološka unutrašnjost, to je prvi javni nastup. Masterpiece prikazuje kako se marka može prilagoditi novim trendovima dizajna u razredu velikih off-road sportskih terenaca.

Kao i ostale Kijine modele i vanjski izgled ovog vozila naglašavaju istesan oblik i odvažne linije. Njegov robustan izgled u kombinaciji sa SUV oblikom i podignutom karoserijom, kao i snažnim pogonom na 4 kotača u potpunosti je sukladan pravim „idem-kuda- hoću“ mogućnostima.

Prednji dio vozila donosi Kijinu novu masku, ali s još uvijek prepoznatljivim „tigrovim nosom“ koja je rastegnuta cijelom širinom, bez vidljivog razdvajanja između maske i LED prednjih svjetala. Dizajn prednjeg dijela vozila nastavlja se i na stražnjem kraju s karakterističnim linijama na oba kraja vozila, što daje vozilu konzistentan oblik iz svih kutova.

Novi konceptni kompaktni SUV Signature

Kia Signature, nedavno predstavljen kao koncept SP na indijskom salonu automobila, razotkriva evoluciju dizajna. Koncept malog sportskog terenca, koji će biti namijenjen globalnim tržištima, pokreće napredna tehnologija. Signature, odvažan i elegantan, združuje suvremenu ljepotu, najnovije tehnologije i punu upotrebljivost u pametnom, kompaktnom obliku.

Sa širokom maskom i dugim poklopcem motora te dizajnom stražnjeg dijela koji sa širokim stražnjim svjetlima i linijama karoserije naglašava stabilnost, Signature se ističe na cesti. Sprijeda su njegova svjetla povezana „tigrovim nosom“ s integriranim dnevnim svjetlima. Njegova široka ramena sa staklenim krovom koji se proteže do stražnjeg kraja, ovom kompaktnom sportskom terencu daju dašak sportskog stila. Vanjski izgled završavaju stilski elementi koji doprinose suvremenom dizajnu vozila. To su između ostalog uska prednja i stražnja LED svjetla, oštre linije koje zadiru u karoseriju i precizni metalni detalji.

Signature, koji kao i svi ostali noviji model iz Kije, privlači poglede i najavljuje dolazak modela za mlade stvaratelje trendova. Koncept predstavlja Kijin kompaktni SUV, spreman za serijsku proizvodnju, a koji stiže ove godine. Dizajn koncepta utjecat će i na buduće modele koje će Kia prodavati na globalnim tržištima.

Azijska premiera potpuno električnog koncepta „Imagine by Kia“

Koncept „Imagine by Kia“ razotkriven nedavno na salonu u Ženevi, sada u Seulu doživljava azijsku premijeru. Potpuno električnu sportsku limuzinu dizajnirali su u Kijinom europskom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Gregory Guillaume, potpredsjednik dizajna u Kia Motors Europe, o konceptu je rekao: „Kod dizajna električnog automobila ne želimo samo odgovarati na brige kupaca po pitanju dometa, performansi, mreže punionica i vozne dinamike. Želimo da vam se od oduševljenja naježi koža kada ga vidite i kada ga vozite“, objašnjava Guillaume. „Zato je naš koncept potpuno električnog vozila dizajniran tako da ubrzava puls, ali ujedno i označava naš cjelovit i emocionalan pristup elektrifikaciji.”

Ovaj koncept, koji je vizualno utjelovljenje Kijine privrženosti napredovanju k uzbudljivom svijetu elektrifikacije, prvo je Kijino potpuno električno vozilo s četirima vratima. Koncept koji svojim dizajnom teško možemo svrstati u neki od razreda automobila, skladno kombinira elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske obiteljske limuzine te svestranog i prostranog crossovera. Koncept „Imagine by Kia“ predstavlja Kijin progresivniji dizajnerski jezik budućnosti s inteligentnim doradama postojećih motiva i karoserije, koju karakteriziraju kombinacija napetih linija karoserije, oštre dizajnerske crte i učinkovitija aerodinamika.

Kijin europski dizajnerski odjel obilato koristi arhitektonsku konstrukciju šasije namijenjene električnom motoru, kako bi se maksimalno iskoristio prostor u kabini i tako kreirala prozračna i prostrana kabina. Kao duhovit odgovor na trenutnu opsjednutost automobilske industrije sve većim zaslonima visoke rezolucije koncept donosi čak 21 zaslon s vrlo velikom rezolucijom. Postavljeni su sinkronizirano na vrhu armaturne ploče i izgledaju uobičajeno i usklađeno.

Iako koncept „Imagine by Kia“ trenutno još nije namijenjen serijskoj proizvodnji, najavljuje dizajnerske elemente eksterijera i interijera, koji se može vrlo lako prilagoditi budućoj serijskoj proizvodnji ovog brenda.

Kia R.E.A.D. – sustav prilagođavanja vožnje raspoloženju u realnom vremenu

Kia Motors u Seulu predstavlja nove tehnologije, razvijene za post-autonomnu vožnju. Kijin sustav prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) usmjeren je u budućnost kad će autonomna vozila biti norma, a poboljšanje iskustva čovjekove mobilnosti prioritet.

Sustav R.E.A.D. može pomoću tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje upotrebom senzora koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sustav prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija strojnog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu.

Sustav R.E.A.D. predstavljen je zajedno s tehnologijom V-Touch koja se kao prva na svijetu odlikuje nadzorom pomoću virtualnih kretnji. V-Touch koristi 3D kameru koja prati korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog zaslona, projiciranog na vjetrobranskom staklu. Pomoću jednostavnih kretnji prstima svi putnici u vozilu mogu mijenjati ambijent u kabini, uključujući osvjetljenje, klima uređaj i zabavni sustav, što znači da u vozilu više nisu potrebni gumbi ili zasloni na dodir.

Sljedeća funkcija inovativnog sustava R.E.A.D. Kijino je vibriranje sjedala u skladu s emitiranom glazbom što znači da putnici mogu prilikom slušanja „osjetiti“ svoje omiljene pjesme. Tehnologija, koja se temelji na obradi signala, prilagođava vibracije sjedala sukladno frekvenciji zvukova emitirane glazbe. Unapređenje udobnosti u kabini može se postići i masažnim vibriranjem sjedala, a za veću sigurnost tu je i upozoravajuće vibriranje koje aktiviraju napredni sustavi asistencije.

Posjetitelji Kijinog izložbenog prostora mogli su tijekom organiziranih ogleda i sami isprobati sustav R.E.A.D.