Vijesti

Kijina nova tvornica u Meksiku

Korporacija Kia Motors nedavno je pred 500-tinjak uglednih uzvanika svečano otvorila svoju novu tvornicu u Meksiku.

Investicija vrijedna 3 milijarde dolara

Gradnja Kijine nove tvornice, koja se nalazi u gradu Pesquería na sjeveru Meksika u pokrajini Nuevo Léon, počela je u listopadu 2014. Investicija u proizvodni pogon, koji je već Kijin šesti izvan Južne Koreje, vrijedna je čak 3 milijarde dolara. Svečanosti koja se odvijala u pogonu za montažu prisustvovali su brojni ugledni gosti, između ostalog i meksički gospodarski ministar Ildefonso Guajardo Villareal, guverner pokrajine Nuevo Léon Jaime Rodríguez Calderón i gradonačelnik Pesquerije Miguel Ángel Lozano Munguía. U delegaciji od oko 100-tinjak gostiju iz Koreje bili su i predsjednik Hyundai Motor Group Mong-Koo Chung i potpredsjednik i direktor korporacije Kia Motors Hyoung-Keun Lee. “Naša nova tvornica u Meksiku je najnoviji korak prema ostvarivanju plana da Kia postane jedan od vodećih automobilskih brendova na svijetu”, rekao je na svečanosti Mong-Koo Chung, predsjednik Hyundai Motor Group, i dodao: “Inovativan dizajn i vrhunska kvaliteta vozila iz nove meksičke tvornice oduševit će naše cijenjene stranke, ne samo u Meksiku, nego i u drugim zemljama Južne i Sjeverne Amerike.”

Kia širi globalnu proizvodnju

Kijina nova tvornica godišnje će proizvoditi čak 400.000 vozila, što će povećati kapacitete kompanije na ukupno 3,56 milijuna vozila. Proizvodnja je u svibnju ove godine započela prvim primjercima automobila srednjeg razreda – modela Kia Forte (na nekim tržištima se prodaje pod imenom Cerato).

Sljedeće godine proizvodnja novog Rija

Početkom 2017. u meksičkoj tvornici počinje i proizvodnja četvrte generacije novog Rija, koji će inače svjetsku premijeru doživjeti 29. rujna na salonu automobila u Parizu.

Tvornica će proizvoditi 400.000 vozila godišnje

Pored isporučivanja vozila meksičkom tržištu, gdje Kia do 2020. namjerava dostići 5-postotni tržišni udio, 80% proizvodnje namijenjeno je brojnim drugim zemljama u regiji, između ostalog SAD-u i drugim južnoameričkim tržištima, gdje je očekivani rast potražnje. Tvornica trenutno radi u jednoj smjeni, što je dovoljno za proizvodnju oko 100.000 vozila godišnje, odnosno jedno vozilo svake 53 sekunde. Druga i treća smjena kreću s radom u 2017., što će povećati godišnje proizvodne kapacitete na 300.000 vozila (otprilike toliko koliko proizvode u tvornici u Slovačkoj), dok se očekuje da će tvornica raditi punim intenzitetom do 400.000 vozila godišnje krajem 2018.

Centar za kontrolu kvalitete i 420 robota

Nova tvornica automobila jedna je od najsuvremenijih na svijetu. Između ostalog se može pohvaliti sa ukupno 420 robota u pogonima za izradu lima, karoserije, lakirnici i montaži. Novi centar za kontrolu kvalitete jamči proizvodnju po najvišim standardima. Zadivljujuća je i završna faza proizvodnog procesa s naprednim ocjenjivanjem kvalitete komponenata, gdje se kontrola kvalitete obavlja zajedno s Kijinim dobavljačima, što svim sudionicima omogućava upotrebu svih saznanja koja su bilo kako povezana s kvalitetom. Centar za kontrolu kvalitete omogućava neprestana poboljšanja kvalitete vozila, kao i rast ugleda brenda kao proizvođača koji premašuje očekivanja kupaca.

14.000 novih radnih mjesta i više društvene odgovornosti

Tvornica čitavoj regiji donosi brojna nova radna mjesta. Tako će do kraja 2017. u njoj i kod njenih dobavljača dobiti posao čak 14.000 ljudi. Tvornica će imati i centar za školovanje zaposlenih u montaži vozila. Kijin sustavan pristup stručnom osposobljavanju i razvoju ljudskih resursa će od svakog zaposlenog zahtijevati 15 dnevno školovanje prije početka rada u pogonu za montažu vozila, s mogućnošću daljnjeg školovanja. Tvornica Kia Motors Mexico će uložiti oko milijun dolara godišnje u društveno odgovorne projekte, koji se tiču lokalnog stanovništva Pesqueríje. Te aktivnosti će između ostalog uključivati donacije vozila za organizacije, koje su zadužene za javnu sigurnost, podršku siromašnijim kućanstvima, gradnju obrazovnih centara i stipendije.

kia-motors-mexico-plant-grand-opening-ceremony-medium kia-motors-mexico_aerial-view-medium kia-motors-mexico_assembly-shop-medium kia-motors-mexico_quality-center-medium kia-motors-mexico_robotics-medium