Vijesti

Luca de Meo postaje novi glavni direktor grupe Renault

Upravni odbor društva Renault sastao se pod predsjedanjem Jeana-Dominiquea Senarda kako bi na temelju izbora upravnog povjerenstva imenovao g. Lucu de Mea novim glavnim direktorom društva Renault S.A. i predsjednikom društva Renault S.A.S. Novoizabrani glavni direktor svoju će dužnost preuzeti 1. srpnja 2020. Upravni odbor smatra kako g. Luca de Meo, zahvaljujući dosadašnjem iskustvu i uspjesima na prethodnim dužnostima, može uvelike doprinijeti razvoju i napretku Grupe.

Gđa Clotilde Delbos, privremena glavna direktorica društva Renault S.A., obnašat će ovu dužnost sve do de Meova preuzimanja. Upravni odbor usto je predložio da od 1. srpnja 2020. preuzme dužnost zamjenice glavnog direktora društva Renault S.A. Uprava izjavljuje kako ima puno povjerenje u novo vodstvo i želi im uspješan rad.

G. Jean-Dominique Senard, predsjednik Upravnog odbora, izjavio je: „Zadovoljan sam novim vodstvom koje smatram odlučujućim za budućnost Grupe i Alijanse.” Luca de Meo sjajan je strateg i vizionar automobilske industrije koja se mijenja velikom brzinom. Njegova stručnost i strast prema automobilima čine ga pravim izborom za budućnost Grupe. Također želim zahvaliti Clotilde Delbos na sjajnom privremenom upravljanju Grupom, kao i na predanosti i odlučnosti koje svakodnevno dokazuje. Novo vodstvo, osnaženo pojačanjima u novom Izvršnom odboru, čini iznimno sposoban i nadaren tim, dostojan Renaultovih ambicija.”

Biografije:

Luca de Meo rođen je u Milanu u Italiji 1967. gdje je pohađao sveučilište Luigi Bocconi te stekao diplomu iz poslovnog upravljanja. Luca de Meo svoju je karijeru započeo u Renaultu, da bi se zatim pridružio Toyoti Europe, a nakon toga i grupi Fiat gdje je upravljao markama Lancia, Fiat i Alfa Romeo. Stekao je više od 20 godina iskustva u automobilskoj industriji. Luca de Meo 2009. postao je direktor odjela za marketing grupe Volkswagen, za osobna vozila marke Volkswagen i za cijelu grupu Volkswagen. Zatim je 2012. postao član Upravnog odbora društva AUDI AG, zadužen za prodaju i marketing. Od 1. studenoga 2015. do siječnja 2020. bio je predsjednik Izvršnog vijeća Seata i član nadzornog odbora pri Ducatiju i Lamborghiniju, kao i predsjednik Upravnog odbora grupe Volkswagen u Italiji.

Clotilde Delbos, rođena 1967., diplomirala je na Poslovnoj školi u Lyonu (École de Management de Lyon). Svoju je karijeru započela u Kaliforniji, da bi je nastavila u tvrtci Price Waterhouse u Parizu i zatim 1992. prešla u grupu Pechiney. Prije nego što je postala direktorica odjela za financije, Delbos je obnašala razne dužnosti. Nakon što je Alcan preuzeo tvrtku Pechiney, Clotilde Delbos od 2005. je obnašala dužnost predsjednice i financijske direktorice odjela za proizvodnju sve dok nije prodan 2011. Clotilde Delbos pridružila se grupi Renault 2012. u svojstvu nadzornika Grupe. 1. svibnja 2014. imenovana je direktoricom Alijansina odjela za nadzor. 25. travnja 2016. imenovana je izvršnom potpredsjednicom i financijskom direktoricom grupe Renault. Usto je postala predsjednicom Upravnog odbora društva RCI Banque te je član Izvršnog odbora grupe Renault. 11. listopada 2019. imenovana je privremenom direktoricom društva Renault te i dalje obnaša dužnost financijske direktorice Grupe Renault i predsjednice Upravnog odbora društva RCI Banque.