Vijesti

Mazda MX-5 RF dobitnik Red Dot 2017.

Nova Mazda MX-5 RF osvojila je nagradu „Red Dot: Best of the Best” na dodjeli priznanja za dizajn proizvoda Red Dot 2017, upotpunivši tako bogatu Mazdinu zbirku nagrada za njen dizajn ‘KODO – duša pokreta’. Dvosjed jedinstvenog rasklopivog krova time je ponovio uspjeh svoje sestre, Mazde MX-5 četvrte generacije s mekim krovom, koja je istu nagradu osvojila 2015. godine.

Najveća nagrada na međunarodno priznatom godišnjem natjecanju dodjeljuje se samo izuzetnim, pionirskim dizajnerskim postignućima. Prema riječima organizatora, „Best of the Best” pobjednici proizvodi su vizionara dizajna, koji su uspjeli postići savršen sklad funkcionalne kvalitete, zavodljivosti, upotrebljivosti i još mnogo toga.

Kao prva fastback interpretacija Kodo dizajna, RF ima jedinstven sklopiv tvrdi krov, koji ne samo da izgleda fantastično, već je lagan i učinkovit, pa mu je za otvaranje i zatvaranje poput origamija potrebno tek 13 sekundi. Dodajući praktičnost coupea na neusporediv užitak vožnje s otvorenim krovom karakterističan za MX-5, model RF produbljuje cjelokupno iskustvo, ostajući pritom vjeran tradiciji Jinba Ittai („jahač i konj kao jedno biće”), koja je MX-5 napravila legendom – i najprodavanijim roadsterom u povijesti.

„Poveli smo MX-5 s izvedbom RF uzbudljivim novim putevima. Kad god vidim ovaj auto, prisjetim se nevjerojatnog timskog napora, ne samo naših dizajnera, već, primjerice, naših inženjera i specijalista za proizvode“, rekao je Ikuo Maeda, Mazdin globalni voditelj dizajna. „Svaki od njih zaslužuje dio priznanja za ovo postignuće.”

Priznanje „Best of the Best“ („Najbolje od naboljeg“) rezervirano je za proizvode koji zadovoljavaju najviše dizajnerske standarde u određenoj kategoriji, a žiri sastavljen od 39 dizajnera, profesora i novinara izabralo je samo 102 pobjednika u toj kategoriji između više od 5.500 prijava iz 54 zemlje, koliko je primljeno za ovogodišnje natjecanje. Kriteriji su inovativnost, funkcionalnost, ergonomija, simbolični i emocionalni sadržaj, samoobjašnjiva kvaliteta i ekološka kompatibilnost. Mazda i drugi dobitnik primit će nagrade u Aalto kazalištu u Essenu 3. srpnja. Red Dot Design godišnjak bit će objavljen istog dana i predstavljat će Best of the Best dobitnike s posebnim portretima svojih tvoraca.

Ovo je već šesta Red Dot nagrada za aktualnu generaciju Mazdinih modela koji se temelje na Kodo dizajnu. Nakon Mazde6 2013. godine i Mazde3 godinu dana kasnije, nagrade su 2015. godine osvojile Mazda CX-3, Mazda2 i već prije spomenuti MX-5 s mekim krovom.

Pokrenuto 1955. od strane Design Zentrum Nordrhein Westfalen u Essenu u Njemačkoj, Red Dot je jedno od najvećih svjetskih natjecanja među proizvodima. Pobjednički projekti, koji su ove godine odabrani u 47 kategorija, uključujući kategoriju ‘Automobili i motocikli’, stiču pravo nositi simbol Red Dot (crvena točka), međunarodni pečat izvrsnosti. Povrh toga, bit će izloženi u Red Dot Design muzeju u Essenu još pet tjedana nakon dodjele nagrada u sklopu najveće svjetske izložbe suvremenog dizajna.