Predstavljamo Vijesti

Nova Mazda CX-9

Mazda je danas na Los Angeles Auto Showu otkrila novi motor i novi model. SKYACTIV-G 2.5T, prvi SKYACTIV-G benzinski pogonski agregat s turbopunjačem, predstavljen je u potpuno novoj Mazdi CX-9, SUV-u srednje veličine koji će krenuti u prodaju u Sjevernoj Americi u proljeće sljedeće godine.

SKYACTIV-G 2.5T trenutno je najmoćniji motor u Mazdinoj ponudi, a u verziji za sjevernoameričko tržište razvija 184 kW (250 KS) i 420 Nm okretnog momenta. Temeljen na atmosferski punjenom SKYACTIV-G 2.5, koji se ugrađuje u Mazdu CX-5 i Mazdu6, novi turbo agregat s izravnim ubrizgavanjem pruža još snažnije linearno ubrzanje, osobito pri niskim i srednjim brojevima okretaja, uz vrhunsku odzivnost. Koristeći se Mazdinim geslom ‘rightsizing’ (prava veličina) poput ostalih SKYACTIV motora, umjesto danas popularnog ‘downsizinga’, ovaj motor poništava tipične mane turbo-motora, kao što su slabost pri kretanju (tzv. ‘turbo-rupa’) i često razočaravajuća potrošnja u stvarnim uvjetima vožnje.

Od tehničkih posebnosti valja izdvojiti Mazdin ‘Dynamic Pressure Turbo’, prvi turbopunjač na svijetu koji povećava učinak turbine varirajući razinu pulsacija ispušnih plinova prema broju okretaja motora. Istovremeno hlađeni sustav recirkulacije ispušnih plinova (EGR) pomaže motoru da zadrži idealan omjer smjese zraka i goriva, omogućavajući točnu količinu kisika potrebnog za izgaranje određene količine goriva u širokom rasponu režima rada motora. Ovaj motor u početku će se ugrađivati u potpuno novu Mazdu CX-9. Razvijen prije svega za tržišta Sjeverne Amerike, ovaj obiteljski SUV pretendira na ulazak u višu klasu nudeći maksimalnu udobnost u vrhunski uređenoj i prostranoj unutrašnjosti sa sedam sjedala raspoređenih u tri reda. Izvana novi CX-9 krasi najnovija interpretacija nagrađivane ‘Kodo – duša pokreta’ filozofije dizajna. Kao i ostali Mazdini modeli, novi SUV je također izgrađen na temeljima SKYACTIV tehnologije, kako bi pružio beskompromisnu kombinaciju vrhunskih performansi i učinkovitosti, zajedno s karakterističnim Jinba Ittai iskustvom vožnje koje inspiriraciju pronalazi u kultnom roadsteru MX-5. Novi CX-9 bit će opremljen Mazdinim naprednim sigurnosnim sustavima i-ACTIVSENSE, kao i i-ACTIV AWD, kako proizvođač naziva svoj inteligentni sustav pogona na sva četiri kotača. Od planirane godišnje proizvodnje od 50.000 komada Mazdi CX-9, prema procjenama bi približno 80% trebalo završiti u Sjevernoj Americi. Ovaj model neće biti dostupan u Europi.

mazda_cx-9_2015_still_03_screen mazda_cx-9_2015_still_07_screenmazda_cx-9_2015_still_11_screenmazda_cx-9_2015_interior_04_screen

mazda_cx-9_2015_interior_06_screen