Vijesti

Mazda prvi OEM proizvođač koji se pridružio Alijansi eFuel

Mazda je objavila da je postala prvi proizvođač automobila koji se pridružio Alijansi eFuel. Alijansa okuplja organizacije i zainteresirane sudionike koji podržavaju cilj uspostavljanja i promicanja CO2-neutralnih e-goriva i vodika kao vjerodostojnog i stvarnog doprinositelja smanjenju emisija u prometnom sektoru.

Mazda je oduvijek bila snažni zagovornik pristupa više rješenja, koji kombinira različite tehnologije, kao najbolji način za smanjenje emisija. Elektrifikacija je ključni stup u Mazdinoj strategiji više rješenja i do 2030. godine sva Mazdina vozila bit će elektrificirana. Međutim, mnoga će vozila i dalje imati motor s unutarnjim izgaranjem.

Kroz svoju povijest Mazda je bila predana razvoju automobila i pogonskih sklopova koji zadovoljavaju potrebe kupaca, i ta je strast i dalje prisutna. Mazdini automobili već uključuju poboljšanja učinkovitosti konvencionalnih pogonskih sklopova, elektrifikaciju pogona, širu primjenu obnovljivih goriva, kao i digitalne i povezane alate koji poboljšavaju ekonomičnost i smanjuju potrošnju goriva.

Zajedno sa Alijansom eFuel i njenim članicama, Mazda podržava uspostavljanje mehanizma koji uzima u obzir doprinos obnovljivih i nisko-ugljičnih goriva smanjenju emisija iz osobnih automobila i koji će pridonijeti procesu donošenja odluka sada kada EU preispituje svoje klimatsko zakonodavstvo.

Komentirajući činjenicu da je Mazda prvi proizvođač koji se pridružio Alijansi, Wojciech Halarewicz, potpredsjednik za komunikacije i odnose s javnošću Mazda Motor Europe GmbH rekao je: „Kao gospodarska grana moramo što više smanjiti emisije. Da bismo to učinili, ne smijemo zanemariti niti jedno dostupno sredstvo koje nam je na raspolaganju. Emisije stakleničkih plinova i klimatske promjene su po svojoj prirodi globalno i složeno pitanje koje zahtijeva integrirani pristup. Svi sektori i gospodarske grane moraju ispuniti svoju ulogu i, prije svega, moraju imati priliku dijeliti sve pozitivne opcije za postizanje klimatskih ciljeva.”

“Vjerujemo da će uz potrebna ulaganja, CO2-neutralna e-goriva i vodik dati vjerodostojan i stvaran doprinos smanjenju emisija – ne samo kod novoregistriranih automobila, već i kod vozila koja su sada na cesti. To bi otvorilo drugi i brži put ka postizanju klimatske neutralnosti u prometu, ruku pod ruku s kontinuiranom elektrifikacijom. Budući da će EU krajem ove godine revidirati svoju uredbu o standardima emisije CO2  za automobile i laka dostavna vozila, ovo je prilika da se pobrinemo da novi zakoni omogućuju i električnim vozilima i vozilima koja rade na CO2 neutralna goriva da doprinesu naporima proizvođača automobila za smanjenje emisija.”

Ole von Beust, izvršni direktor Alijanse eFuel dodao je: „Podrška i poticanje razumijevanja politika zaštite klime koje osiguravaju pošteno natjecanje među različitim tehnologijama ključni je cilj Alijanse eFuel. Sljedeće dvije godine bit će presudne jer će Europska komisija revidirati glavne propise o klimatskoj politici. Oni bi u zakonodavstvu o automobilima trebali uključiti mehanizam koji prepoznaje doprinos goriva s niskim udjelom ugljika u postizanju ciljeva smanjenja emisija. Ključno je okupljanje zainteresiranih skupina i organizacija u svim uključenim sektorima. Zato se radujemo što će Mazda sa svojom dugom povijesti automobilskih inovacija biti snažan partner u Alijansi eFuel.”