Ekologija Predstavljamo

Mercedes-Benz EQA

Električni sportaš u kompaktnom formatu

EQA je naziv novog početnog modela u svijetu potpuno električnih Mercedes-EQ vozila. Elektro-estetika njegovog dizajna prepoznatljiv je dio progresivnog luksuza marke Mercedes-EQ. Pametni pomoćnici pružaju podršku vozaču u mnogim područjima: na primjer, kod izbjegavanja nesreća, uz predviđajuće i time posebno učinkovite operativne strategije, kao i navigaciju s funkcijom Electric Intelligence. Nadalje, automobil uključuje razne izvanredne Mercedes-Benz funkcije, kao što su ENERGIZING Comfort i MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Model EQA je član uspješne obitelji kompaktnih Mercedes-Benz automobila. Kao bliski rođak modela GLA, osigurava sve uzbudljive karakteristike tog vozila, u ovom slučaju u kombinaciji s učinkovitim električnim pogonom. Novi model EQA proizvodi se u gradovima Rastatt (Njemačka) i Peking (Kina). Baterijske sustave za model EQA isporučuje Mercedes-Benzova podružnica Accumotive iz grada Kamenz. Tvornica baterija u mjestu Jawor u Poljskoj također se priprema proizvoditi baterijske sustave za kompaktne Mercedes-EQ modele. Ovaj električni SUV od proljeća 2021. naći će se u salonima u Europi i Hrvatskoj. 

“Mercedes-EQ teži preuzeti vodstvo u polju električnih pogonskih sustava i softvera vozila. Do danas smo definirali ambiciozne ciljeve razvoja proizvoda i odlučili jače pokrenuti predstavljanje novih tehnologija na tržištu”, kaže Markus Schäfer, član Upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovoran za istraživanja Daimler grupe i COO odjela Mercedes-Benz Cars. “Novi EQA omogućuje vam da pokažemo kako zamišljamo e-mobilnost krojenu prema potrebama naših klijenata. Ponudit ćemo cijelu obitelj EQA modela, sa snagama koje se kreću od 140 do preko 200 kW, s prednjim pogonom i pogonom na sve kotače. A za one kojima je doseg posebno važan, naš portfelj će uskoro uključivati posebnu izvedbu modela EQA s dosegom od preko 500 kilometara prema WLTP ciklusu. Model EQA dokazuje da je, uporabom prokušane i testirane arhitekture, moguće postići izvrstan kompromis između performansi, troškova i vremena dolaska na tržište.” 

Model EQA će se početi prodavati s oznakom EQA 250. ”Dvoslojna” litij-ionska baterija, koja sjedi kao strukturni element ispod vozila, ima kapacitet od 66,5 kWh. Kako bi se zadovoljili visoki standardi udobnosti što se tiče buke i vibracija po kojima je ova marka poznata, poduzete su kompleksne mjere za izoliranje električnog pogona od šasije i karoserije. Ovaj efekt unaprjeđuju razne mjere za prigušenje.

Model EQA 250 u RH će biti će dostupan po cijeni od 49.937,50 eura.

“Progresivni dizajn i intuitivna uporaba dvije su istaknute značajke modela EQA. S ovim automobilom po prvi put klijentima nudimo potpuno električni Mercedes u kompaktnom segmentu s velikim dosegom koji osigurava njegovu iskoristivost u svakodnevnom životu. Model EQA je, dakle, važno vozilo na našem putu prema elektrifikaciji svih naših segmenata vozila”, kaže Britta Seeger, članica Upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovorna za oglašavanje i prodaju Mercedes-Benz automobila. 

“Zahvaljujući MBUX sučelju, naša su vozila danas postala mobilni asistenti. S modelom EQA idemo korak dalje: pametne pomoćne funkcije, kao što su navigacija s funkcijom Electric Intelligence, integrirane su u MBUX, što ih čini još lakšima za uporabu”, ističe Sajjad Khan, član Upravnog odbora kompanije Mercedes-Benz AG, CASE. “Nadalje, model EQA pokazuje kako smo uspjeli pomiriti tehnološki napredan i održivi električni pogonski sustav s Mercedes-Benzovom ključnom vrijednosti, a to je sigurnost.”

Elektro-estetika dizajna signalizira progresivni luksuz

Model EQA uključuje ”black panel” masku hladnjaka sa središnjom zvijezdom , što je prepoznatljivi detalj Mercedes-EQ modela. Dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka svih potpuno električnih modela Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu. Vodoravna traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla full-LED prednjih svjetala, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću. Unutrašnjost prednjih svjetala izvedena je uz visoku razinu kvalitete, detalja i preciznosti. Istaknute plave značajke unutar prednjih svjetala ojačavaju prepoznatljivi Mercedes-EQ potpis. LED stražnja svjetla savršeno se stapaju s podrezanom LED svjetlosnom trakom, čime se pojačava dojam širine stražnjeg dijela modela EQA. Registarska pločica također je prenesena u branik. Ekskluzivni za ovaj model su aluminijski kotači izvedeni u dvije ili tri boje, s dimenzijama do 20 inča, a u nekim slučajevima s rosé zlatnim ili plavim dekorativnim obrubom. 

“Progresivni luksuz u svom najviše sportskom izdanju. Stvoren je potpuno električni SUV projektiran za održivu mobilnost budućnosti, u obliku kompaktnog, modernog modela EQA”, kaže Gorden Wagener, šef dizajna kompanije Daimler AG. “Savršene proporcije vanjštine i spektakularna unutrašnjost postavljaju nove standarde.” 

Ovisno o dizajnerskoj liniji i liniji opreme, postoje razne značajke unutrašnjosti koje ukazuju na električni karakter EQA modela, u obliku unutrašnjih elemenata s pozadinskom rasvjetom i rosé zlatno obojanih dekorativnih elementa na ventilacijskim otvorima, sjedalima i ključu vozila. Edition 1 specijalni model dodatno uključuje precizno perforirana kožom presvučena sjedala, kroz koju se može vidjeti plava tkanina. Instrumenti, sa svojim specifičnim prikazima za električno vozilo, preuzeli su jednaku shemu boja s rosé zlatno obojanim i plavim istaknutim detaljima.

Položaj sjedenja je visok i uspravan, što je tipično za neki SUV – to ga čini ne samo udobnim za ulazak i izlazak nego dobrim i u smislu sveobuhvatne vidljivosti. Tijekom razvoja, iskoristivost bila je jedan od glavnih fokusa. Nasloni stražnjih sjedala mogu se preklopiti u omjeru 40:20:40.

Učinkovitost je ključan faktor, od aerodinamike do navigacije s funkcijom Electric Intelligence

Uz vrijednost Cd faktora od 0,28, model EQA postiže izvrstan rezultat. Površina prednjeg presjeka A je 2,47 m2. Među najvažnijim aerodinamičnim mjerama su potpuno zatvoren usis zraka za hlađenje u gornjem dijelu, aerodinamično učinkoviti prednji i stražnji donji spojleri, jako uglađeno, skoro potpuno zatvoreno podvozje, specijalno optimizirani Aero kotači i specifično prilagođeni spojleri prednji i stražnjih kotača

Standardna toplinska pumpa čini dio sofisticiranog sustava upravljanja toplinom. Sa svojim raznim inovativnim detaljima, kao što su ponovna uporaba otpadne topline od električnog pogonskog sustava, sustav je konfiguriran za izvanrednu učinkovitost i time maksimalni doseg. Također je moguće unaprijed aktivirati klimatiziranje kabine modela EQA prije samog kretanja. Ovom funkcijom direktno se upravlja preko MBUX informacijsko-zabavnog sustava ili preko Mercedes me aplikacije.

Ono što dodatno doprinosi općoj lakoći uporabe modela EQA na svakodnevnoj bazi je standardna značajka navigacije s funkcijom Electric Intelligence. Ova funkcija proračunava rutu koja će vas najbrže dovesti do odredišta. Na osnovi stalnih simulacija dosega, sustav u obzir uzima bilo kakva potrebna zaustavljanja zbog punjenja, kao i razne druge faktore, kao što su topografija i vremenske prilike. Također je u mogućnosti dinamički reagirati na promjene, na primjer, prema situaciji u prometu ili osobnom stilu vožnje.

Uz pomoć usluge Mercedes me Charge, klijenti imaju pristup onome što je danas najveća mreža za punjenje u svijetu: trenutačno uključuje preko 450.000 AC i DC stanica za punjenje u 31 državi. Mercedes me Charge klijentima omogućuje praktičnu uporabu stanica za punjenje raznih pružatelja usluga, čak i u inozemstvu. Samo s jednom registracijom mogu iskoristiti funkciju integriranog plaćanja s jednostavnim procesom naplate

Uz pomoć visokokvalitetnih certifikata o porijeklu, Mercedes-Benz jamči da se u mrežu za punjenje koje nadzire Mercedes me Charge, dovodi energija iz obnovljivih izvora. Mercedes me Charge klijentima omogućuje punjenje na preko 175.000 javnih punionica u cijeloj Europi; Mercedes-Benz osigurava nadopunu sa zelenom energijom.

Tehnički podaci:

  EQA 250
Pogonski sustav Prednji
Električni motor, prednja osovinaModel Asinkroni motor
Nazivna snagakW140
Nazivni okretni momentNm375
Ubrzanje 0-100 km/hs8.9
Maksimalna brzinakm/h160
Kapacitet baterije, iskoristivi (NEDC)kWh66.5
Kombinirana potrošnja goriva (NEDC)kWh/100 km15.7
WLTP dosegkm426
Vrijeme punjenja preko wallbox sustava ili na javnim punionicama (AC punjenje)h5:45
Vrijeme punjenja na brzim punjačima (DC)min30

Inteligentni sustavi pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom od strane vozača, izvanredna sigurnost prilikom sudara

Dio serijske opreme su Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist. U mnogim situacijama, uloga ovog drugog sustava je sprečavanje ili umanjivanje posljedica sudara uz pomoć autonomnog kočenja. Sustav je također u mogućnosti kočiti ako detektira stacionarna vozila i pješake pri tipičnim brzinama gradske vožnje. Unaprijeđene funkcije Driving Assistance paketa, na primjer, uključuju funkciju manevra skretanja, funkciju koridora u nuždi, funkciju upozorenja prilikom izlaska koja vozača upozorava na dolazeće bicikliste ili vozila, kao i upozorenje ako se u blizini pješačkom prijelaza detektira pješak.

Model EQA je pravi Mercedes što se tiče pasivne sigurnosti. Na osnovi robusne strukture modela GLA, karoserija modela EQA je prilagođena kako bi se zadovoljili specifični zahtjevi električnog automobila. Baterija sjedi unutar okvira napravljenog od ekstrudiranih sekcija. Preuzima strukturnu funkciju koju je do sada provodio poprečni element u podnici. Zaštita baterije u prednjem dijelu baterije u mogućnosti je zaštititi ovu jedinicu za spremanje energije od probijanja stranim predmetima. Naravno, model EQA je trebao proći uobičajene i vrlo temeljite testove sudara ove marke. Također vrijede strogi zahtjevi za bateriju i sve komponente koje provode električnu struju.

Superiorna razina opreme, instrumenti s prikazima koji su specifični za Mercedes-EQ

Dio serijske opreme je intuitivno upravljani MBUX informacijsko-zabavni sustav (Mercedes-Benz User Experience). MBUX se može individualno konfigurirati uz pomoć raznih opcija. Ključna prednost sustava: snažno računalo, sjajni prikazi i grafika, prilagodljive prezentacije, head-up zaslon u boji (opcijska oprema), navigacija s proširenom stvarnosti (opcijska oprema), softver koji uči i glasovne naredbe koje se aktiviraju s ključnom riječi ”Hej Mercedes”. 

Mercedes-EQ ikona na medijskom zaslonu može se koristiti za pozivanje izbornika koji se odnose na opcije punjenja, električnu potrošnju i protok energije. Desni prikaz na ploči s instrumentima je mjerač snage, umjesto brojača okretaja. Gornji dio pokazuje postotak korištene snage, a donji dio rekuperaciju. Lijevi instrument može se koristiti za prikaz toga možete li doći do odredišta bez zaustavljanja radi punjenja. Boje se mijenjaju u ovisnosti o situaciji u vožnji: na primjer, tijekom ubrzavanja prikaz koristi bijelu boju. Ovisno o raspoloženju, ili kako bi to odgovaralo konkretnoj unutrašnjosti, korisnik može birati između četiri različita stila. Progressive inačica uključuje specijalnu Mercedes-EQ shemu boja.

Bogate standardne specifikacije modela EQA uključuju takve značajke kao što su LED High Performance prednja svjetla s Adaptive Highbeam Assist funkcijom, EASY-PACK stražnja podizna vrata s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske kotače, ambijentalno rasvjetu sa 64 boje, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s podesivom potporom za lumbalni dio leđa u četiri smjera, stražnju kameru za lakše parkiranje i bolji pregled prilikom manevriranja te multifunkcijski sportski upravljač presvučen kožom. Novi model može se personalizirati dizajnerskom linijom i linijom opreme, Electric Art i AMG Line, kao i Night paketom.

Kuka za prikolicu s brzim i lakim deblokiranjem

Kao opcija za model EQA, dostupna je kuka za vuču s ESP stabilizacijom prikolice. Posebno praktična značajka je električni sustav otključavanja za kuglu kuke. Prekidač za otključavanje i indikator nalaze se u sklopu stražnjih podiznih vrata. Nakon što se kuka deblokira može se zakrenuti prema van ili, ako se ne koristi, zakrenuti nazad iza branika. Kapacitet vuče prikolice (bez kočnice/s kočnicom) modela EQA 250 je 750 kilograma, a opterećenje kuke iznosi 80 kg. Kuka za vuču odobrena je za uporabu s nosačem bicikala. Modeli s pogonom na sve kotače nudit će još veći kapacitet vuče.