Predstavljamo Vijesti

Mercedes-Benz X-klase – prvi pickup sa zvijezdom

S X-Class konceptom, odjel Mercedes-Benz Vans, u Stockholmu daje konkretan pogled na svoj novi pickup, X-klasu. Prvi premium pickup kombinirati će najbolje od dva svijeta. To kompanija Mercedes-Benz impresivno demonstrira s dvije dizajnerske izvedbe ovog konceptnog automobila. X-Class koncept powerful adventurer ilustrira da će buduća X-klasa uključivati sve prednosti klasičnih pickup vozila – čvrsti, funkcionalni, snažni i s terenskim sposobnostima. X-Class koncept stylish explorer ide korak dalje i prikazuje što će razlikovati pickup koji će nositi Mercedesovu zvijezdu od konkurenata. X-klasa biti će pravi Mercedes hvaljenog dizajna i udobnosti ove marke sve do dinamike i sigurnosti vožnje. To će Mercedes-Benz učiniti prvim premium proizvođačem koji će zadovoljiti promjenjive zahtjeve klijenata na globalnom tržištu srednjih pickup modela, te će čvrsti, jednotonski pickup sa sjedalima za do pet osoba učiniti atraktivnim urbanim i obiteljskim vozilom. S ovim pickup modelom, Mercedes-Benz Vans odjel proširiti će ponudu svojih modela sa četvrtim modelom u nizu. U isto vrijeme, marka sa zvijezdom postati će prvi premium proizvođač koji će zauzeti obećavajući segment srednjih pickup vozila. Kompanija Daimler AG će do početka prodaje u ovu novu seriju modela uložiti deveteroznamenkasti iznos eura. U prodaju će krenuti krajem 2017. Pod nazivom Mercedes-Benz X-klase. Ključna tržišta biti će Argentina, Brazil, Južna Afrika, Australija i Europa.

Dr. Dieter Zetsche, predsjednik upravnog odbora kompanije Daimler AG i predsjednik odjela Mercedes-Benz automobila: ”S Mercedes-Benz pickupom, zatvoriti ćemo jednu od zadnjih rupa u našoj ponudi. Naš cilj: klijentima želimo ponuditi vozila koja odgovaraju njihovim specifičnim potrebama. X-klasa će postaviti nove standarde u ovom rastućem segmentu.” “Otvoriti ćemo i promijeniti segment pickup modela srednje klase – s na svijetu prvim pravim premium pickupom za moderan urbani životni stil”, kaže Volker Mornhinweg, predsjednik odjela Mercedes-Benz Vans. “Naša buduća X-klasa biti će pickup koji ne priznaje kompromise. Ljestvičasti okvir, šest cilindrični motor s visokim okretnim momentom, i stalni pogon na sve kotače za nas su obaveza. Kao dodatnu vrijednost, donosimo sigurnost, udobnost, agilnost i izražajni dizajn – drugim riječima, sve po čemu se razlikuju vozila koja nose Mercedesovu zvijezdu. Time ćemo privući nove klijente, koji do sada  nisu razmišljali o kupnji pickupa.”

Promjenjivi segment: Mercedes-Benz kao prvi premium proizvođač pickupa

U cijelom svijetu, tržište pickup modela srednje klase prolazi radikalnu promjenu. Prošli su dani kada su oni smatrani ”radnim strojevima”. Umjesto toga oni postaju sve popularniji kao raznovrsna vozila za istovremenu privatnu i komercijalnu uporabu i kao vozila za strogo privatnu uporabu. Postotak privatno korištenih pickupova godinama stabilno raste. Prema tome, izvedbe s dvostrukom kabinom postale su dominantne izvedbe, jer nude prostor za do pet osoba. Sve više i više, privatni i komercijalni klijenti traže vozila s karakteristikama i udobnosti osobnog automobila. Sličan razvoj doživjela su terenska vozila prije nekih 20 godina. Tada je Mercedes-Benz bio prvi premium proizvođač koji je predstavio sportsko uslužno vozilo (SUV), M-klasu, i u potpunosti je redefinirao segment terenaca – uz nepromijenjeni uspjeh. “Dizajnerske izvedbe X-Class koncepta interpretiraju poznati dizajnerski idiom SUV modela ove marke na najizražajniji način, te utjelovljuju podjelu naše dizajnerske filozofije: oni su privlačni i cool”, kaže Gorden Wagener, direktor odjela dizajna kompanije Daimler AG. “Sa svojim progresivnim dizajnom powerful adventurer izražava cool moderni izričaj i želju za pustolovinom, dok s druge strane stylish explorer koristi čiste emocije kako bi osigurao opipljivo iskustvo moderne ljepote.”

X-Class koncept stylish explorer: progresivni dizajn sa SUV izgledom

X-Class koncept stylish explorer, obojan u cool elegantnu bijelu metalik boju, impresivno demonstrira kako će Mercedes-Benz pickup odavati smjerno stilski dojam u svom segmentu i urbanoj okolini. Kontrast emocionalno privlačnog i puritanskog tretmana površine (”privlačan”) i tehnički preciznih, inovativnih i pametnih detalja (”cool”), reinterpretira dizajnersku filozofiju Mercedes-Benza. Atletski dizajn ovom konceptnom automobilu pruža uočljivo izražajan i dinamičan izgled. Prepoznatljivi prednji kraj predstavlja evoluciju poznatog SUV lica ove marke – s masivnijim bubrezima poklopca motora i prednjim svjetlima koja se produžuju u bočne stranice. Klasični SUV prednji donji spojler i snažno izvučeni lukovi kotača još više stavljaju naglasak na osjećaj širine, i vozilu pružaju još čvršću pojavu na cesti. U isto vrijeme, prednjim krajem dominira maska s jednom prečkom, te središnje pozicioniranom Mercedesovom zvijezdom, što je lice elegantnih Mercedes-Benz coupea. Izvučeni prednji i stražnji blatobrani pružaju prostor za široki trag kotača i kombinacije velikih guma/kotača za tešku terensku uporabu. 22-inčni aluminijski kotači s kontrastnom antracit kromiranom bojom X-Class konceptu stylish explorer pružaju visoku i superiornu pojavu. Pragovi su integrirani u karoseriju i ističu atletski oblikovano tijelo. Ovisno o kutu upada svjetlosti, za ovaj koncept posebno razvijeni lak ovom urbanom pickupu pruža izgled koji atletskom profilu pruža još više emocionalnu privlačnost. Ekstremno kratak prednji prevjes, jako dugačak stražnji prevjes i dvije dugačke linije koje se protežu uzduž bočnih stranica, pojačavaju fokus na dinamiku vožnje. Stražnji kraj oba konceptna automobila uključuje poznate kromirane SUV ukrasne elemente u donjem rubu, i kao prepoznatljivu značajku, kontinuiranu LED svjetlosnu traku u tankom kromiranom obrubu stražnjih vrata. To ukazuje na jedinstveni karakter ovog budućeg pickupa.

Stilska unutrašnjost s visokom razinom ergonomije uporabe i prikaza

Unutrašnjost X-Class koncepta stylish explorer na jednaki način predstavlja emocionalni i stilski izričaj – karakteriziran intrigantnim kontrastom toplih i hladnih boja, kao i materijalima visoke kvalitete. Svijet boja i materijala odražava Mercedes-Benzovu dizajnersku filozofiju senzualne čistoće. Senzualan dodir i osjećaj smeđe, vrlo prirodne nubuck kože na sjedalima, pružaju ugodan osjećaj. Ova topla boja, koja se također može pronaći na prednjoj ploči, kombinira se s cool bijelom nappa kožom. Umetci od dimljenog hrasta otvorenih pora u kontrastu su s umetcima od brušenog i poliranog aluminija. Svijet modernog luksuza realiziran je na jako stilski način. Moderni dojam dodatno je pojačan okruglim ventilacijskim otvorima, samostojećim središnjim zaslonom velike razlučivosti, kao i središnjim kontrolerom i multifunkcijskom dodirnom površinom. Slično kao kod pametnih telefona, svim funkcijama može se upravljati preko dodirne površine koristeći geste prstima ili unosom slova i znakova. Time Mercedes-Benz u segment srednjih pickupova unosi najmoderniji koncept kontrole i prikaza. U isto vrijeme zadržane su karakteristike i funkcionalnosti tipične za segment pickupova, kao što je ručna kočnica na središnjoj konzoli.

X-Class koncept powerful adventurer: ponovno definiranje čvrstoće

Kao nadopuna X-Class konceptu stylish explorer, drugi koncept se fokusira na klasične značajke pickupa. X-Class koncept powerful adventurer s lemonax metalik lakom odražava čvrstoću, dugotrajnost i terenske sposobnosti. Kao rezultat, impresivno podcrtava činjenicu da će budući Mercedes-Benz pickup kombinirati udobnost i stil s osnovnim vrijednostima ove kategorije vozila. X-Class koncept powerful adventurer izdiže se iznad svega svojom visinom od 1,90 metara. Velike gume dimenzija 35×11,50, velika udaljenost od tla, te atletski dizajn osiguravaju poštivanje već na prvi pogled. Poznata prednja SUV maska ove marke, koja uključuje dvije prečke, prednjom i stražnjom zaštitom podvozja, izvučenim blatobranima i mat karbon lukovima kotača dodatno ističu superiornu terensku estetiku. Električno vitlo sprijeda i metalna kuka straga dodatne su značajke čvrstoće i snage ovog budućeg pickupa. Sa svojim progresivnim dizajnom, ovaj konceptni automobil odražava neovisnost i žeđ za pustolovinom u najčišćem obliku. Ovaj osjeća nastavlja se i u unutrašnjosti. Mat karbonski elementi vanjštine i unutrašnjosti, brušene metalne površine, i odvažna shema boja vozilu pružaju osjećaj snage. Lemonax metalik lak karoserije savršeno odgovara unutrašnjoj shemi boja. Koncept boja i materijala ističe izgled za otvorene prostore sa sjajnom crnom nappa kožom i uporabom karbon crnih utisnutih kožnih površina. Kako bi sjedala osigurala dobro držanje tijela u svim situacijama i na bilo kojem terenu, bočne stranice sjedala presvučene su crnom kožom koja nudi ekstremno dobro držanje tijela te na dodir pruža ugodan osjećaj.

X-klasa: snažan motor, visoka udobnost vožnje i primjerna sigurnost

Kao što je to uobičajeno kod Mercedes-Benza, kupci X-klase biti će u mogućnosti birati različite linije opreme radi prilagođavanja vanjštine i unutrašnjosti. Uz to, ova premium marka razviti će posebnu ponudu dodataka za ovaj pickup, na primjer pokrove teretnog prostora i razne stilske elemente. Zahvaljujući iskušanoj i dokazanoj modularnoj strategiji, niz unutrašnjih komponenata koje klijenti znaju i cijene iz C-klase i V-klase pronaći će se u X-klasi – od savršeno izvedenih materijala visoke kvalitete i informacijsko-zabavnih sustava do ergonomske udobnosti sjedala. Kao rezultat, pickup će ponuditi osjećaj ”dobrodošlice” tipičan za ovu marku, i definirati novu razinu udobnosti i privlačnosti u segmentu srednjih pickupova. X-klasa će također postaviti nove standarde ovog segmenta u smislu povezivosti. Zahvaljujući komunikacijskom modulu sa SIM karticom, biti će moguće koristiti bogate „Mercedes me“ connect usluge. Vozači će se moći povezati sa svojim pickupom preko pametnog telefona, tableta ili osobnog računala u bilo kojem trenutku i s bilo koje lokacije. Na primjer, biti će moguće poslati odredište u navigacijski sustav ili potražiti gdje je parkiran, te prikazati količinu goriva u spremniku. Dodatno na ove opcijske daljinske online usluge, također će biti dostupne standardne usluge kao što su pomoć u slučaju nesreće, upravljanje održavanjem i pomoć u slučaju kvara. Raznovrsnost će se na sličan način moći pronaći u ponudi motora. Top model biti će pokretan V6 dizelskim motorom u kombinaciji s 4MATIC stalnim pogonom na sve kotače. Ovaj motor visokog okretnog momenta osigurati će visoku dinamiku vožnje na cesti i izvan nje. Pogon na sve kotače kombinirati će elektronski sustav kontrole proklizavanja, prijenosni sklop s redukcijom i dvije blokade diferencijala. Sustav kontrole proklizavanja i električki upravljana blokada diferencijala na zahtjev usmjeravati će snagu na kotače koji će omogućiti najbolje prianjanje. U ekstremnim terenskim uvjetima, stražnji diferencijal i diferencijal između osovina moći će se blokirati. To će omogućiti sigurno svladavanje teških prepreka i uspona. Snažan sustav pogona i čvrsta šasija omogućiti će nosivost od preko 1,1 tone i kapacitet vuče do 3,5 tona. Na primjer, to je dovoljno za istovremeni prijevoz četiri kubična metra drva za potpalu i prikolice s jedrilicom. U isto vrijeme, specijalno konstruirani ovjes sa širokim osovinama, five-link stražnja osovina sa spiralnim oprugama, i precizno kalibrirana postava opruga/amortizera osigurati će visoku udobnost vožnje – na cesti i izvan nje. Pickup sa zvijezdom impresionirati će preciznim upravljanjem, udobnom vožnjom, te agilnim ponašanjem u zavojima. Na superioran način će apsorbirati izbočine, što će ga činiti savršenim za urbanu okolinu. Kao i sva Mercedesova vozila, i ovaj pickup će se razlikovati po primjernoj sigurnosti. Moderni sustavi pomoći vozaču na osnovi kamera, radarskih i ultrazvučnih senzora u mnogim situacijama će vozaču pružiti pomoć i osloboditi ga napora. To na jednaki način povećava sigurnost i udobnost vožnje. Niz sustava pomoći biti će dio standardne opreme.

Mercedes među pickupovima: fokus na pet grupa klijenata

X-klasa će kombinirati prednosti pickupa s visokom vrijednosti, udobnosti, zabavi u vožnji i sigurnosti, po čemu su Mercedesova vozila poznata. Kao rezultat, Mercedes-Benzov pickup premostiti će jaz između komercijalne i privatne, te između urbane i ruralne uporabe. Time će privući ne samo vlasnike pickup vozila, koji traže automobilu slične značajke, performanse, sigurnost i udobnost, nego iznad svega i osobe koji voze osobne automobile, SUV vozila ili monovolumene. Potvrda tome su iscrpna istraživanja koja je Mercedes-Benz proveo s potencijalnim klijentima na ciljanim tržištima. Srednji pickupovi trenutno imaju najveći tržišni udio na ukupnom tržištu vozila Australije u iznosu od 14,1 posto. Argentina je odmah slijedi s udjelom od 11,6 posto. To znači da je u ovim državama, jedno od osam registriranih vozila pickup u kategoriji do jedne tone. U Brazilu, srednji pickupovi imaju udio od skoro pet posto ukupnog tržišta vozila. Ova brojka u Njemačkoj iznosi 0,5 posto, u Velikoj Britaniji 1,3 posto, u Turskoj 1,4 posto, a u Rusiji 0,8 posto. Na osnovi studija istraživanja tržišta, Mercedes-Benz je identificirao pet grupa klijenata X-klase, koje u pojedinim državama imaju različitu važnost. Jedna bitna ciljana grupa su obitelji s aktivnim stilom života i afinitetom prema premium proizvodima. Oni pickup uglavnom koriste za vožnju na posao i s posla, za kupovinu, vožnju djece u školu ili sportske aktivnosti, za vikend izlete i odmor. Ključna tržišta su Brazil, Argentina, Australija i Južna Afrika. Druga ciljana grupa X-klase su uspješni pustolovi, koji žive u urbanoj okolini i bave se sportovima na otvorenom kao što je skijanje ili vožnja jet-skija, ili imaju vlastiti brod. Oni trebaju udobno premium vozilo za svakodnevnu uporabu koje u isto vrijeme nudi dovoljno teretnog prostora i kapacitet vuče za rekreacijsku opremu. Top tržišta su Australija, Južna Afrika, Brazil, Velika Britanija i Njemačka. Uz to, Mercedes-Benz pickup imati će potencijal inspirirati individualce koji prate trendove i s afinitetom za premium proizvode. Oni vode neovisni stil života i žele netipično vozilo, koje njihovu osobnost i status ističe jedinstvenim dizajnom. Neovisni individualci koriste pickup kao ”vozilo za svaki dan”, u gradu, za večernje izlaske i vikend aktivnosti, te sportska događanja. Ključna tržišta za ovu ciljanu grupu su Njemačka, Velika Britanija, Južna Afrika i Brazil. Četvrta grupa klijenata uključuje poduzetnike kao što su građevinari, arhitekti i pružatelji usluga, koji svoj pickup žele koristiti za komercijalne i privatne potrebe: odnosno kao udobni poslovni automobil za sastanke s klijentima, koji je jednako savršen za prijevoz klijenata i zaposlenika kao i alata i građevnog materijala, kao ”vozilo za svaki dan”, i kao vozilo za vikend aktivnosti. Značajna tržišta za poslovne klijente su Njemačka, Velika Britanija, Australija i Argentina. Zemljoposjednici, kao što su stočari u Argentini, uzgajivači soje u Brazilu ili vinari u Južnoj Africi, također koriste svoje pickupove za komercijalne i privatne namjene. Oni s jedne strane traže vozilo koje će ih odvesti preko neasfaltiranog terena i ima dovoljni kapacitet tereta i vuče, a s druge strane, mora biti prikladno za prijevoz klijenata i sastanke s dobavljačima kao i za ”svakodnevnu” uporabu za obitelj.

Suradnja u proizvodnji s Renault-Nissan grupom

Početak prodaje Mercedes-Benz X-klase u Europi započeti će krajem 2017. Ova nova serija modela biti će pozicionirana u ovom segmentu po atraktivnoj cijeni. Proizvodnja ovog pickupa biti će organizirana u suradnji s Renault-Nissan grupom. Proizvodnja za tržišta Europe, Australije i Južne Afrike započeti će u Nissanovoj tvornici u Barceloni u Španjolskoj, 2017. godine. X-klasa za tržište Latinske Amerike silaziti će s proizvodne trake u Renaultovoj tvornici u gradu Cordoba u Argentini, počevši od 2018. Sa X-klasom, kompanija Daimler AG i Renault-Nissan grupa proširuje svoju stratešku suradnju koja je započela prije šest godina. To će Mercedes-Benzu pružiti brzi i isplativi ulazak u brzo rastući segment srednjih pickup vozila. Uz to, obje kompanije iskoristiti će optimalnu iskoristivost proizvodnih kapaciteta. Nissan je drugi najveći proizvođač srednjih pickupova na svijetu s nosivosti do jedne tone, te ima preko 80 godina iskustva u proizvodnji i oglašavanju ove vrste vozila.

Mercedes-Benz Concept X-CLASS stylish explorer – Exterieur, Weißmetallic ; Mercedes-Benz Concept X-CLASS stylish explorer – Exterior, White metallic;

Mercedes-Benz Concept X-CLASS stylish explorer – Exterieur, Weißmetallic ; Mercedes-Benz Concept X-CLASS stylish explorer – Exterior, White metallic;

Mercedes-Benz Concept X-CLASS stylish explorer – Interieur, Kombination aus weißem Nappaleder und braunem Nubukleder ; Mercedes-Benz Concept X-CLASS stylish explorer – Interior, Mix of white nappa leather and brown nubuck leather;

Mercedes-Benz Concept X-CLASS powerful adventurer – Exterieur, Lemonaxmetallic ; Mercedes-Benz Concept X-CLASS powerful adventurer – Exterior, Lemonax metallic;

Mercedes-Benz Concept X-CLASS powerful adventurer – Interieur, Kombination aus schwarzem Nappaleder in Glanzoptik und schwarzen, geprägten Lederflächen im Carbon-Stil, Akzente in der Farbe des Exterieurlacks (Lemonaxmetallic) ; Mercedes-Benz Concept X-CLASS powerful adventurer – Interior, Mix of glossy black nappa leather and carbon-style black embossed leather surfaces, Highlights in colour of exterior paint finish (lemonax metallic);