Vijesti

„Mister 911“ odlazi u mirovinu

Promjene u Porscheu: Frank-Steffen Walliser dolazi na mjesto Augusta Achleitnera kao voditelj serija modela

Dolazi do promjene vodstva na vrhu serije modela sportskih vozila tvrtke Porsche: Nakon gotovo dva desetljeća kao voditelj serije modela 911, te od 2016. godine dodatno zadužen za modele 718, August Achleitner će u prvom kvartalu 2019. godine predati odgovornost u ruke Frank-Steffena Wallisera. On je trenutno voditelj moto sporta i GT cestovnih vozila. Od svoga osnutka 1963. godine, 911-ica je postala ikona koja definitivno predstavlja srž marke Porsche. Nakon tri i pol desetljeća provedenih u tvrtki Porsche, rođeni Austrijanac Achleitner odlazi u zasluženu mirovinu. „Želimo zahvaliti Gustlu Achleitneru na izvanrednom angažmanu u našem poduzeću. Tijekom 18 godina je oblikovao Porsche 911 više nego bilo tko drugi. Shvaćao je kako da neprestano poboljšava Jedanaesticu, ali istovremeno zadrži njezin karakter,“komentira Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG, uvažavajući time zasluge dvostrukog oca vezane uz ovu ikonu sportskih vozila. U vezi s tom kadrovskom promjenom Fritz Enzinger će 1. siječnja 2019. godine zasjesti na čelo Odjela moto sporta.

August Achleitner je započeo svoju karijeru 1983. godine radeći na razvoju Porscheovog voznog postolja. Od 1989. do 2000. godine ovaj inženjer strojarstva je vodio Odjel za tehnički razvoj proizvoda, koncepte vozila i pakete. 2001. godine preuzeo je odgovornost za seriju modela 911. „Karizma koju posjeduje Jedanaestica oduvijek me je fascinirala – njezin jedinstven oblik i koncept. Očuvati sve to, a ipak poboljšavati određene stvari – taj pristup me je uvijek iznova izazivao.“govori Achleitner.

Uvođenjem treće pod njegovom palicom nastale Jedanaestice tipa 992, koja je ovaj tjedan predstavljena u Los Angelesu, Achleitner odstupa sa svoje funkcije „čuvara svetog grala“. Početkom 2019. godine Frank-Steffen Walliser preuzima odgovornost za seriju modela 911 i 718. Predaja štafete će se izvršiti korak po korak u prvom kvartalu. Kao što je to do sada činio Achleitner, i Walliser će direktno izvještavati predsjednika izvršnog odbora.

Walliser je već dokazao svoju sposobnost po pitanju teških razvojnih zadataka kada je bio generalni voditelj projekta za supersportsko vozilo 918 Spyder od 2010. godine. 2014. godine ovaj 49-godišnjak, rodom iz Stuttgarta, je preuzeo odgovornost za Porsche moto sport kao i vodstvo razvoja GT cestovnih vozila koji se temelje na serijskom 911. Vodstvo projekta ovaj će doktor znanosti s područja strojarstva zadržati i nakon prelaska u seriju modela. „Integracijom GT cestovnih vozila u seriju modela 911 i 718 možemo znatno ranije razmatrati posebne značajke koje su potrebne za naša beskompromisna sportska cestovna vozila“, govori Walliser. „Time se neće ništa promijeniti na uskoj povezanosti s moto sport segmentom. Za naša GT vozila i dalje će vrijediti: born in Flacht.“

Serija modela je tipična organizacijska jedinica u Porscheu. Njome se koordinira i upravlja čitavim procesom nastanka proizvoda; ona ne upravlja samo s time povezanim potrebnim razvojnim koracima, nego i zauzima ulogu centralnog sučelja za ostala područja tvrtke kao što su distribucija i proizvodnja.

August Achleitner ulazi u fazu nepunog radnog vremena te se sada može puno intenzivnije posvetiti svojoj obitelji i svojim hobijima. Nema straha da će ovaj 63- godišnjak pritom ostati miran: pored 911-ice se na vrhu njegovih omiljenih hobija nalaze vožnja motocikla, brdskih bicikla i skijanje.