Ekologija Vijesti

Moderna arhitektura za svježi zrak

Porsche testira NOx apsorbirajuću površinsku tehnologiju

Na putu ka „Zero Impact Factory“: Porsche po prvi puta na dijelovima fasade novoizgrađene tvornice za proizvodnju Porschea Taycan ugrađuje površinsku tehnologiju koja apsorbira dušikov dioksid. Riječ je o fasadnim elementima od aluminija koji su premazani titanijevim dioksidom. Premaz djeluje kao katalizator te prilikom utjecaja sunčeve svjetlosti i već niske vlažnosti zraka rastavlja apsorbirane onečišćujuće čestice na bezopasne sastavne dijelove vodu i nitrat. U prvom pilot projektu Porsche testira NOx apsorbirajuću visokotehnološku fasadu na površini od 126 kvadratnih metara. Ovakav način gradnje već na području te veličine koja odgovara deset parkirnih mjesta obavlja posao od deset stabala. „Ako evaluacija rezultata potvrdi naša očekivanja, ništa ne stoji na putu primjeni površinske tehnologije s apsorpcijom dušikovog dioksida i na drugim zgradama i površinama“, govori Albrecht Reimold, predstojnik Uprave za proizvodnju i logistiku poduzeća Porsche AG.

„Održivost je jedna velika slika koju tvore brojni pojedinačni elementi“,objašnjava Albrecht Reimold. „U skladu s tim neprestano razmišljamo o tome kojim bismo mjerama mogli još održivije djelovati – unutar cjelokupnog lanca vrijednosti.“Trenutno kod glavnog sjedišta u Stuttgartu-Zuffenhausenu nastaje nova tvornica za prvi električni Porsche koji će krajem godine slaviti svoju premijeru. Porsche Taycan proizvodit će se na ugljično neutralan način. „Čvrsto slijedimo svoj cilj: proizvodnja sportskih vozila slo- bodna od bilo kakvog ekološkog otiska“, nastavlja Albrecht Reimold.

Porsche stoga obraća veliku pažnju na održivost i prilikom gradnje novih objekata i proizvodnih pogona. Činjenicu da je proizvođač sportskih vozila uspješan u tome potvrđuju nekoliko testiranja Njemačkog društva za održivo građenje (DGNB). Najnovije odlikovanje, dodijeljeno u vezi s novogradnjom tvornice motora u kojoj će nastajati i električni pogon Porschea Taycan, ugledan stručni žiri ocijenio je vrijednim „Platinastog“ statusa.