Ekologija Vijesti

Nissan LEAF u Europi – 10.000 narudžbi u dva mjeseca

Novi LEAF zabilježio je još neviđen interes kupaca od svečanog predstavljanja na europskom tržištu u listopadu 2017. Snažna i postojana potražnja za novim vozilom LEAF širom europskih tržišta dokaz je rastuće potražnje za električnim vozilima. Proizvodnja je u tijeku kako bi se omogućile isporuke kupcima u veljači 2018.

Kao vodeći svjetski proizvođač električnih automobila, Nissan može ispravno procijeniti reakciju kupaca prema predstojećem lansiranju revolucionarnog, potpuno novog, vozila LEAF na tržište. Još 2010., kada je prva generacija modela LEAF predstavljena na europskom tržištu, većina konkurenata bila je skeptična prema Nissanovoj inovaciji. Ostali su usredotočeni prije svega na poboljšanje motora s unutarnjim izgaranjem. No osam godina kasnije, kupci su promijenili mišljenje o električnim vozilima i sada to tržište bilježi peterostruko povećanje potražnje u odnosu na 2012. Danas većina marki automobila razvija svoje prve generacije električnih vozila. Nissan je za to vrijeme iskoristio svoje iskustvo i povratne informacije dobivene od 83.000 vozača modela LEAF u konstrukciji posve novog vozila. Taj je automobil – posve novi Nissan LEAF – ostvario dosad nezabilježen interes kupaca od europske premijere u listopadu 2017. U dva mjeseca diljem Europe naručeno ih je 10.000, a predviđa se da će ta brojka ubrzano rasti kad u veljači 2018. LEAF stigne u prodajne salone.

U isto to vrijeme 2010., narudžbe kupaca za originalni LEAF brojale su se u stotinama jer su kupci bili suočeni s novom i uzbudljivom – ali još uvijek neprovjerenom – tehnologijom. Gareth Dunsmore, direktor Odjela za električna vozila, Nissan Europa, izjavio je: „Veseli nas jasan interes kupaca koji smo zaprimili za novi LEAF. To je dodatna potvrda Nissanova vodećeg položaja u segmentu električnih vozila. Međutim, novi LEAF nije samo električno vozilo nove generacije, on je i predstavnik Nissanove inteligentne mobilnosti u Europi.”

Od svjetske premijere u Japanu u rujnu, interes potrošača i zamah novog vozila LEAF postepeno su se raširili diljem Europe. Početkom listopada objavljene su početne specifikacije vozila i pretprodajne cijene na prezentaciji Nissan’s Futures 3.0 u Oslu, Norveška. Kupci otad mogu naručiti novi LEAF preko obližnjeg prodavača Nissana. Interes kupaca za novi LEAF dosad je potaknut prvenstveno pozitivnim reakcijama medija. Auto je pohvaljen zbog raznih novih inovacija i tehnologija koje donosi sa sobom, uključujući tehnologiju za pomoć u vožnji Nissan ProPILOT, i papučicu Nissan e-Pedal, koja vozaču omogućuje smanjiti uporabu papučice kočnice za čak 90%. Impresivnih 10.000 narudžbi kupaca zaprimljene su, a da novi LEAF nije bio fizički dostupan u prodavaonicama Nissana za probnu vožnju, te nije bilo nikakvog izravnog oglašavanja ili promoviranja upućenog kupcima. Sva europska tržišta trenutačno potvrđuju punu paletu modela i početne cijene za novi LEAF kako se približava službeni početak prodaje.

Proizvodnja novog modela LEAF započela je početkom ovog mjeseca u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, u Velikoj Britaniji. Proizvodni kapaciteti povećavaju se u skladu s rastućom potražnjom kupaca. Prve isporuke u Europi očekuju se u veljači 2018., a u Hrvatskoj u svibnju 2018.