Tehnika Vijesti

Nissan testira autonomno vozilo u Europi

Kao dio svoje predanosti stvaranju budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama, Nissan je danas u istočnom Londonu predstavio medijima svoje testne prototipe autonomnih vozila sljedeće generacije.

To je prvi put da je Nissan predstavio svoju najnoviju tehnologiju autonomne vožnje na javnim prometnicama u Europi. Nissan je već proveo testiranje na javnim prometnicama u Japanu i Sjedinjenim državama kako bi iskušao jednostavnu tehnologiju za autonomnu vožnju u stvarnim situacijama.

Sudionicima na suvozačkom sjedalu i na stražnjim sjedalima bilo je omogućeno da iskuse tehnologiju koju, među ostalima, čine radar koji upotrebljava milimetarske valove, laserski skeneri, kamere, računalni čipovi velikih brzina te posebno HMI sučelje (sučelje čovjek-stroj, engl. Human Machine Interface). Sve to vozilu omogućuje autonomnu vožnju autocestama i gradskim cestama, uključujući kružne tokove, nakon unošenja odredišta u navigacijski sustav.

Takao Asami, viši potpredsjednik odjela Nissana za istraživanje i napredni inženjering, izjavio je: „Inovativnost i domišljatost temeljne su odlike marke Nissan i naših zaposlenika. Ovo ispitivanje nadolazeće Nissanove tehnologije autonomne vožnje u zahtjevnim uvjetima londonskih prometnica pokazuje našu predanost planu dovođenja Nissanove inteligentne mobilnosti našim kupcima.”

Londonski test uslijedio je nakon nedavnih najava da će obnovljeni Qashqai i novi Nissan LEAF (oba stižu u bliskoj budućnosti) biti opremljeni tehnologijom autonomne vožnje ProPILOT koja omogućuje autonomnu vožnju u jednoj traci na brzim cestama. Prošle je godine Nissan u Japanu predstavio Serenu, svoj prvi model opremljen tehnologijom ProPILOT. Tehnologija autonomne vožnje ProPILOT u novom Nissanu Serena u prosincu je osvojila nagradu za inovaciju na natjecanju za japanski automobil godine (razdoblje 2016. – 2017.).

Planira se i uvođenje sustava na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više prometnih traka omogućit će automatsko prestrojavanje vozila. Njezino uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sustava za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u križanjima planirano je za 2020. godinu.

Nissanova inteligentna mobilnost

Svijet je suočen s ozbiljnim izazovima, kao što su klimatske promjene, zastoji u prometu, prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama i povećano zagađenje zraka. Nissan je predan rješavanju tih problema i želi prijevoz učiniti sigurnijim, inteligentnijim i ugodnijim, a glavni mu je cilj postizanje budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama. To planira postići svojom strategijom inteligentne mobilnosti. Nissan se vodi vizijom mobilnosti za sve, zbog čega uvodi inovacije iz luksuznog segmenta u najprodavanije kompaktne modele te time osigurava da svi imaju pristup ovim prednostima. Nissan automobile čini uzbudljivim partnerima za sve svoje kupce. Nissanova strategija inteligentne mobilnosti obuhvaća tri ključna područja inovacija:

Nissanova inteligentna vožnja vozačima daje više samopouzdanja zahvaljujući unaprijeđenoj sigurnosti, kontroli i udobnosti za sve putnike. Temelji za autonomnu vožnju već su uključeni u Nissanove automobile u obliku velikog broja naprednih sigurnosnih sustava, kao što su inteligentni sustavi Around-View Monitor i Lane Intervention. Tehnologije autonomne vožnje već su dostupne u određenim Nissanovim vozilima, uključujući Nissan Serenu, prvi model serijske proizvodnje s tehnologijom ProPILOT. Nissan planira tu tehnologiju uključiti u više modela u Europi, Japanu, Kini i Sjedinjenim Državama te planira do 2020. predstaviti 10 modela Alijanse Renault-Nissan.

Nissan inteligentni pogon čini vožnju uzbudljivijom za kupce jer dodatno smanjuje emisije i povećava štednju goriva. Nissan primjenjuje holistički pristup postizanju mobilnosti bez emisija te čini motore s unutarnjim izgaranjem štedljivijima i ugrađuje napredne tehnologije u svoja električna vozila. Nastavljamo razvijati različite pogonske tehnologije u okviru Nissan inteligentnog pogona, koje su najprikladnije za različite tržišne segmente i različite regije diljem svijeta. Uz posve električna vozila, nudimo bogat izbor tehnologija s električnim pogonom, uključujući e-Power (serijski hibrid) i električna vozila s gorivnim ćelijama. Svakom se novom tehnologijom unaprjeđuje naša ponuda, ali one ne zamjenjuju druge tehnologije.

Nissan inteligentna integracija tehnologija omogućuje kupcima bolju povezanost praktičnim povezivanjem Nissanovih automobila s više segmenata društva. Nissan pomaže oblikovati održivi ekosustav omogućivanjem interakcije između automobila i ljudi, drugih automobila i cestovne infrastrukture. Taj će pristup s vremenom dovesti do upravljanja vozilom na daljinu, smanjenja prometnih gužvi, učinkovitijeg dijeljenja automobila (car-sharing) i poboljšanog upravljanja energijom.

Nissanova strategija inteligentne mobilnosti ne želi oduzeti ljudima iskustvo vožnje, već želi izgraditi bolju budućnost za Nissanove kupce u kojoj će automobili biti njihovi partneri, a vozači će biti sigurniji u sebe i povezaniji.