Tehnika Vijesti

Nissanov ProPilot sustav autonomne vožnje

Društvo Nissan Motor Co., Ltd. objavilo je da će nova Serena, čija prodaja u Japanu počinje krajem kolovoza, biti opremljena Nissanovom tehnologijom za autonomnu vožnju ProPILOT koja će osigurati bezbrižnost i ugodnost u vožnji autocestom.

ProPILOT

ProPILOT revolucionarna je tehnologija za autonomnu vožnju osmišljena za uporabu u vožnji jednim trakom. Nissan je prvi japanski proizvođač automobila koji uvodi potpuno automatsku kombinaciju upravljanja, ubrzavanja i kočenja, što će vozačima olakšati vožnju u gustom prometu i duga putovanja. Pomoću napredne tehnologije za obradu slike, sustav ProPILOT prati situaciju na cesti i u prometu te precizno i prirodno upravlja vozilom. Tehnologija ProPILOT iznimno je jednostavna za uporabu zahvaljujući prekidaču na upravljaču koji vozaču omogućuje jednostavno uključivanje i isključivanje sustava. Jednostavno i prilagodljivo sučelje sustava ProPILOT sastoji se od zaslona koji prikazuje trenutačni status sustava.

Postavke sustava

Sustav ubrzava, koči i upravlja automobilom na temelju informacija dobivenih od monokromatske kamere opremljene naprednim softverom za obradu slika. Trodimenzionalna kamera sustava ProPILOT brzo i jednostavno prepoznaje vozila ispred i oznake na cesti.

Funkcije

Kad je uključen, sustav ProPILOT automatski nadzire udaljenost do vozila ispred s pomoću ograničenja brzine koje je odredio vozač (između 30 i 100 km/h). Sustav će automobil održavati u sredini prometnog traka praćenjem oznaka na cesti i nadziranim upravljanjem automobilom, čak i u zavojima.

U slučaju zaustavljanja vozila ispred

Sustav ProPILOT automatski koči kako bi potpuno zaustavio vozilo. Nakon što se vozilo zaustavi, ostat će na mjestu čak i ako vozač ne pritišće papučicu kočnice. Kad procijeni da je spreman za nastavak vožnje, ProPILOT se aktivira  kad vozač uključi prekidač ili lagano dodirne papučicu gasa. Nissan provodi opsežna istraživanja uvjeta vožnje u različitim regijama kako bi ProPILOT bio potpuno prilagođen uvjetima na tržištima na kojima će se prodavati. Sustav ProPILOT ugrađen u model Serena za japansko tržište razvijen je za jednostavnu uporabu na japanskim autocestama.

Budućnost bez žrtava na cestama polako postaje stvarnost

Nissan proaktivno radi na razvoju pametnih vozila i elektrifikacije vozila kako bi njegove vizije budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama postale stvarnost. Pod krilaticom Nissanove pametne tehnologije mobilnosti ProPILOT promiče sigurnost i vozačima pruža pouzdanje, u skladu s Nissanovim načelom pametne vožnje. Sustav ProPILOT uvest će se i u vozila za europsko tržište, uključujući i Qashqai, sljedeće godine. Planira se i uvođenje sustava na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više prometnih traka omogućit će automatsko prestrojavanje vozila. Njezino uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sustava za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u križanjima planirano je za 2020. godinu. Nissan će svoj vodeći položaj u razvoju tehnologije za autonomnu vožnju povećati uvođenjem tehnologije u najvažnije modele na svakom tržištu, čime će dodatno poboljšati sigurnost i započeti novu eru automobila.

Nissan Pro Pilot technology