Tehnika Vijesti

Novi Audi A8 ima 3D zvuk

Slušanje glazbe postaje osjetilno iskustvo u novom modelu Audi A8. Sustav ozvučenja Bang & Olufsen Advanced Sound System sada donosi jedinstven osjećaj čistog 3D zvuka na stražnjim sjedalima. Marka s logotipom s četiri prstena tako donosi najkvalitetniji zvuk u svoj segment vozila vrhunske klase.
Nova generacija modela Audi A8 to pokazuje u impresivnom stilu – s novim sustavom Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System. Ima 23 zvučnika s iznimno laganim neodimijskim magnetima niske distorzije koji proizvode prozračan uzorak zvuka visoke rezolucije. Učinak je impresivan, osobito prilikom reprodukcije koncerta klasične glazbe u kvalitetnoj snimci: Unutrašnjost se pretvara u široku pozornicu na kojoj se glazba reproducira na jednak način na koji je snimljena u koncertnoj dvorani – bez umjetnih efekata. Zvuk je autentičan i emotivan. To i jest najveći prioritet stručnjaka za zvuk iz tvrtke Audi, stvaranje kvalitete zvuka koji odražava filozofiju marke.
Detaljno o sustavu ozvučenja
Marka s logotipom s četiri prstena 3D zvuk prvi put je predstavila u modelu Audi Q7 2015. Na novom modelu A8 on je dorađen u verziju koja obuhvaća i stražnji dio automobila. Dva visokokvalitetna zvučnika u A-stupovima i dva u krovnoj oblozi iznad stražnjih sjedala stvaraju prostornu dimenziju visine i omogućuju razvijanje zvuka u savršeno stereofonsko iskustvo. Pojačalo snage 1.920 W marke Bang & Olufsen, koje radi iznimno učinkovito zahvaljujući tehnologiji ICEpower, proizvodi 3D zvuk putem svog digitalnog procesora signala. Proizvodi malo otpadne topline, uz raskošnu izlaznu snagu zvuka, što se jasno čuje u detaljnom uzorku zvuka. Prije svega pojačava signal woofera koji reproduciraju zvuk koji je posebice nabijen energijom, primjerice niske tonove ljudskog glasa. Kada se uključi Infotainment sustav, dva visokotonska zvučnika s električnim upravljanjem izlaze iz ploče s instrumentima. Zahvaljujući tehnologiji akustične leće tvrtke Bang & Olufsen jamče vodoravnu distribuciju zvuka uz raspršivanje pod kutom od 180 stupnjeva. Svaki zvučnik napajaju zasebni kanali pojačala. Za proizvodnju 3D zvuka novi sustav ozvučenja oslanja se na algoritam koji je tvrtka Audi razvila u partnerstvu s Fraunhofer institutom u Erlangenu. Koristi stereo ili 5.1 snimke za izračun informacija za treću dimenziju, pa ih obrađuje za četiri 3D zvučnika. To se odvija dinamički. Drugim riječima, algoritam pojedinačno prilagođava snimke kako ne bi došlo do distorzije zvuka.
Zvučna kulisa s brojnim mogućnostima konfiguracije
Pomoću MMI sustava te zasebne operacijske jedinice za putnike straga koja nalikuje pametnom telefonu, postavka zvuka može se optimizirati prema željama, uz poseban fokus na prednja ili stražnja sjedala, ili pak sva sjedala. Postavka s fokusom na stražnja sjedala tako omogućuje putnicima na stražnjim sjedalima uživanje u najboljoj mogućoj kvaliteti 3D i surround zvuka. Pored visokih tonova i basa, putnici mogu prilagođavati glasnoću subwoofera neovisno o svim ostalim zvučnicima. A tu je i posebna funkcija za zapise filmske glazbe, pod nazivom Movie Set. Zvučni zapisi 5.1 reproduciraju se u kvaliteti istovjetnoj onoj pred velikim kino platnom. Sustav lokalizira svaki glas pojedinačno i sukladno tome prilagođava raspodjelu zvuka. Primjerice, ako se lik prikazuje na desnoj strani slike, njegov se glas također reproducira s desna.
Izazovi pri razvoju
Rad na konceptu sustava ozvučenja za novi model Audi A8 započeo je jako rano u razvojnom procesu. „Ugradnja zvučnika na pravom mjestu u automobilu ključna je i znači 80 posto kvalitete zvuka” , pojašnjava Wolfram Jähn, razvojni inženjer za zvuk i akustiku za model A8. „Treba ih postaviti što čvršće pa smo subwoofer učvrstili na stražnju ploču koja je izrađena od polimera ojačanog karbonskim vlaknima. Cilj je izolirati zvučnike od karoserije i spriječiti prijenos vibracija.” Rešetke zvučnika drugi su ključan čimbenik. Za te su komponente dizajneri i inženjeri zvuka tvrtke Audi blisko surađivali s razvojnim inženjerima iz tvrtke Bang & Olufsen. Rešetke trebaju imati maksimalnu akustičnu transparentnost, a istodobno zadržati osnovnu zaštitnu funkciju. Sve se svodi na pogađanje pravilnog omjera između otvorenih i zatvorenih površina. U modelu Audi A8 precizno perforirani poklopci od dvostruko anodiziranog aluminija rese zvučnike u prednjim i stražnjim vratima. Bijele LED trake osvjetljavaju woofere. Temelj za sustave ozvučenja vrhunske kvalitete jest kvaliteta svake pojedine komponente.
Posvećen tim
Visokokvalitetan zvuk jedna je od ključnih kompetencija marke Audi. Suradnja s tvrtkom Bang & Olufsen započela na početku novog tisućljeća. Od 2005. godine A8 je u dodatnoj opremi dostupan sa sustavom Advanced Sound System ovog danskog stručnjaka za zvuk. To znači da je Audi bio prvi proizvođač automobila koji je tvornički mogao isporučiti najnaprednije sustave ozvučenja. U novom modelu Audi A8 Bang & Olufsen partner je dobavljač za sustave Advanced i Premium Sound System. Prilikom otvaranja vrata srdačan jingle, posebno komponiran za A8, pozdravlja putnike. Isto tako, jedinstvena je i rasvjeta u unutrašnjosti ove luksuzne limuzine. „Tražimo najboljeg partnera za svaki projekt”, istaknuo je Mario Fresner, rukovoditelj odjela za razvoj zvuka tvrtke AUDI AG. U tom je procesu odlučujuću ulogu odigrao i Fraunhofer institut. Kako objašnjava Mario Fresner: „Bang & Olufsen obavlja osnovna ugađanja sustava u svojim prostorima. Neovisno o tome, mi provodimo dubinski razvoj sustava i njegovih komponenti ovdje u Ingolstadtu. Radovi 3D koordinacije potom se odvijaju u Erlangenu. Svi su uključeni s istim ambicioznim ciljem: osigurati našim kupcima najbolji mogući sustav ozvučenja, sustav koji je iznimno tehnički sofisticiran i koji može prenijeti samu srž emocija iz glazbe.”