Predstavljamo

Novi Crafter – nova definicija veličine

Hrvatskoj javnosti predstavljen je novi Volkswagen Crafter pred 250 gostiju uživalo je u vrhunskim modelima Volkswagen gospodarskih vozila, ali isto tako u dobroj zabavi, finoj hrani i odličnom pivu. Posebna gošća, Indira Levak iz grupe Colonia, dodatno je upriličila ovo predstavljanje.

Transportna rješenja usmjerena na kupce s najvišim stupnjem ekonomičnosti: u tu je svrhu novi Crafter usklađen s potrebama i zahtjevima raznovrsnih skupina korisnika u skladu sa željama kupaca, zbog čega će ubuduće postizati najbolje vrijednosti u njegovoj klasi u više od šest kategorija.

Revolucija po pitanju orijentiranosti na kupce

Što će dostavljaču pomoći u prometu unutar grada? Kako će se građevinska vozila kretati blatnim gradilištima? Na koji se način mogu spriječiti sudari zbog umora vozača tijekom dugačkih vožnji? Kako bi se želje i zahtjevi kupaca mogli precizno istražiti i razumjeti, za razvoj novog Craftera promatrana je mobilna radna svakodnevica brojnih kupaca. Na taj se način izvorno i uživo moglo analizirati što je kupcu konkretno potrebno te što bi bilo praktično i smisleno u pogledu njegovih potreba. Crafter za sve ove individualne izazove nudi praktična i elektronička rješenja.

Najbolja ekonomičnost i ekološka prihvatljivost

Novi Crafter postiže najbolje rezultate i najniže vrijednosti emisija  ispušnih plinova zahvaljujući njegovim novorazvijenim EU 6 motorima u kombinaciji sa sasvim novim dizajnom eksterijera, kao i najmanju potrošnju u svojoj klasi vozila. Posebno pouzdani motori koji su dizajnirani kako za rad tijekom kratkih vožnji tako i za dugačka putovanja skrbe za izbjegavanje prestanka rada. Novi Crafter k tomu oduševljava i po pitanju financijskog čimbenika zahvaljujući niskim troškovima po pitanju trošenja dijelova, održavanja i popravaka.

Najbolja funkcionalnost i prikladnost za svakodnevnu uporabu

Optimalne dimenzije novog Craftera omogućuju najbolja svojstva iskoristivosti: novi Crafter nudi izvanredan omjer između iznimnih mogućnosti utovara i relativno malih vanjskih dimenzija, čime se jamči iznimna okretnost te se istovremeno omogućuje sigurno ponašanje tijekom vožnje sa svim teretnim opsezima. I po pitanju dužine teretnog prostora te volumena utovara novi će Crafter uvelike premašiti ne samo svog prethodnika.

Najbolja svestranost

Za novi Crafter po prvi je puta dostupna iznimno raznovrsna ponuda derivata i kod visokih vrijednosti težine. Motor 2,0 TDI „gospodarski EA 288“, razvijen posebice za novi Crafter, raspoloživ je s četiri različita stupnja snage: kupcu na raspolaganju stoji 75 kW (102 KS), 90 kW (122 KS) te 103 kW (140 KS) – ili biturbo TDI motor sa 130 kW (177 KS). Motor novog Craftera pritom je moguće odabrati ovisno o širokom spektru ponude prednjih i stražnjih pogona ili pogona na sve kotače 4MOTION. Kupac k tomu kod svih vrsta pogona može odabrati između ručnog i automatskog mjenjača. Ovoliko raznovrsnosti još nikad nije postojalo u ovome segmentu.

No to nije sve: ovisno o modelu, na raspolaganju također stoje do tri dužine vozila. K tomu su raspoložive do tri različite visine krova kod zatvorenih konstrukcija, tako da kupac može sasvim individualno konfigurirati svoj novi Crafter, ovisno o modelu i u skladu s njegovim potrebama. Za svakog će kupca stoga postojati kombinacija agregata, mjenjača, pogona, dužine vozila i visine krova koja odgovara njegovim potrebama.

Najbolji sustavi potpore za vozača

Novi Crafter postavlja sasvim nova mjerila po pitanju sustava potpore za vozača u segmentu velikih transportnih vozila: ovdje je cilj poboljšati zaštitu putnika preko aktivnih i pasivnih sigurnosnih akoncepata sa svim količinama tereta. Zahvaljujući elektromehaničkom upravljaču koji se po prvi put upotrebljava u njegovoj klasi, novi Crafter nudi izvanredno velik broj aktivnih sustava potpore za vozača poput ESP-a sa stabilizacijom sprege, automatskom regulacijom razmaka ACC, multikolizijskom kočnicom, opcijskom potporom kod bočnog vjetra, potporom za manevriranje prikolicom i brojnim drugim sustavima. I po pitanju pasivnih sigurnosnih sustava raspoloživ je, uz prednje i bočne zračne jastuke i zračne jastuke za glavu za vozača i suvozača, opsežna ponuda drugih sustava upozorenja: kamera za vožnju unatrag, kontrola razmaka pri parkiranju i potpora izlaska iz parkirnog mjesta (Rear Traffic Alert). LED glavna svjetla, svjetlo za skretanje i potpora za duga svjetla skrbe za bolju preglednost i vidljivost. I mobilne online usluge novog Craftera savršeno su prilagođene zahtjevima kupaca.

Sasvim novi koncept dizajna

Novi Crafter dobio je sasvim novi koncept dizajna. Dizajn bi posebice u području gospodarskih vozila također trebao „funkcionirati“ za raznovrsne skupine kupaca. U tu je svrhu za novi Crafter koncipirana sasvim nova arhitektura gospodarskih vozila – kako izvana tako i iznutra.

Dizajn novog Craftera k tomu se uvelike temelji na ideji da bi se Transporteru kao središnjem modelu iz konstrukcijskih serija gospodarskih vozila uz bok trebao postaviti veliki brat koji nudi kvalitetu površine, robusnost te istovremenu visoku kvalitetu koja još nije postojala u ovome segmentu vozila.

Nova, vlastita lokacija

Za proizvodnju novog Craftera u mjestu Września izgradila se sasvim nova proizvodna lokacija. Nova je tvornica, uz Volkswagenovu tvornicu u mjestu Poznań-Antoninek, druga proizvodna lokacija marke Volkswagen u Poljskoj. Buduća tvornica za Crafter prostire se na površini od 220 ha, što odgovara veličini od otprilike 300 nogometnih terena. Pri punim će kapacitetima u tvornici u mjestu Września raditi više od 3000 zaposlenika. Doseljavanjem drugih dobavljačkih poduzeća k tomu će se stvoriti brojna dodatna radna mjesta u regiji.