Galerija Objava tjedna Predstavljamo

Novi Jeep Cherokee


Vanjština novog modela Jeep Cherokee osvježena je i vozilu pruža nov i moderan izgled. Uglavnom se većina promjena dogodila na prednjem kraju za koji je karakterističan upadljiv izgled koji odaje dojam iznimne osobnosti marke, a opet bez odmaka od iskonskog i ikonskog Jeep dizajna. Među novim dizajnerskim značajkama vanjštine su nova prednja maska, LED prednja svjetla, dnevna svjetla (DRL) i svjetla za maglu okružena jarkim ukrasnim elementima.

Karakteristični „padajući” poklopac motora ima novu aluminijsku konstrukciju i odvojen je od prednjih branika, što Cherokee čini još upadljivijim.

Na sličan je način osvježen i stražnji kraj novim i suvremenim istaknutim značajkama i posebno oblikovanim dizajnerskim značajkama koje mu daju još skladniji izgled. Nova stražnja svjetla modela Cherokee i dalje su sastavni dio sklopa stražnjih svjetala koji obuhvaća tanke homogene LED svjetlosne trake koje uokviruju stop svjetlo i stražnje pokazivače smjera. Nova i redizajnirana lagana vrata prtljažnika od kompozitnog materijala imaju ugrađenu laganu šipku s ručkom za otpuštanje postavljenom više za veću praktičnost za korisnika. Osim toga, vratima prtljažnika sa sustavom „slobodne ruke” dostupnim u dodatnoj opremi rukuje se podizanjem noge i prelaskom podignute noge ispod odbojnika za otvaranje.

Kupcima će se svidjeti i nova vratašca spremnika goriva i nalijevno grlo bez čepa. U konačnici, može se kazati da će Jeep Cherokee i dalje pružati užitak vožnje na otvorenom koji jamči samo marka Jeep i to zahvaljujući dvopanelnom krovnom otvoru s električnim upravljanjem CommandView. CommandView pruža se od vjetrobranskog stakla pa sve do stražnjeg kraja vozila i jamči izvrsnu preglednost na asfaltiranim i neasfaltiranim cestama, a dostupan je kroz dodatnu opremu.

Redizajnirana unutrašnjost modela Jeep Cherokee osvježena je elegantnim detaljima te udobnija i funkcionalnija zahvaljujući pametnim pretincima za odlaganje i novim tehnološkim značajkama. Za unutrašnjost su karakteristični elegantni dizajn, ručno oblikovani oblici, visokokvalitetni materijali, kvalitetna izrada i pomno razrađeni detalji.

Vozač i putnici odmah će primijetiti profinjene i elegantne značajke kao što su završni detalji u crnoj boji visokog sjaja Piano Black te s efektom brušenog kroma na radiju, uvodnicima zraka klima-uređaja i okvirima mjenjača brzina koji vozilu pružaju skladan izgled baš po mjeri. Ukomponiran je i gumb električne parkirne kočnice u blizini središnjeg okvira ručice mjenjača za lako rukovanje. Ugrađene komande za mijenjanje brzina nalaze se na kolu upravljača na svim modelima opremljenim automatskim mjenjačem s devet brzina.

Ploča s instrumentima koja se može konfigurirati sadrži tanki TFT („thin-film transistor”) crno-bijeli LED zaslon od 3,5 inča ili zaslon u boji od 7 inča. Na 7-inčnom zaslonu u boji prikazuju se informacije koje vozač jednostavno može konfigurirati u vožnji, primjerice, navigaciju od skretanja do skretanja, brzina, potrošnja goriva u stvarnom vremenu, sigurnosna upozorenja, poruke s prilagodljivog regulatora brzine Plus, audio informacije i značajke specifične za marku Jeep kao što je, primjerice, sustav Selec-Terrain. Središnja je konzola redizajnirana i stvoren je dodatni prostor s većim prednjim džepom za odlaganje, savršenim za odlaganje pametnih mobilnih telefona i drugih uređaja pored ugrađenog USB priključka za jednostavan pristup povezanim uslugama.

Zapremnina prtljažnika također je povećana za više od 30 litara i nudi dodatni, praktični prostor za odlaganje u koji se lako može smjestiti sva oprema za svakodnevne avanture.

Iznimne cestovne performanse

Prednji neovisni ovjes s McPherson ukrutama i stražnji neovisni višezglobni ovjes amortiziraju prepreke pri cestovnoj i izvancestovnoj vožnji te jamče iznimnu udobnost za sve putnike. Hod prednjeg ovjesa iznosi 6,7 inča, a stražnjeg ovjesa 7,8 inča za bolju pokretljivost. Izolirani stražnji most s prednjim poprečnim nosačem od lake legure iznimne čvrstoće i izvrsne torzijske krutosti vožnju čini glađom i tišom, a upravljivost novog modela Cherokee čini iznimnom.

Jeep 4×4 sposobnosti bez premca

Dostupan s pogonom na prednje kotače ili pogonom na sva četiri kotača, novi Cherokee nudi mogućnost biranja između tri inovativna 4×4 sustava, dodatno poboljšana za 4×4 sposobnosti bez premca u svim vremenskim uvjetima.

Jeep Active Drive I: Sustav je u potpunosti redizajniran. Inženjeri tvrtke Jeep odlučili su smanjiti težinu i poboljšati učinkovitost nove generacije stražnjeg pogonskog modula (RDM), koji je potpuno automatski i jamči glatki rad u i izvan pogona na sva četiri kotača pri svakoj brzini. Rezultat je težina manja za otprilike 8 kilograma i upola manji koeficijent vuče sustava male brzine, što štedi gorivo. Sustav Jeep Active Drive I, kojem nisu potrebne intervencija vozača ni povratne informacije, zajamčeno ispravlja vozilo i jamči mu stabilnost te bolji odaziv u uvjetima proklizavanja kako prednjih, tako i stražnjih kotača.

Jeep Active Drive II: Sustav je poboljšan i sadrži dvobrzinsku jedinicu za prijenos snage (PTU) s mehanizmom za upravljanje okretnim momentom i niskim rasponom. U načinu rada 4-Low blokiraju se prednje i stražnje pogonsko vratilo za više snage pri manjoj brzini ili vuču. Nizak raspon jamči prijenosni omjer od 2,92:1, što omogućuje lakše penjanje te iznimne omjere puzanja u otežanim „off-road” uvjetima. Sustav uključuje i sustav za pomoć pri kretanju nizbrdo koji modelu Cherokee omogućuje kontroliranu vožnju nizbrdo na teškim terenima, a da vozač pritom ne mora pritiskati papučicu kočnice.

Jeep Active Drive Lock: Jeep Active Drive Lock obuhvaća sve značajke sustava Jeep Active Drive II plus mogućnost blokiranja stražnjeg diferencijala za iznimnu trakciju u sporohodnim brzinama i penjanje preko prepreka u otežanim „off-road” uvjetima. Ovaj sustav dostupan je u opremi samo za model Trailhawk u Europi i na tržištima izvan Europe počevši od sljedeće godine. Sadrži i regulaciju brzine Selec-Speed Control – značajku koja vozaču omogućuje odabir ciljne brzine, od 1 do 9 km/h, savršeno za penjanje po stijenama, spuštanje/penjanje uz strme nagibe i prelazak kroz potoke.

Selec-Terrain:Svi 4×4 sustavi modela Cherokee opremljeni su poznatim Jeep sustavom za regulaciju trakcije Selec-Terrain s četiri načina rada (Auto, Snow, Sport i Sand/Mud). Razina opreme Trailhawk nudi i način rada Rock za svladavanje najzahtjevnijih „off-road” avantura.

Odvajanje stražnje osovine:u opremi za sve 4×4 sustave ovaj uređaj dovodi do manjeg gubitka energije kada sposobnost 4×4 nije potrebna, a kako bi potrošnja goriva bila manja. Sustav za odvajanje stražnje osovine jednostavno prebacuje između pogona na dva i četiri kotača za neprekidno upravljanje okretnim momentom i bez potrebe za reakcijom vozača.

Korisnički prilagodljiva tehnologija sa sustavima Uconnect četvrte generacije

Novi je Jeep Cherokee opremljen i najnovijim sustavima UconnectTM koji donose značajke za komunikaciju, zabavu i navigaciju plus inovacije posebno osmišljene za bolje iskustvo pri vožnji i veću udobnost putnika u vozilu.

Ovisno o razini opreme, Jeep Cherokee može biti opremljen sustavom UconnectTM 5,0-inča, UconnectTM 7,0-inča, UconnectTM 8,4-inča i UconnectTM 8,4-inča NAV koji imaju veću procesnu snagu, brže vrijeme pokretanja i dodirne zaslone visoke razlučivosti. Ti sustavi vozaču omogućuju kontrolu brojnih značajki ugrađenih u vozilo, uključujući klima-uređaj i audio sustav, izravno putem zaslona UconnectTM. Modeli Jeep Cherokee opremljeni sustavom UconnectTM 7,0, 8,4 ili 8,4 NAV imaju tehnološki napredne kapacitivne dodirne zaslonu u boji i dolaze s funkcijama Apple CarPlay i Android Auto. UconnectTM 5,0- inča s Bluetooth značajkom i glasovnim upravljanjem u osnovnoj je opremi za model Sport.

Funkcije novog sustava UconnectTM obuhvaćaju i telefoniranje u načinu rada slobodne ruke te značajke navigacije i pretvaranja teksta u govor za sigurno, udobno i „povezano” iskustvo svakodnevne vožnje. Dostupne su i ugrađene radijske funkcije koje vozaču i putnicima omogućuju slušanje internetskog radija putem značajke Bluetooth ili priključivanjem vanjskih uređaja na USB ili AUX ulaze.

UconnectTM navigacija s uputama skretanje po skretanje u osnovnoj je opremi sustava UconnectTM 8,4- inča NAV i ima sustav glasovnog unosa odredišta koji kupcima marke Jeep omogućuje jednostavno izgovaranje adrese i navigaciju do odredišta.

Sigurnosni i zaštitni sustavi 

Jeep Cherokee projektiran je s kompletnom ponudom sigurnosnih i zaštitnih značajki. Prvi sigurnosni element vrijedan spomena je platforma Compact U.S. Wide (CUS-wide), sa snažnim temeljima i izrađena od čelika 65-postotne čvrstoće. Inženjeri su tome pridodali značajke za aktivnu i pasivnu sigurnost, uključujući aktivni sustav upozorenja za udarac sprijeda Plus s kočenjem u nuždi za pješake, sustav upozorenja za napuštanje prometnog traka LaneSense Plus, napredni sustav za pomoć pri kočenju i aktivni ograničivač brzine – svi u ponudi u osnovnoj opremi za čitav asortiman modela za europsko tržište. Dodatne sigurnosne značajke uključuju pomoć pri parkiranju prema naprijed/bočno ParkSense, prilagodljivi regulator brzine Plus, elektronički sustav za nadzor stabilnosti vozila (ESC), elektronički sustav protiv prevrtanja, sustav za nadzor mrtvog kuta sa značajkom otkrivanja drugog vozila pod pravim kutom pri kretanju unatrag, kameru za vožnju unatrag ParkView s dinamičkim prikazom linija i osam zračnih jastuka u osnovnoj opremi.