Predstavljamo

Novi Kia Rio

Svjetska premijera na salonu u Parizu

Novi Kia Rio će svjetsku premijeru doživjeti 29. rujna na salonu automobila u Parizu. Rio je globalno najprodavaniji model najstarijeg korejskog proizvođača automobila i s više od 473.000 prodatih primjeraka u 2015. godini predstavljao je 16% Kijine ukupne godišnje prodaje. Novi Rio, Kijin predstavnik u B segmentu, kupcima će nuditi potpun paket – atraktivan izgled, izvanrednu praktičnost, vrhunski ugođaj, najsuvremenije sigurnosne tehnologije, nove usluge povezivosti i unaprijeđene vozne osobine. Novi Rio će igrati važnu ulogu u Kijinoj paleti modela. B segment je najveći na europskom tržištu automobila i u tom razredu Kia očekuje da novi Rio privuče više od 100.000 kupaca u prvoj godini prodaje što će ga postaviti rame uz rame s druga dva Kijina najprodavanija modela u Europi – Sportagea i cee’da. Novog Rija Kia će proizvoditi u južnokorejskoj tvornici u mjestu Sohari, odakle u prvom kvartalu 2017. započinje njegov prodajni put.

Eksterijer: ravne linije i glatke površine

Za Riov progresivni dizajnerski eksterijer i interijer najzaslužniji su Kijini dizajnerski centri u Njemačkoj i Kaliforniji, koji su tijesno surađivali s glavnim centrom u korejskom Namyangu. Izgled Rija karakteriziraju ravne linije i glatke površine, što daje vozilu potpuno nov izgled i zreliji karakter u odnosu na prethodnika. Sprijeda najprije primjećujemo najnoviju evoluciju Kijine maske hladnjaka u obliku tigrovog nosa, koja je sada crne boje, tanja u visinu i nešto šira nego prije. Maska je povezana s novim prednjim svjetlima, zaobljenija je zbog postizanja oštrijeg izgleda, a ima i nova LED svjetla u obliku slova U. Bok Rija četvrte generacije je duži, dok mu stabilniji izgled pružaju duži poklopac motora i 10 milimetara duži prevjes (sada 2.580 mm), tanji, ali uspravniji C nosač i kraći zadnji prevjes. Rio je s ukupno 4.065 mm sada duži za 15 mm i niži za 5 mm (sada 1.450 mm). Zahvaljujući ravnim, vodoravnim linijama, koje se rastežu od ramena, prednjih i zadnjih vrata do zadnjeg dijela vozila, novi Rio odiše samopouzdanjem. Straga je Rio dobio mišićaviji stav, s vertikalnim zadnjim staklom i kraćim prevjesom. Ravne linije, koje se rastežu od maske preko svjetala i gornjih rubova stakala sve do zadnjeg dijela vozila, odlično se uklapaju s tanjim, zaobljenijim zadnjim svjetlima koja su dobila nova LED svjetla u obliku strelica. Širi izgled stražnjeg dijela Riju pruža mišićav stav.

Unutrašnjost: moderna kabina s “plutajućim” sučeljem

Novi Kia Rio donosi modernu kabinu, sa zaobljenijim oblinama i ergonomičnijim izgledom u odnosu na prethodnika. Armaturna ploča, blago okrenuta prema vozaču, nudi sportskiji i vozaču prilagođen dizajn s premium karakterom. U središtu armaturne ploče je novi infotainment sustav, ‘plutajuće’ HMI sučelje (human-machine interface), koji je raspoloživ sa 5,0-inčnim ekranom visoke rezočucije, osjetljivim na dodir. Ispod je središnja konzola s ergonomičnijim, konkavnim prekidačima i kružnim prekudačom za podešavanje grijanja i hlađenja. Novi Rio je na raspolaganju s crnim ili sivim oblogama odnosno crnom ili sivom kožom. ‘Crveni paket’ je namijenjen kupcima koji više vole crno-crvenu kožnu unutrašnjost čitave kabine. Atraktivnost dodatno povećavaju nove tehnologije: paljenje motora na prekidač, pametno otključavanje i zaključavanje vozila, grijana sjedala i upravljač, senzor za kišu i automatsko djelovanje prednjih svjetala. Kupci mogu naručiti i radarski tempomat, pomoć kod parkiranja unatrag s kamerom za prikaz događanja iza vozila i još mnogo toga.

Praktičnost: više prostora i vidljivosti

Rio ima najprostraniju kabinu i jedan od najvećih prtljažnika u klasi (325 litara), s velikom praktičnošću kojoj su u samom razvoju modela namijenili puno pažnje. 10 milimetara duži međuosovinski razmak i 15 milimetara duža karoserija su najzaslužniji za veće dimenzije kabine i prtljažnika. Tako je prostor za noge sprijeda narastao na 1.120 mm i straga na 770 mm, a istovremeno novi model nudi više prostora za ramena nego konkurencija – sprijeda 1.375 mm i straga 1.355. Usprkos činjenici da je novi Rio za 5 mm niži od prethodnika prostor za noge sprijeda (1.021 mm) i straga (966 mm) spada među najveće u svom segmentu. Inženjeri su zbog postizanja veće prostranosti djelomično izmijenili kabinu: drugačije su obloge vrata, novi materijali tapecirunga neba, promijenjena armaturna ploča, a osjetne promjene je doživjela karoserija Rija, npr. duži međuosovinski razmak. Tanji stup C (za 87 mm) i pomaknuta bočna ogledala (sada postavljena bliže stupu A) smanjuju vozačev mrtvi kut i poboljšavaju vidljivost oko vozila. Niži rubovi prozora i novi četvrtasti prozori na stražnjem dijelu stražnjih vrata vozaču i putnicima također doprinose boljem pregledu iz vozila. Riova kabina može se pohvaliti i s više pretinaca za pohranjivanje nego prije. Tu je pretinac za mobilne uređaje u središnjoj konzoli, krovni pretinac za sunčane naočale, pretinac ispred suvozača, držači za boce u vratima (sprijeda za boce od 1,5 l, straga za 0,5 l) i dva velika pretinca između sjedala. Na raspolaganju je i naslon za ruke, koji nudi dodatni prostor. Zapremina prtljažnika je sada veća za 26 litara (sada ukupno 325 litara po VDA, što je 13% više nego prije), čime postaje jedan od najvećih u svojem razredu. Taj dodatni prostor su u Kiji dobili usprkos 15 milimetara kraćem stražnjem prevjesu. Novi Rio donosi dijeljeno prtljažno dno, što vlasnicima omogućava promjenu visine dna prtljažnika, čime se sprječava prevrtanje stvari ili sklanjanje predmeta od radoznalih pogleda prolaznika. Posuda za gorivo, koja se nalazi ispod klupe sada može pohraniti 45 litara, što je 2 litre više nego prije.

Motori: agilni 1.0 T-GDI s niskim emisijama

Najveća novost kod motora je Kijin najnoviji 1.0 T-GDI motor s tri cilindra. Radi se o Kijinom prvom downsized motoru, prvi put predstavljen 2015. godine u modelu cee’d, koji bi trebao biti najtraženiji kod kupaca Rija. Pored izvrsne učinkovitosti i niskih emisija motor odlikuju mala težina i odlična upravljivost u zavojima. 1.0 T-GDI će biti raspoloživ u dvije varijante – sa 100 ili 120 KS. »Slabiji« motor postiže najveću snagu pri 4.500 okretaja u minuti, a najveći okretni moment mu je 172 Nm između 1.500 i 4.000 okretaja u minuti. Jači trolicindraš uz identičan okretni moment postiže najveću snagu pri 6.000 okretaja u minuti. Obje varijante će imati emisije CO2 niže od 100 g/km (NEDC, kombinirano). Sustav automatskog gašenja i paljenja motora, Idle Stop & Go (ISG), dodatno će sniziti emisije. Pored 1.0 T-GDI motora Rio će nuditi dobro poznate motore – benzinske 1.25 sa 84 KS i 1.4 MPI sa 100 KS i dizelski 1.4 CRDi snage 70 KS ili 90 KS, koji će u obje varijante imati emisije CO2 ispod 90 g/km (s ili bez ISG). Za prijenos snage na prednjih par kotača zaduženi su 5-stupanjski ručni mjenjač (1.25 i 1.0 T-GDI sa 100 KS) i 6-stupanjski ručni mjenjač sa 1.4 benzinskim motorom, 1.0 T-GDI i obje dizelske varijante 1.4 CRDi motora.

Sigurnost: ADAS tehnologije i 5 zvjezdica po Euro NCAP

Novi Rio s Kijinim naprednim sustavom asistencije (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) biti će jedan od najsigurnijih automobila u svojem razredu. Njegova karoserija je ojačana čelikom visoke tvrdoće, a tu su i brojna pomagala za pasivnu sigurnost. Novi Rio je zbog svoje globalne prisutnosti testiran po najstrožim sigurnosnim standardima širom svijeta. Rio u varijanti s tehnologijom ADAS opravdano očekuje maksimalnih 5 zvjezdica na Euro NCAP simulacijama sudara. Ujedno će to biti prvo vozilo u  B segmentu, koje će nuditi sustav automatskog kočenja u nuždi (AEB) s prepoznavanjem pješaka. Riov AEB sustav koristi radar dugog dometa, koji detektira eventualni sudar s ostalim vozilima ili pješacima i pomaže kod zaustavljanja vozila. AEB djeluje u kombinaciji sa sustavom za upozoravanje kod promjene vozne trake (Lane Departure Warning System – LDWS), koji vozača upozorava kada napušta svoju voznu traku bez upotrebe pokazivača smjera. Karoserija novog Rija je dobila osjetno veći udio naprednog čelika visoke tvrdoće (AHSS), što je plod Kijinih napora pri dostizanju željenog 5-postotnog smanjenja prosječne težine novih karoserija do 2020. (u odnosu na 2014.). 51% karoserije novog Rija napravljeno je od tvrdog, ali laganog AHSS čelika AHSS (33% kod prošle generacije ovog modela).

Vožnja: Više užitka u vožnji, bolja upravljivosti i veća udobnost

Pored sigurne vožnje Rio će novim kupcima nuditi i više užitka od prethodnika. Stručnjaci zaduženi za razvoj šasije omogućili su okretniju i trenutnu upravljivost, a istovremeno su poboljšali udobnost u vožnji. Uz ADAS tehnologiju novi Rio je već u standardnoj opremi opremljen i s pomoćnim sustavom stabilnosti (Vehicle Stability Management – VSM) sa sustavom stabilnosti ESC. VSM detekcijom gubitka kontakta s podlogom i upotrebom ESC pomaže vozaču kod održavanja željenog smjera vozila, čime pruža stabilnost pri kočenju i vožnji u zavoju.

Povezivost: Android Auto i Apple CarPlay

U središtu armaturne ploče je novi infotainment sustav s najnovijim HMI (human-machine interface) sučeljem. Novi Rio već u standardnoj opremi nudi ‘plivajući’ 5,0-inčni infotainment sustav s ekranom na dodir i zvučnim sustavom sa šest zvučnika. Kupci među brojnom dodatnom opremom mogu naručiti i Android AutoTM ili Apple CarPlayTM. Novi Rio će kupcima nuditi Kia’s Connected Services, sustav povezivosti proizvođača TomTom®. Novi paket povezivosti pruža mnoštvo najnovijih informacija, između ostalog informacije o prometu uživo, obavještenja o lokacijama kamera za mjerenje brzine, lokalni pretraživač i vremensku prognozu. Usluga Kia’s Connected Services je za sve kupce u Europi u potpunosti besplatna 7 godina od dana kupovine. Za potpunu integraciju pametnih telefona Rio će nuditi platforme Android AutoTM ili Apple CarPlayTM, koje će se prikazivati na ekranu na dodir. Riov sustav Android AutoTM djeluje na telefonima s operacijskim sustavom Android 5.0 (Lollipop) ili novijim. Android AutoTM povezuje telefon korisnika i omogućava mu pristup njegovim aplikacijama i funkcijama, kao što su npr. glasovno naređivanje navigaciji Google Maps, telefoniranje bez ruku i pisanje poruka, kao i prepoznavanje glasa. Tako Android AutoTM korisnicima omogućava slušanje glazbe preko Google Play MusicTM ili ostalih usluga. Apple CarPlayTM (za iPhone 5 ili novije telefone) omogućava potpuno glasovno upravljanje različitih funkcija i aplikacija preko Sirija, npr. navigacija preko Apple Maps, pozivi i diktiranje poruka. Apple CarPlayTM podržava i ostale audio aplikacije koje korisnik ima na svojem telefonu iPhone, npr. slušanje glazbe ili audio knjiga. Kia Rio će biti prvi model u B segmentu s USB ulazima u prednjem i stražnjem kabine, što će korisnicima omogućiti povezivost mobilnih uređaja s infotainment sustavom i punjenje baterija na putu. Kia se inače može pohvaliti činjenicom da su svi njeni modeli, koji se prodaju na našem tržištu, opremljeni USB priključkom u standardnoj opremi.

Početak prodaje u Europi u prvom kvartalu 2017.

Novi Kia Rio dolazi u Europu u prvom kvartalu 2017., a kao i svi modeli Kia dolazi sa 7- godišnjim jamstvom na čitavo vozilo (do 150.000 kilometara; prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

new-kia-rio-exterior-11-medium new-kia-rio-exterior-2-medium new-kia-rio-exterior-9-medium new-kia-rio-exterior-7-medium new-kia-rio-exterior-5-medium new-kia-rio-detail-7-medium new-kia-rio-interior-10-medium new-kia-rio-interior-9-medium new-kia-rio-interior-3-medium new-kia-rio-detail-15-medium new-kia-rio-detail-11-medium new-kia-rio-detail-8-medium new-kia-rio-detail-10-medium new-kia-rio-detail-13-medium new-kia-rio-detail-3-medium new-kia-rio-detail-1-medium