Sport Vijesti

Novi Megane R.S Trophy-R: novi rekord na Nürburgringu za Renault najboljih performansi dosad

Renault predstavlja Megane R.S. Trophy-R, novi nastavak sage započete prije 15 godina. Kao i njegovi legendarni prethodnici, i novi je model postavio novi rekord staze Nordschleife u klasi serijskih automobila s prednjim pogonom. Ističe Renault Sportovu strast prema izazovima i performansama.

         U usporedbi s Meganeom R.S. Trophy, Renault Megane R.S. Trophy-R, pokretan identičnim motorom snage 300 KS, veću brzinu duguje smanjenju mase (do 130 kg), zahvatima na aerodinamici i radikalnim preinakama šasije za bolje prianjanje.

         Renault Megane R.S. Trophy-R u prodaju kreće prije kraja 2019. kao ekskluzivna ograničena serija koja će se proizvesti u samo nekoliko stotina komada.

         Renault Sport je izgradio snažnu vezu s nekim od najglasovitijih proizvođača specijaliziranim u svojim područjima: Akrapovič, Brembo, Bridgestone, Öhlins i Sabelt

         Megane R.S. Trophy-R postavio je rekordno vrijeme kruga Nordschleifea od 07’40’’100, odnosno 07’45’’389 za službenu duljinu cijelog kruga od 20.832 km.

Megane R.S. Trophy-R prvi je put pred oči javnosti izašao 24. svibnja u Monaku, u sklopu utrke Formule 1 za VN Monaka koja se održava 24. svibnja, a za upravljačem će biti vozači momčadi Renault F1 Team, Daniel Ricciardo i Nico Hülkenberg.

U skladu s tradicijom Renault Sporta, Megane R.S. Trophy-R nove generacije vrhunske performanse ne duguje samo sirovoj snazi. Naime, njegov motor identičan je motoru snage 300 KS koji pokreće Megane R.S. Trophy, predstavljen početkom 2019. Megane R.S. Trophy-R razvijen je kao trkaći automobil u vrlo kratkom vremenu. Iza njega stoji mala, predana ekipa koja se fokusirala na tri područja: najvećem mogućem smanjenju mase (do 130 kg u odnosu na Megane R.S. Trophy bez dodatne opreme), izmjenama na aerodinamici, radikalnim zahvatima na osovinama. 

Rezultati oduzimaju dah: 5. travnja 2019. Megane R.S. Trophy-R postavio je novi rekord za serijske automobile s prednjim pogonom na stazi Nordschleife na Nürburgringu, sada već svjetski poznatoj testnoj stazi za sportske automobile. Udaljenost od 20,600 km prešao je za 7’40”100, a cijeli službeni krug Nordschleifea za 07’45’’389.

Priča o Meganeu R.S. i „Ringu” traje već više od 10 godina. Započela je 2008. prvim rekordom u kategoriji serijskih automobila s prednjim pogonom: Megane R.S. R26.R krug oko staze napravio je za 8 minuta i 17 sekundi. Taj je rekord 2011. srušila druga generacija Meganea R.S. Trophy, za čijim je upravljačem bio Laurent Hurgon (8’07”97). Tri godine kasnije, prvi je puta probijena magična granica od 8 minuta. Megane III R.S. Trophy-R stazu je prešao za 7’54”36. Bio je i jedan od onih koji su vozili novu generaciju Meganea R.S. Trophy-R na putu do novog rekorda, u kojem je svaku novu sekundu sve teže dohvatiti.

Megane R.S. Trophy-R u prodaju stiže do kraja 2019. kao ekskluzivna ograničena serija koja će se proizvesti u nekoliko stotina primjeraka.

Daniel Ricciardo i Nico Hülkenberg, vozači momčadi Renault F1 Team bili su za upravljačem Meganea R.S. Trophy-R u petak 24. svibnja 2019., prije utrke Formule 1 za Veliku nagradu Monaka, gdje će ova nova izvedba biti predstavljena javnosti.

Renault Sport nastavlja graditi čvrstu suradnju s partnerima: Akrapovič je razvio ispušni sustav, Brembo kočnice, Bridgestone gume, Öhlins amortizere, a Sabelt školjkasta sjedala.

Nordschleife: nova službena duljina staze za mjerenje vremena kruga. Do ove godine, većina vremena krugova i dosad neslužbenih rekorda zabilježena je za duljinu staze od 20,600 km (početak mjerenja vremena kruga na kraju startno-ciljne ravnine Nordschleifea u točki T13, kraj mjerenja vremena na početku startno-ciljne ravnine u točki T13). Od 2019. službena duljina kruga staze Nürburgring je 20,832 km za cijeli krug Nordschleifea s početkom i završetkom mjerenja vremena kruga na startno-ciljnoj ravnini staze. U tom kontekstu, vrijeme koje je ostvario Megane R.S. Trophy-R svrstava se u klasu kompaktnih automobila (samo homologirana serijska vozila bez modifikacija).