Vijesti

Novi Renault Captur – pet zvjezdica na EuroNCAP-u

 

Novi Renault Captur osvojio je maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost na testiranjima Euro NCAP-a. Predvodnik u klasi gradskih SUV-a brine za svoje putnike tako što im nudi najbolju aktivnu i pasivnu sigurnost u klasi.

            Novi Captur, koji će u hrvatskim prodajnim salonima biti dostupan od siječnja 2019., ostvario je sjajan rezultat na testiranjima Euro NCAP-a. Novi Captur prošao je najnovija i najstroža testiranja te osvojio maksimalnih pet zvjezdica. Pritom je dokazao svoje kvalitete u pogledu sigurnosti putnika (odrasli i djeca), ostalih sudionika u prometu poput biciklista te opremljenosti učinkovitim sustavima za pomoć u vožnji. 

            Novi Captur, temeljen na novoj Alijansinoj modularnoj platformi CMF-B, pridružuje se novom Cliju (također ocijenjenom s pet zvjezdica) na popisu najsigurnijih vozila. Odlikuje se optimiziranom konstrukcijom karoserije, obnovljenom strukturom sjedala i sigurnosnim pojasevima koji su osmišljeni kako bi pružili optimalnu podršku za sve putnike, a ukupnoj sigurnosti pridonose i pirotehnički predzatezači i graničnici sile zatezanja. Renault zagovara upotrebu tehnologije Fix4sure zbog njezine izvrsne sposobnosti da zadrži putnike na mjestu i spriječi podvlačenje. Usto, vrhunski dizajn novog Captura olakšava postavljanje dječje sjedalice na bočna stražnja sjedala i štiti glave putnika u stražnjem dijelu vozila u slučaju bočnog sudara.

            Novi Captur također se može pohvaliti bogatom opremom u svim inačicama: 6 zračnih jastuka, ABS sa sustavom za pomoć pri naglom kočenju, kamera i radar (koji omogućuju rad sustava za održavanje vozila u prometnom traku, sustava za prepoznavanje prometnih znakova s praćenjem ograničenja brzine te sustava upozorenja na sigurnosni razmak i kočenja u nuždi), tempomat/graničnik brzine, upozorenje na neprivezani sigurnosni pojas (vrijedi za sva sjedala) te poziv hitnim službama u slučaju nezgode. Usto su se za bolju vidljivost pobrinuli kamera s prikazom od 360 stupnjeva, serijska full LED prednja svjetla, automatsko uključivanje kratkih/dugih svjetala i elektrokromatski samozatamnjujući retrovizor.

            Nova elektronička arhitektura Renaulta Captur omogućila je uvođenje aktivnog sustava za kočenje u nuždi s prepoznavanjem pješaka, biciklista i drugih vozila kao i sustava za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama, što predstavlja prvi korak prema autonomnoj vožnji. 

            Sustavi za pomoć u vožnji dostupni u novom Capturu mogu se podijeliti u tri kategorije: vožnja, parkiranje i sigurnost. Svi oni zajedno čine Renaultov sustav EASY DRIVE. Ovim se sustavima jednostavno upravlja putem dodirnog zaslona multimedijskog sustava Renault EASY LINK.

            Ovaj svestrani i prilagodljivi SUV nudi najvišu razinu sigurnosti u svim svojim inačicama, čime ponovno potvrđuje Renaultovu stručnost u području sigurnosti za sve, bilo da se radi o putnicima ili drugim sudionicima u prometu. Obnovljenim izgledom, naprednom tehnološkom opremom i svim svojim inovacijama novi Renault Captur otvara novo poglavlje u strategiji proizvoda grupe Renault te nudi najbolje u području sigurnosti u ovom najprodavanijem gradskom SUV-u.