Vozili smo

Novo lice najbolje vrijednosti za uloženi novac

            Grijeh je mijenjati uspješne proizvode, ali ih s vremena na vrijeme valja malo ‘začiniti’. Poštujući to načelo, marka izumitelj udobne vožnje na četirima kotačima je, s nekoliko ciljanih intervencija, omiljeni C3 Aircross pripremila za drugu rundu tržišne utakmice. Pri tome se pazilo da cijena ne pokvari cjelokupni dojam.

U protekle četiri godine u Europi je prodano više od 370.000 Citroëna C3 Aircross, a oko 1100 primjeraka vozi pod hrvatskim registarskim oznakama. Većina kupaca (70 posto) odlučilo se za dvobojnu karoseriju, 40 posto ih je odabralo najvišu razinu serijske opreme, a petina je dodatno investirala u personalizaciju vozila.

Navedeni podaci su bili značajni pri planiranju redizajna najmanjeg Citroënovog SUV-a. Obraćajući pozornost na elemente koji su doprinijeli njegovom uspjehu, razvojni tim je pripremio solidan ‘paket mjera’ ne bi li osvježio imidž modela C3 Aircross. Prednji kraj dobio je robusniji SUV-dizajn i ‘ljući pogled’ zahvaljujući serijskoj dvoetažnoj Full-LED rasvjeti, razvijene su dodatne opcije personalizacije i poboljšana je udobnost vožnje.

U odnosu na 2017. godinu i originalni C3 Aircross, revidirano vozilo nastupa ambicioznije. Na karoseriji uglatijih linija otkrivamo više oštrih rubova, zanimljive teksturirane umetke i razrađeniju zaštitu podvozja. Dvije od ukupno sedam boja vanjština potpuno su nove: Khaki siva i Voltaic plava. Sada imamo četiri Color paketa koji se nadovezuju na novi dizajn stražnjeg bočnog stakla, nove naplatke u svim razinama opremljenosti i mnoštvo opcija za unutrašnjost. Citroën spominje čak 70 mogućih kombinacija, no nama se čini kako postoji beskrajno mnogo načina za složiti svoje individualno vozilo.

Unutrašnjost je vrlo prostrana u odnosu na duljinu automobila (4,16 m) i nudi varijabilnost i modularnost kao u najboljim danima ere monovolumena. Zahvaljujući kliznoj stražnjoj klupi veličina prtljažnika varira od 410 do 520 litara. Nova središnja konzola raspolaže korisnim pretincima, a istaknuti valja i izvrsno prirodno osvjetljenje putničke kabine, zahvaljujući velikim staklenim površinama.

Korak dalje se otišlo sa sjedalima napredne udobnosti (Advanced Comfort). Osobno smo se uvjerili koliko su bolja spram serijskih sjedala, ali i u odnosu na sjedala u suparničkim B-SUV modelima. Sintezom strukturirane pjene i pjene visoke gustoće postignuta je udobnost vožnje kao u stara dobra vremena, dok su Citroëni još ‘lebdjeli’ na hidropneumatskom ovjesu. Na raspolaganju su tri opcije uređenja unutrašnjosti Advanced Comfort sjedalima – za sportski, luksuzan ili profinjen stil – ali uvijek u kombinaciji kože i tkanine.

Od tehnologija koje olakšavaju svakodnevni život tu je 9-inčni multimedijalni zaslon osjetljiv na dodir, Grip-kontroler s asistencijom za spuštanje po nizbrdici, Head-Up display u boji i – možda najvažnije – mogućnost bežičnog punjenja pametnog telefona. Tu su i standardne opcije povezivosti te 12 sustava za pomoć u vožnji.

Tri paketa opremljenosti (Feel, Feel Pack i Shine) kombinira se s četiri motora i dva tipa mjenjača (oba sa šest stupnjeva prijenosa), pa imamo deset različitih, klimatiziranih i LED-rasvjetom opremljenih izvedbi. Izuzetno nam je drago da Citroën 2021. godine nije prestao nuditi dizelske motore, jer nas oznaka HDi dugo prati u našem poslu i nikad nas nije razočarala. Dakle, birati možete između PureTech benzinskih trocilindričnih (110 i 130 KS) i BlueHDi dizelskih četverocilindričnih agregata (110 i 120 KS), pri čemu su slabije izvedbe vezane na ručni, a snažnije na automatski mjenjač. Raspon cijena seže od 131.900 do 176.900 kuna, što u vrijeme skupih i često nedostupnih novih automobila djeluje iznenađujuće umjereno. Međutim, navedene cijene u ovome trenutku čak i nisu važne. Zašto? Pročitajte u sljedećoj rečenici.

Prigodom lansiranja modela C3 Aircross, Citroën je pripremio posebnu ponudu za drugu po redu izvedbu Feel Pack s PureTech 110 motorom, čija je promotivna cijena 126.900 kuna, s uključenih pet godina jamstva. Napominjemo kako se radi o vrlo dobro opremljenim vozilima koja su dostupna za isporuku odmah. Eto, zato ovaj automobil nudi najbolji omjer uloženog i dobivenog!

Poseban prilog: AUTORADIO

Prigodom službenog predstavljanja Citroëna C3 Aircross, održanog 16. rujna u okolici Samobora, intervjuirali smo gospodina Tomislava Miletića, generalnog direktora tvrtki C Automobil Import i P Automobil Import.

Gospodin Miletić je prvo govorio o redizajniranom modelu te istaknuo kako očekuje solidne tržišne rezultate. Zatim se osvrnuo na ponudu motora, pojasnivši zašto Citroën i dalje nudi dizelske agregate. Razgovor je zaključio posebnom ponudom na izvedbi Feel Pack s PureTech 110 motorom, čija je promotivna cijena 126.900 kuna, s uključenih pet godina jamstva.

Foto: Mario Poje, Mikoš Lang