Sport Vijesti

Nürburgring – Novi 911 GT3 RS rekordno

Porsche je 16. travnja s novim 911 GT3 RS na Nürburgringu-Nordschleife postavio još jedan rekord za sportska vozila odobrena za cestovnu upotrebu: Porscheov test vozač Kévin Estre uspio je za volanom 520 KS snažnog GT3 RS postići vrijeme jednog kruga od 6.56,4 minuta. Francuz je time nadmašio rekordno vrijeme prethodnog modela za oko 24 sekunde. Uz Estrea vozilom GT3 RS izmjenice je upravljao i razvojni vozač Lars Kern. Nakon 918 Spyder i 911 GT2 RS, novi GT3 RS je već treće serijsko vozilo Porschea s javnobilježnički ovjerenim vremenom jednog kruga od ispod sedam minuta na najzahtjevnijoj trkaćoj stazi svijeta. Mjerenje je izvedeno na udaljenosti od 20,6 kilometara, uobičajenoj za rekordne vožnje.

Frank-Steffen Walliser, voditelj moto sporta i GT vozila: “Nijedan drugi model Porschea nije se uspio toliko približiti trkaćem sportu kao novi GT3 RS. Ovdje su prenesene mnoge inovativne ideje iz vrhunskog moto sporta, primjerice iz 911 GT3 R. U našoj filozofiji o GT modelima sve se vrti oko sljedećeg: Vrhunska tehnologija mora fascinirati, ali istovremeno se moći i doživjeti. Nordschleife u tom kontekstu predstavlja još uvijek najstroži ispit za naše ideje.“

Andreas Preuninger, generalni voditelj projekta GT cestovna vozila: „Sva četiri vremena obaju vozača bila su ispod sedam minuta i tek nekoliko desetinki razmaknuti. To ne dokazuje samo ekstremnu sposobnost vozila, nego i iznimno dobru vožnju GT3 RS na graničnom području. Savršeno usklađen sveukupan sustav omogućuje vrhunske sportske rezultate i s usporedno umjerenom snagom motora. Sve tisuće pojedinačnih dijelova jednog automobila vozač mora doživjeti kao da su jedna cjelina i u toj disciplini GT3 RS je nenadmašiv. A što me posebno veseli: I Lars i Kevin su se iznimno zabavljali tijekom vožnje.“

29-godišnji Estre započeo je rekordni krug u 11:40 sati uz optimalne vremenske uvjete: 14 stupnjeva Celzijevih u zraku i 18 stupnjeva temperatura staze. „Ovaj krug za mene je bio senzacionalno iskustvo“,oduševljeno govori Estre, „posebno u zavojima i prilikom kočenja GT3 RS je nevjerojatno blizu performansama našeg trkaćeg automobila GT3 R za što je definitivno zaslužna i nova generacija profiliranih cestovnih sportskih pneumatika. Motor koji je ugrađen u GT3 RS mi se također jako sviđa. Do 9.000 okretaja po minuti iz šestocilindričnog motora pružaju nevjerojatan osjećaj. Zvuk je fantastičan, a okretni moment masivan“, zaključuje Estre.  Kévin Estre je od 2016. godine dio tima Porscheovih test vozača. Između ostalog starta i u Porscheu 911 RSR na Svjetskom prvenstvu utrka izdržljivosti (WEC) uključujući 24 sata Le Mansa kao i u 911 GT3 R u ADAC GT Mastersu.

911 GT3 RS je na Nürburgringu bio opremljen najnovijom generacijom Michelinovih Pilot Sport pneumatika. Michelin Pilot Sport Cup 2 R pneumatici posebno su optimirani za ‘track day’ upotrebu i ispunjavaju sve zakonske propise za EU i SAD. Pneumatici u dimenzijama 265/35 ZR 20 (prednja osovina) i 325/30 ZR 21 (stražnja osovina) uskoro će se moći naručiti u svim Porsche centrima te kod odabranih distributera. Odobrenje vrijedi za upotrebu na 911 GT3 RS i 911 GT2 RS.

Početkom ožujka 911 GT3 RS je sa svojim trkaćim voznim postoljem i 383 kW (520 KS) snažnim četverolitrenim atmosferskim motorom s visokim brojem okretaja slavio svjetsku premijeru na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi. Ovaj vrhunski sportaš postiže ubrzanje od nule do 100 km/h u 3,2 sekunde i doseže maksimalnu brzinu od 312 km/h. Početna cijena za model 911 GT3 RS u Njemačkoj iznosi 195.137 eura uključujući PDV i opremu specifičnu za pojedinu zemlju.