Vijesti

Počela akcija Dani tehničke ispravnosti vozila

Počelo je održavanje tradicionalne preventivno sigurnosne akcija „Dani tehničke ispravnosti vozila 2019.“ HAK poziva vozače na besplatan tehnički pregled vozila od 25. do 30. studenog u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

Hrvatski autoklub poziva vozače na provjeru tehničkog stanja vozila sudjelovanjem u tradicionalnoj besplatnoj, edukativnoj, preventivno-sigurnosnoj akciji “Dani tehničke ispravnosti vozila 2019.”, koju tijekom ovog tjedna zajednički provode stanice za tehnički pregled vozila, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske pod pokroviteljstvom Nacionalnog programom sigurnosti cestovnog prometa. 

Akcija je počela u ponedjeljak 25. studenog, a završava u subotu 30. studenog 2019. U sklopu akcije, koja se provodi na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, vozači mogu obaviti besplatnu kontrolu tehničkog stanja vozila u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

U HAK-u napominju kako se ova dragovoljna akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njenog provođenja svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi registracije ili produljenja valjanosti prometne dozvole.

Cilj i poruka akcije svim vozačima motornih vozila je skretanje pozornosti na važnost održavanja vozila u tehnički ispravnom stanju u svrhu smanjenja negativnih utjecaja vozila, prije svega na sigurnost cestovnog prometa odnosno stradavanja i materijalne štete nastale kao posljedica prometnih nezgoda, a potom na okoliš te na ekonomski interes društva.

Tehnička ispravnost velikim dijelom ovisi o načinu na koji se vozači i vlasnici vozila odnose prema automobilima i koliko u njih ulažu, a potrebno je imati u vidu da se tehničko stanje vozila u procesu njegove eksploatacije pogoršava i stoga je aspekt redovnog održavanja od primarnog značaja.

Tijekom akcije nema sankcioniranja sudionika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis.

Prvih 15.000 vozača – sudionika akcije na poklon će dobiti paket sa tri litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođene uporabi u zimskim uvjetima vožnje. Pokloni su raspoređeni u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.