Vijesti

Polugodišnja bilanca: Porsche povećao promet za devet posto

U prvih šest mjeseci 2019. godine tvrtka Porsche AG je ponovno povećala promet, operativni rezultat prije posebnih stavki, isporuke i broj zaposlenika. Promet je u usporedbi s razdobljem iz prethodne godine narastao za devet posto na 13,4 milijarde eura. Operativni rezultat prije posebnih stavki povećao se za tri posto na 2,2 milijarde eura; marža dobiti prije posebnih stavki iznosila je 16,5 posto. Kod isporuka je porast iznosio dva posto, a do kraja lipnja tvrtka je predala 133.484 vozila u ruke kupaca. Ukupan broj zaposlenih tijekom 2019. godine je narastao za pet posto na 33.839 zaposlenika. 

„Naš polugodišnji rezultat je dobar temelj za uspješnu poslovnu 2019. godinu. Bitan faktor uspjeha je naš atraktivan portfelj proizvoda“, utvrđuje Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG. „S novom Jedanaesticom i modelima 911 Cabrio, Cayenne Coupé, 911 Speedster, 935, 718 Spyder i GT4 u prvih smo šest mjeseci ove godine donijeli brojne emocionalne novosti na tržište.“ 

„Nakon zahtjevnog prvog kvartala 2019. godine sada smo ponovo natrag na prvobit- nom putu“,potvrđuje Lutz Meschke, zamjenik predsjednika izvršnog odbora i predstojnik uprave za financije i IT u tvrtki Porsche. Prema Meschkeu se povećani rezultat uglavnom može objasniti većim volumenom prodaje vozila. S druge strane, opterećujuće su se odrazili valutni učinci i rashodi u vezi s ofenzivom e-mobilnosti. 

Posebne stavke u drugom kvartalu 2019. godine 

Slučaj dizelaša u drugom je kvartalu rezultirao posebnim stavkama u visini od 0,5 mi- lijardi eura. Nakon posebnih stavki, operativni rezultat je iznosio 1,7 milijardi eura. Marža dobiti nakon posebnih stavki je iznosila 12,5 posto. 

Državno odvjetništvo u Stuttgartu je u svibnju 2019. godine prekršajni postupak protiv tvrtke Porsche AG u vezi s odstupanjima od regulatornih parametara kod određenih Porsche vozila izricanjem novčane kazne sveobuhvatno okončao. Novčana je kazna izrečena u visini od ukupno 535 milijuna eura koja se sastoji od sankcije u visini od četiri milijuna eura za nehajnu povredu obveze nadzora u testiranju motora te za stjecanje ekonomskih prednosti u visini od 531 milijun eura. Visina stečenog iznosa pritom se mjerodavno ravna prema profitabilnosti poduzeća. Za rizik eventualnih obveza plaćanja iz novčane kazne je na razini Volkswagen koncerna već u prvom kvartalu ove godine stvorena pričuva. Tvrtka Porsche AG je obuhvatila financijske posljedice iz iz- rečene kazne u drugom kvartalu. 

Isporuke kupcima: Cayenne s najvećim plusom

Porsche AG je u prvom polugodištu 2019. godine isporučio 133.484 vozila diljem svi- jeta što odgovara plusu od dva posto naspram istom razdoblju u prethodnoj godini. Cayenne je isporučen 41.725 puta te je s 45 posto zabilježio najsnažniji porast. Od ove je godine nova generacija dostupna na svim tržištima, a od svibnja je kod trgovaca dostupna i Coupé verzija. Najprodavaniji model na svijetu ostaje Macan koji je u prvom polugodištu 47.367 puta predan u ruke kupaca. U Kini je Porsche do kraja lipnja postigao rast od 28 posto. U Aziji-Pacifiku, Africi i Bliskom istoku isporuke su narasle na 57.397 primjeraka i time za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U SAD-u je Porsche u prvom polugodištu 2019. godine također uspio održati svoju poziciju te je s 30.257 isporuka postigao rast od tri posto. 

Perspektiva cjelokupne godine 

Porsche u poslovnoj 2019. godini očekuje porast broja isporuka koji će djelomično biti potaknut i novim proizvodima kao što su Cayenne Coupé, 718 Spyder i 718 Cayman GT4. Krajem godine s Taycanom usto stiže prvo potpuno električno sportsko vozilo Porschea u trgovine. U pogledu na promet poduzeće također računa s blagim plusom. „Unatoč jako visokim investicijama u elektrifikaciju, digitalnu transformaciju te proširenja i obnove lokacija i dalje želimo osigurati visoke ciljeve Porschea u pogledu dobiti“, govori Meschke.