Vijesti

Porsche bilježi porast prometa i rezultata u prvom kvartalu

Porsche AG nastavlja s rastom broja isporuka, prometa i rezultata u prva tri mjeseca poslovne 2018. godine. Proizvođač sportskih vozila isporučio je oko 63.500 vozila (+6%), dok je promet porastao za osam posto na 5,9 milijardi eura. Operativni rezultat dosegao je 976 milijuna eura (+1%), operativna marža dobiti iznosila je 16,4 posto.

„Ovaj uspješan prvi kvartal je solidna polazna točka za mjesece koji slijede“,govori Lutz Meschke, zamjenik predsjednika izvršnog odbora i predstojnik uprave za financije i IT tvrtke Porsche AG. Prema Meschkeu rezultatu su pozitivno doprinijeli veći volumen, efekti miješanja i dobar razvoj segmenata pored same prodaje vozila – kao što su postprodaja i savjetodavne usluge MHP-a i Porsche Consultinga. S druge strane došlo je do financijskih opterećenja zbog vrlo visokih investicija u budućnost; svemu tome se pridružio i nepovoljan devizni tečaj.

Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG: „Ovaj iznimno dobar rezultat potvrđuje našu strategiju proizvoda. Nove generacije Panamera i Cayennea u jednakoj mjeri oduševljavaju naše kupce kao i novi 911 GT modeli.“Pored toga Blume stavlja naglasak na povezanost profitabilnosti sa društvenom odgovornošću: „Nije nam stalo do toga, samo nizati jedan rekord za drugim. Želimo rasti stvarajući nove vrijednosti – uz dobru stopu povrata i sigurna radna mjesta“,govori Blume. Broj zaposlenih do kraja prvog kvartala je dosegao 30.335 osoba, godinu ranije je kod proizvođača sportskih vozila iz Stuttgarta bilo zaposleno 28.249 osoba (+7%).

„Želimo se od čistog proizvođača vozila razviti u uspješnog ponuđača ekskluzivne i sportske mobilnosti. Kako bismo dospjeli do tog stadija, nastavljamo s golemim investicijama. Ali i u ovoj fazi transformacije imamo za cilj ostati apsolutno profitabilni“naglašava predstojnik uprave za financije Meschke. Strateški cilj stope povrata od 15 posto želi se postići i u cjelokupnoj poslovnoj 2018. godini. Sljedeći veliki skok koji predstoji Porscheu je izlazak vozila Mission E na tržište, prvog sportskog vozila na potpuno električni pogon.