Vijesti

Porsche i TAG Heuer sklapaju strateško partnerstvo

Zajednička povijest inovacija i utrka

Porsche i švicarski proizvođač luksuznih satova TAG Heuer udružili su snage u strateškom partnerstvu brendova. U okviru holističkog i dugoročnog saveza, ti proizvođači ekskluzivnih proizvoda namjeravaju zajednički pristupiti i sportskim natjecanjima i razvoju proizvoda. Kao prvi korak partneri su predstavili novi sat, TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph. “Snažno prijateljstvo našeg brenda s TAG Heuerom postoji već desetljećima i iznimno sam sretan što sada poduzimamo sljedeće korake u okviru strateškog partnerstva”, kaže Detlev von Platen, član Izvršnog odbora za prodaju i marketing u društvu Porsche AG. „Okupljamo ono što naši kupci najviše vole kod nas: autentično nasljeđe, uzbudljiva sportska događanja, jedinstvena životna iskustva i ostvarenje snova. I jedni i drugi nastojimo stvoriti neke jedinstvene, čarobne trenutke za naše zajednice. Sad se radujemo što ćemo to činiti zajedno.”

“Naravno, TAG Heuer i Porsche imaju zajedničku povijest i vrijednosti, ali još važnije, dijelimo stav”, kaže Frédéric Arnault, izvršni direktor društva TAG Heuer. „Poput Porschea, i mi smo u srcu disruptori, uvijek u potrazi za visokim performansama. Ovim savezništvom TAG Heuer i Porsche konačno se službeno okupljaju nakon desetljeća bliskih susreta te će stvoriti neusporediva iskustva i proizvode za kupce i obožavatelje koji su strastveni prema našim brendovima i prema onome za što se zalažemo.”

Dvije povijesti – jedna strast

Priče dvaju društava presijecaju se više od pola stoljeća. Sličnosti baštine mogu se pratiti natrag sve do začetnika Porschea i TAG Heuera. Edouard Heuer i Ferdinand Porsche bili su pioniri čije su vizije zauvijek promijenile njihova odabrana polja. Heuer je bio odgovoran za prvi proizvedeni kronograf, a Porsche je konstruirao novi električni motor u glavčinama kotača. Oba ova postignuća odlikovana su medaljama na svjetskim sajmovima održanim u Parizu u razmaku od 11 godina. Heuer je primio medalju 1889. godine, a prvi Lohner-Porsche elektromobil s ovom inovacijom predstavljen je na izložbi u Parizu 1900. godine.

Pravi su temelji današnjeg partnerstva potomci osnivača brendova. Sin Ferdinanda Porschea, Ferdinand Anton Ernst ili “Ferry”, pridružio se očevom inženjerskom uredu 1931. godine u dobi od 22 godine te je osnovao automobilski brend koja nosi obiteljsko ime 1948. godine. U roku od nekoliko godina, Porscheovo ime bilo je neraskidivo povezano s uspjehom na trkaćim stazama širom svijeta – uključujući i pobjedu u klasi na utrci Carrera Panamericana 1954. godine. U čast svog uspješnog sudjelovanja, Porsche svoj tadašnji najsnažniji sportski motor naziva ‘Carrera’.

Praunuk Edouarda Heuera Jack desetljećima je vodio tvrtku svoje obitelji. 1963. stvorio je prvi kronograf Heuer Carrera, osmišljen da vozačima usred utrke dopusti da u trenutku saznaju vrijeme. Jack Heuer bio je odgovoran i za Heuer Monaco, prvi automatski vodootporni kronograf s pravokutnim licem. Njegovo ime prizivalo je turnir Monaco Grand Prix, kao i čuveni reli Monte Carlo, koji je Porsche s modelom 911 osvojio tri uzastopne godine, od 1968. do 1970. godine.

Steve McQueen i Heuerov logotip

Baš kao što je Porsche 911 napravio za automobile, Heuer Monaco raskinuo je sa poznatim dizajnerskim sljedovima tradicionalne izrade satova. Njegove inovacije povukle su značajne financijske troškove, a kao alternativu skupoj reklamnoj kampanji Jack Heuer dodatno je učvrstio vezu svog brenda s poznatim proizvođačem sportskih automobila putem kreativnog sponzorskog dogovora s Fribourgom, švicarskim trkaćim vozačem i Porscheovim distributerom Joeom Siffertom. 2005. godine, na premijeri filma Jo Siffert: „Živi brzo – umri mlad“, Jack Heuer prisjetio se odredbi njihova ugovora: „U zamjenu za 25.000 švicarskih franaka stavio je naš logo na svoj automobil i odijelo. Uz to, mogao je kupiti naše satove po veleprodajnim cijenama i prodati ih svojim trkaćim prijateljima uz znatnu dobit. Što je i učinio s velikim uspjehom jer je polovica članova timova nosila satove Heuer do kraja sezone 1969.!” Upravo je ta veza nagnala Stevea McQueena da nosi Heuerov logotip na svom trkaćem odijelu tijekom snimanja filma Le Mans 1970. godine, u kojem je vozio Porsche 917. Američki je glumac tada rekao: “Vozim isti automobil kao Jo Siffert i želim nositi isto odijelo kao i on.”

TAG-Turbo Engine – koji je izradio Porsche za tim McLaren

Prodajom TAG Grupi, Heuer je sredinom 1980-ih postao TAG Heuer. U to su vrijeme Porsche i TAG Heuer zajednički razvili i proizveli TAG Turbo Engine koji je omogućio McLarenovom timu da osvoji tri uzastopna F1 svjetska naslova: s Nikijem Laudom 1984., a potom Alainom Prostom 1985. i 1986. godine. 1999. godine odnos između Porschea i TAG Heuera postao je još snažniji – od natjecanja Porsche Carrera Cup i Supercup, nakon čega je slijedilo Svjetsko prvenstvo Endurance i još mnogo toga. Porsche je stvorio vlastiti tim Formule E s TAG Heuerom kao partnerom za naslov i vrijeme 2019. godine, označavajući polazište za još snažniju i dalekosežniju suradnju.

Nova sportska partnerstva

U svojoj drugoj godini Tim Formule E TAG Heuer Porsche sada će se boriti za Svjetsko prvenstvo. Za upravljačem Porscheova potpuno električnog trkaćeg automobila, 99X Electric, naći će se vozači André Lotterer i njegov novi kolega Pascal Wehrlein. Porsche se odavno istaknuo u utrkama izdržljivosti i zajedno s TAG Heuerom njegov tim GT dobro je pripremljen za nadolazeće FIA-ino svjetsko prvenstvo u izdržljivosti Endurance (WEC). Ova godina prekretnica također će uključivati serijska partnerstva u deset izdanja svjetske serije kupova s jednim modelom vozila Porsche Carrera Cup. Uz fizička natjecanja TAG Heuer također se uključuje u virtualne utrke podržavajući natjecanje Porsche TAG Heuer Esports Supercup. Uz to, brend satova nastupa kao globalni partner na Porscheovim okupljanjima i skupovima ‘klasika’.

Nadalje, oba brenda dijele svoju strast prema tenisu i golfu. Glavni teniski događaj je Porsche Tennis Grand Prix u Stuttgartu. Pokrenut je 1978. godine, a proizvođač sportskih automobila organizator je od 2002. godine. TAG Heuer pratit će događaj koji je više puta proglašen najpopularnijim turnirom u svojoj kategoriji kao službeni partner za satove i kronografe. U golfu je Porsche glavni sponzor turnira Porsche European Open, jednog od najtradicionalnijih turnira na Europskoj turneji, od 2015. godine. Ove će godine TAG Heuer prvi put biti prisutan kao partner.

Konačno, brendovi su posvećeni stvaranju nezaboravnih zajedničkih trenutaka u budućnosti kroz različite manifestacije Porsche Experience.

Kronograf TAG Heuer Carrera Porsche

Carrera kao ikona imena generacijama je povezana s Porscheom i TAG Heuerom – pa je to bio prirodan izbor za prvu kreativnu suradnju s proizvodima. Kao počast nasljeđu dvaju brendova novi kronograf pruža prvi uvid u to što mogu zajedno postići te je savršena kombinacija svemira Porschea i TAG Heuera, odražavajući izvrsnost oba imena bez razrjeđivanja suštine bilo kojeg od njih.

Porscheov ugravirani natpis vidljiv je na rubu, a nepogrešivi font također se koristi za vremenske oznake. Porscheove boje crvena, crna i siva – koje također podsjećaju na povijesne Heuerove modele – ugrađene su u sat, a kroz prozirnu kristalnu pozadinu jasno je vidljiva oscilirajuća masa koja je redizajnirana kao odavanje počasti Porscheovom proslavljenom upravljačkom volanu. Sadrži natpise “Porsche” i “TAG Heuer”.

Pozadina čiji izgled podsjeća na asfalt stvorena je posebno za ovaj sat te izražava strast prema cesti, dok arapske brojke podsjećaju na brojeve na ploči s instrumentima finih Porscheovih sportskih automobila. Sat dolazi na mekom remenu od luksuzne teleće kože i inovativnim šavovima koji podsjećaju na Porscheov interijer ili na remenu od međusobno spojenih dijelova koji odražavaju modernizirani trkački dizajn. U središtu sata je interno razvijeni mehanizam za pokretanje Calibre Heuer 02 s impresivnom zalihom snage od 80 sati.