Ekologija Vijesti

Porsche je emisije CO2 od 2014. godine smanjio za 75%!

Proizvođač sportskih vozila je u svojoj proizvodnji i logistici od 2014. godine smanjio emisiju CO2 po vozilu za preko 75 posto. Porsche je također smanjio i potrošnju energije u istom razdoblju za oko 31%. Istovremeno, porasle su brojke vozila proizvedenih u Zuffenhausenu i Leipzigu i to za 82%: od 101.449 (2014.) na 184.791 jedinicu u 2018. godini.

„Mi u Porscheu svjesni smo naše odgovornosti prema zaštiti okoliša i klime“, objasnjava Albrecht Reimold, član uprave za proizvodnju i logistiku tvrtke Porsche AG. „Neprestano radimo na optimizaciji naših vozila kako bi postali još više ekološki prihvatljivi. K tome postoje i brojne velike i male inicijative u Porscheu koji zajedno čine sveukupni koncept kojim će sva područja poslovanja korak po korak poboljšati svoju ekološku održivost.“

Profitabilni rast kao preduvjet za održivo djelovanje

Prije samo nekoliko tjedana proizvođač sportskih vozila je obznanio nove rekordne rezultate: broj isporuka i promet ponovo su porasli u usporedbi s prethodnom godinom kao i broj zaposlenika. Marža dobiti 2018. godine je iznosila 16,6 posto. „Pri tome pro- fitabilnost ne shvaćamo kao svrhu samoj sebi. Ona je ključni preduvjet da bi poduzeća mogla učinkovito preuzeti odgovornost“, objašnjava Reimold: „Jer zaista uspješni smo tek kada su ekonomski, društveni i ekološki aspekti u međusobnom skladu.“

Kako bi mogao mjeriti napredak u održivosti slično kao i u gospodarskom uspjehu, Porsche utvrđuje ključnu vrijednost „rasterećenje okoliša u proizvodnji“ koja se sastoji od nekoliko parametara: Pored emisija CO2 i potrošnje energije između ostalog se promatraju količina utrošene svježe vode i upotrijebljena količina hlapivih organskih spojeva (HOS). Porsche je u tim područjima napredovao: U usporedbi s 2014. godi- nom u proizvodnji se sada upotrebljava 34 posto manje otapala. Potrošnja vode po vozilu smanjena je za 20 posto.

Porsche proizvodi s obnovljivom energijom

Da je Porsche tako značajno uspio smanjiti emisije CO2 za 75 posto u samo pet godina – prije svega duguje ustrajnoj upotrebi energije iz obnovljivih izvora za koju ra- spolaže i certifikatom TÜV-a. Proizvođač sportskih vozila od početka 2017. godine pro- izvodi s obnovljivom energijom koja dolazi s jamstvom o podrijetlu, dakle, stvarnog fizičkog izvora energije. Time su ispunjeni najviši ekološki standardi. Svoju željezničku logistiku unutar Njemačke Porsche sada također već odvija na klimatski neutralan način. Osim toga, Porsche nastoji smanjiti svoj utjecaj na okoliš unutar cijelog vrijednos- nog lanca.

Vizija „Zero Impact Factory“

„Održivost čini zbroj mnogih pojedinačnih elemenata“, govori Albrecht Reimold: „U jesen s trake silazi naše prvo potpuno električno sportsko vozilo, Taycan. Njega će se na proizvodnoj lokaciji od početka proizvoditi na ugljično neutralan način. Međutim, naš cilj je sprječavanje bilo kakvog ekološkog otiska u budućnosti kako bi se kretali prema Zero Impact Factory.“

Takva proizvodnja bez utjecaja na okoliš zasniva se na različitim poljima djelovanja: Pored resursne i materijalne učinkovitosti tu se ubrajaju teme štetne tvari i zaštita klime kao i utjecaj proizvodnje na gradsku klimu. Veliku važnost koju Porsche pridaje temi održivosti prilikom uređenja svojih proizvodnih lokacija prepoznalo je i Njemačko društvo za održivo građenje (DGNB): Za novo uređenje tvornice 4 u glavnom sjedištu Zuffenhausenu Porscheu je kao prvom poduzeću ikad dodijeljena nagrada „Platinastog“ statusa.

Tvornica Taycana: visokotehnološka fasada apsorbira NOx

Predvodničku ulogu Porsche zauzima i kod izgradnje nove tvornice Taycana u Zuffenhausenu. Na fasadi tvornice po prvi puta će se primjenjivati površinska tehnologija koja apsorbira dušikov dioksid. Riječ je o elementima od aluminija koji su premazani titanijevim dioksidom. Premaz djeluje kao katalizator te prilikom utjecaja sunčeve svjetlosti i već niske vlažnosti zraka rastavlja apsorbirane onečišćujuće čestice na bezopasne sastavne dijelove vodu i nitrat. U prvom pilot projektu Porsche testira NOx apsorbirajuću visokotehnološku fasadu na površini od 126 kvadratnih metara što odgovara otprilike deset parkirnih mjesta. U tom pogledu obavlja posao od deset stabala.

Održivost se isplati

Brojne mjere koje doprinose resursnoj učinkovitosti i rasterećuju okoliš ujedno pomažu i pri smanjenju troškova. Počevši od zamjene uobičajene rasvjetne tehnologije LED lampama preko ventilacijskih sustava u proizvodnji karoserije reguliranih po potrebi ili korištenja otpadne topline iz lakirnice pa sve do primjene elektromehaničkih proizvodnih tehnologija umjesto hidrauličnih radnih koraka. Potonjom mjerom se samo prilikom zakivanja u proizvodnji karoserije na lokaciji u Zuffenhausenu godišnje ostvari ušteda od 11.544 kWh energije.

Održivost određuje i put do posla u Porscheu

Kako rastući broj zaposlenika ne bi ujedno značio i povećano onečišćenje zbog pro- meta, Porsche je uveo sustav upravljanja mobilnošću na razini tvrtke. Tako je uvedena „vozna karta za djelatnike“ – karta za javni prijevoz koja je subvencionirana od poduzeća – i „karta kod fine prašine“ koja će svim djelatnicima na lokacijama na prostoru Stuttgarta omogućiti besplatno korištenje javnih prijevoznih sredstava kod upozorenja o visokoj koncentraciji fine prašine. Uveden je i sustav upravljanja parkirnim prostorom kojim će se slobodna parkirna mjesta lako moći uočiti. Porsche aplikacija za dijeljenje vožnji „TwoGo“ je postojeća ponuda kojom zaposlenici brzo i praktično mogu stvarati zajednice za dijeljenje vožnji automobilom. A uvođenjem „mobilnog rada“ proizvođač sportskih vozila ne udovoljava samo novim oblicima rada, nego pomaže i u rasterećenju prometa za vrijeme najvećih gužvi.