Ekologija Vijesti

Porsche pokazao prototip novog Macana

         Michael Steiner, član uprave za istraživanje i razvoj u tvrtki Porsche AG, potvrđuje da je testiranje u stvarnom okruženju započelo i da predstavlja jedno od najvažnijih koraka u razvojnom procesu. Do samog uvođenja novog Macana na tržište odvoziti će se oko tri milijuna testnih kilometara pod različitim uvjetima s tim da su već brojni pokusni kilometri odrađeni i u virtualnom prostoru. Stoga Porsche dokazuje da prototipovi potpuno električnog Macana balansiraju između digitalnog i stvarnog svijeta.

         Digitalno testiranje, osim što štedi novac i vrijeme, čuva resurse pa umjesto stvarnih vozila inženjeri koriste digitalne prototipove – računalne modele, koji imitiraju svojstva, sustave i agregate vozila. Također bitnu ulogu u razvoju novog Macana ima aerodinamika pa dr. Thomas Wiegand, voditelj Odjela za razvoj aerodinamike,  tvrdi da je u pogledu velikog dosega niski otpor zraka elementaran za potpuno električnog Macana.

         Novi Macan bit će drugi Porscheov potpuno električni model, što znači da ima električni pogonski sklop od baterije do motora koji zahtijeva sasvim poseban koncept hlađenja i temperiranja. Što se baterije i dosega tiče, kako govori Michael Steiner, Macan će svojom 800 voltnom snažnom arhitekturom pružiti e-performanse tipične za Porsche i doseg prikladan za dugotrajne vožnje, ali i brzo punjenje.

         Michael Steiner ističe da će potpuno električni Macan biti najsportskiji model svog segmenta, a njegovo predstavljanje tržištu na platformi Premium Platform Electric (PPE) planirano je za 2023. godinu.