Ekologija Sport Vijesti

Porsche Taycan gostuje na završetku sezone Formule E

Porsche u posjetu Velikoj jabuci: Taycan je u okviru finala ABB FIA Formula E prvenstva u New Yorku dokazao da suvereno može savladati i nekoliko brzih krugova na trkaćoj stazi. „U Formuli E rekuperacija zauzima važnu ulogu u strategiji utrke. Kod serijskog vozila pametni povrat energije može ostvariti znatne prednosti po pitanju dosega“,objašnjava Porsche test vozač Neel Jani koji je sjedio za volanom u New Yorku. „Bio sam iznenađen velikim dosegom koji novi Taycan pruža i kod sportskog načina vožnje na trkaćoj stazi. To je moguće zahvaljujući bateriji koja je usmjerena na performanse i sofisticiranom upravljanju energijom.“

Visok stupanj zrelosti novog Taycana također ga je se dojmio, tvrdi Jani: „Kao i naše vozilo za Formulu E, posjeduje Porscheov pogonski sklop koji je konstruiran kako bi pružio performanse i pouzdanost. I bez obzira radilo se o trkaćem automobilu ili serijskom modelu: Od iznimnog je značaja da u testnoj fazi odvozimo što više kilometara i pritom stječemo iskustvo.“

Brzi krugovi u New Yorku predstavljaju veliko finale Porsche Triple Demo Run. Jedan prototip Taycana pritom je odradio tri nastupa na tri kontinenta unutar tri tjedna: Odlaskom u Kinu, Veliku Britaniju i SAD posjećena su velika prodajna tržišta prvog sportskog vozila Porschea s potpuno električnim pogonom. Pojedinim folijama postavljenima na krovu vozila odala je se počast svakoj zemlji domaćinu: U New Yorku prototip je startao s dizajnom zvjezdica i pruga.

Kineski vozač utrka Li Chao, sudionik utrke Porsche Carrera Cup Asia, vozio je Taycan na zahtjevnoj stazi Porsche iskustvenog centra (PEC) u Šangaju. Bivši pilot Formule 1 i današnji ambasador marke Porsche, Mark Webber, odvozio je Hill Run na Festival of Speed u britanskom Goodwoodu.

Vozilo: Porsche Taycan

Taycan će biti predstavljen u rujnu te krajem godine stiže na tržište. Diljem svijeta već je više od 20.000 ozbiljnih interesenata za kupnju ovog automobila s četvora vrata. Potencijalni kupci već su se prijavili za uvrštenje na popis opcijskog programa i izvršili uplatu predujma.

Pored dinamičkih svojstava vožnje Taycana, dobra infrastrukturna pokrivenost punionicama predstavlja ključ za dugotrajni uspjeh elektromobilnosti. Porsche nudi inteli- gentna rješenja za punjenje kako za kod kuće tako i na putu. Digitalna platforma Porsche Charging System omogućava pristup preko 70.000 mjesta za punjenje od različitih ponuđača diljem Europe i objedinjeni obračun preko Porschea. K tome su još na raspolaganju vlastite i zajedničke stanice za brzo punjenje u suradnji s mrežama za punjenje kao što su Ionity u Europi ili Electrify America u SAD-u.

Vozač: Neel Jani

Švicarac Neel Jani (35) je od 2013. godine Porsche test vozač i prvi potvrđeni vozač s kojim će Porsche u studenom 2019. godine pristupiti ABB FIA Formula E prvenstvu. Za volanom Porschea 919 Hybrid je 2016. godine postao ukupni pobjednik Le Mansa i svjetski prvak u utrci izdržljivosti. Jani je s modelom 919 od 2014. do zaključno 2017. godine postigao četiri pobjede, devet startnih pozicija i četiri najbrža kruga. 2018. go- dine je s modelom 919 Hybrid Evo u Spa-Francorchampsu uspio postići rekordno vrijeme jednog kruga kojim je nadmašio tadašnji rekord u Formuli 1. Jani je svoju karijeru započeo u Formula utrkama te je napredovao sve do test vozača Formule 1.

Staza: New York City

Jedinstvena pozadina: Sa siluetom Manhattana na horizontu i Kipom slobode u pozadini, u New Yorku se održao finale pete sezone Formule E. Piloti su u Red Hooku, luci Brooklyna, majstorski savladali tehnički zahtjevnu stazu.

Trkaća serija: ABB FIA Formula E prvenstvo

Odbrojavanje do ulaska Porschea u čisto električnu trkaću seriju je krenulo i prvi koraci su uspješno savladani: od testne faze ispitivanja Porscheovog pogonskog sklopa preko konstrukcije Porsche vozila za Formulu E i njegovog rollouta na testnoj stazi u Weissachu do preko 1.000 prijeđenih testnih kilometara na stazi „Circuit Calafat“ u Španjolskoj. Porscheov tim za Formulu E nastupit će u 6. sezoni (2019./2020.) po prvi puta u ABB FIA Formula E prvenstvu. Kao prvi vozač zadužen je Neel Jani. Među posebnosti trkaće serije spadaju specijalno osmišljene cestovne staze u centrima metropola, izbacivanje klasičnih zaustavljanja u boksu te mogućnost da obožavatelji svojim omiljenim vozačima mogu priskrbiti dodatnu energiju putem online glasanja i time osigurati prednost u odlučujućim trenucima utrke.