Vijesti

Porsche u prvih devet mjeseci postigao plus od tri posto

Kina i SAD kao pokretači rasta – Cayenne i Macan i dalje popularni

Tvrtka Porsche AG je u prva tri kvartala 2019. godine diljem svijeta isporučila 202.318 vozila. Time je proizvođač sportskih vozila ostvario porast od tri posto u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini. Posebno tražene su bile serije modela Cayenne i Macan. Kod Cayennea je s 62.022 vozila i plusom od 25 posto ponovno zabilježen najsnažniji rast. Ovaj model je od nedavno u ponudi i kao Coupé varijanta – također kao plug-in hibrid. S druge strane, model Macan je 73.967 puta predan u ruke kupaca. To odgovara rastu od devet posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Pozitivan razvoj u Aziji i Sjevernoj Americi

Porsche je uspio zadržati svoju poziciju u Kini i SAD-u – unatoč sveukupno oslabjeloj ekonomskoj situaciji na obama tržištima. U prvih devet mjeseci otišlo je 64.237 vozila kupcima u Kini, a time i 14 posto više nego u istom razdoblju u prethodnoj godini. U SAD-u – drugom najvećem tržištu Porschea – isporuke su porasle za šest posto na 45.062 primjerka. I u Aziji-Pacifiku, Africi i Bliskom istoku sportska vozila iz Zuffenha- usena su zadržala svoj popularni status. 86.235 vozila, i time jedanaest posto više u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini, isporučeno je na ta tržišta. U Europi je zabilježen pad u broju isporuka što je uvjetovano prelaskom na WLTP i benzinske filtre čestica, koji su u prvim mjesecima ove godine doveli do izostanka određenih vozila iz ponude.

„Porast u Kini i SAD-u nas čini optimističnima u pogledu postizanja naših sveukupnih godišnjih ciljeva“, govori Detlev von Platen, član uprave za prodaju i marketing tvrtke Porsche AG. „Srednjoročno, ipak, postoje znakovi za blagi pad globalnog rasta. Imat ćemo budno oko za to, ali ćemo svejedno zadržati pozitivan pogled prema naprijed – zahvaljujući i popunjenim knjigama narudžbi za novi Porsche Taycan.“

Porsche je s modelom Taycan početkom rujna predstavio svoje prvo sportsko vozilo na potpuno električni pogon. Vozilo će od kraja 2019. godine biti isporučivano u SAD, dok u Europu vozilo kod trgovaca stiže u prvim mjesecima 2020. godine.