Vijesti

Porscheu novi rekord Nürburgringa

911 GT2 RS MR najbrže je sportsko vozilo s dozvolom za cestovnu upotrebu na ‘Ringu’

Porsche je u suradnji s Manthey-Racingom postavio još jedan rekord na stazi Nürburgring-Nordschleife. U četvrtak, 25. listopada 2018., 515 kW (700 KS) snažni Porsche GT2 RS MR je savladao 20,6 kilometara dugu stazu za 6:40,3 minute. Tako brzo kroz „Zeleni pakao“ dosad nije prošlo ni jedno vozilo s odobrenjem za cestovnu upotrebu. Za volanom ovog sportskog vozila koje su inženjeri Porschea i stručnjaci Manthey-Racinga posebno prilagodili za Nordschleife sjedio je Lars Kern. Ovaj Porscheov test vozač je u rujnu 2017. godine u serijskom Porscheu 911 GT2 RS već jednom postavi rekord kruga.

„Cijeli smo dan pratili vrijeme i dobro razmislili o tome je li uopće moguća takva vožnja. Ne bismo nikada riskirali da je padala kiša ili da je staza bili samo malo vlažna“,govori Dr. Frank-Steffen Walliser, voditelj moto sporta i GT vozila. Porsche 911 GT2 RS bio je opremljen Performance paketom Manthey-Racinga te dorađen sveukupnim postav- kama koje su krojene po mjeri karakteristika staze Nürburgring-Nordschleife. „U okviru ove test vožnje htjeli smo samo još jednom vidjeti potencijal ovog vozila. A rezultat je itekako dojmljiv. To je zaista nevjerojatno vrijeme. I ovo još jednom jasno pokazuje mogućnosti koje se kriju u ovom sportskom vozilu.“

Porsche GTS RS je 2017. godine došao na tržište kao dosad najsnažniji i najbrži 911 svih vremena. Proteklih mjeseci inženjeri Porschea su upotrijebili znanje iz razvoja ovih dvaju trkaćih vozila, 911 RSR i 911 GT3 R, te iz brojnih uspješno odrađenih utrka Manthey-Racinga na stazi Nürburgring-Nordschleife. Ciljane modifikacije između ostalog obuhvaćaju segmente vozno postolje i aerodinamika. No, tehničari su se s druge strane stalno fokusirali na upotrebljivost u cestovnoj vožnji.

„Vožnja je bila zaista zabavna“, govori razvojni inženjer Lars Kern. Ovaj 31-godišnjak upoznat je s Nürburgringom- Nordschleife kroz testne i rekordne vožnje te brojne utrke u VLN utrkama. „I s novim paketom balans automobila je jako dobar. Nisam morao puno riskirati kako bih bio brz. No, kako se već počelo smračivati, imao sam samo jedan pokušaj. I uspjelo mi je iz prvog puta.“Direktor tvrtke Manthey-Racing, Nicolas Raeder, dodaje: „Jako smo ponosni. Bio je velik izazov ubrzati Porsche 911 GT2 RS koji je ionako već bio strahovito brz.“

U jesenskim, ali ipak suhim uvjetima Lars Kern je pod budnim okom javnog bilježnika optimalno iskoristio veliki potencijal Porschea 911 GT2 RS MR u svojoj rekordnoj vožnji. Po pitanju goriva, Porsche se oslonio na Esso koji se u moto sportu pokazao kao pouzdan partnera. Jedina modifikacija u usporedbi s verzijom GT2 RS MR za Clubsport i Trackday događanja koja je od sada dostupna za narudžbu kod Manthey-Racinga je sjedište vozača. U rekordnom vozilu je iz sigurnosnih razloga upotrijebljeno školjkasto sjedište iz trkaćeg sporta. Ta promjena nije dovela do prednosti u težini.

Ovo je Porsche GT2 RS

Najsnažniji i najbrži Porsche 911 proslavio je svoju svjetsku premijeru u lipnju 2017. godine u britanskom Goodwoodu. Taj 3,8-litreni motor ima postiže snagu od 515 kW (700 KS) i okretni moment od 750 Nm. Maksimalna brzina ovog sportskog vozila na stražnji pogon iznosi 340 km/h. Ubrzanje s mjesta na 100 km/h ovaj 1.470 kilograma laki automobil s dva sjedišta doseže za samo 2,8 sekundi. Porsche je u rujnu u okviru Rennsport Reunion VI u kalifornijskom Laguna Seca (SAD) predstavio novi Porsche 935 koji se temelji na visoko modernoj tehnologiji modela 911 GT2 RS. Ovo ekskluzivno vozilo koje je koncipirano za primjenu na Trackday događanjima isporučit će se kupcima sljedeće godine u limitiranom izdanju od 77 primjeraka.

Manthey-Racing

Tvrtkom Manthey-Racing sa sjedištem u Meuspathu na Nürburgringu upravljaju braća Nicolas i Martin Raeder. Društvo je s 51 posto u vlasništvu tvrtke Porsche AG. Manthey Racing između ostalog nudi usluge servisa, pakete dijelova i utrke za kupce. Ovaj tim iz regije Eifela je sa šest ukupnih pobjeda na 24 sata na Nürburgringu jedini nositelj rekorda. Ekipa iz Meuspatha za Porsche između ostalog provodi utrke dvaju 911 RSR na Svjetskom prvenstvu utrka izdržljivosti (WEC). U toj seriji utrka Porsche je u lipnju 2018. godine slavio pobjedu u klasi na 24 sata Le Mansa. Porsche GT tim trenutno ima jasno vodstvo u cjelokupnom WEC bodovanju.