Vijesti

Prvi BMW-i X7 silaze s trake

Proizvodnja prvih modela novog BMW-a X7 SAV (Sports Activity Vehicle – vozila za sportske aktivnosti) prije serijske proizvodnje započela je u postrojenju BMW grupe u gradu Spartanburg u SAD-u. Tako je odbrojavanje za posljednjih dvanaest mjeseci do prezentacije proizvodnog automobila krajem 2018. godine počelo. Prije toga, vozilo će se podvrgnuti raznim testovima pod djelomično ekstremnim uvjetima. Knudt Flor, voditelji postrojenja BMW grupe u gradu Spartanburg: “Ponosni smo što ovdje u Spartanburgu, domu naših X modela, proizvodimo BMW X7. Ovo je vrlo posebno vozilo i naši zaposlenici se raduju još jednom članu X obitelji. Zajedno s BMW-om X7, ukupno pet BMW X modela izvesti će se iz Spartanburga u sva četiri ugla svijeta.”

Kamuflažni omot skriva konačni izgled.

U postrojenju, proizvodnja modela prije serijske proizvodnje služi za osiguravanje i optimizaciju buduće serijske proizvodnje. Slijedom toga, modeli BMW-a X7 prije serijske proizvodnje već koriste istu pokretnu traku za sastavljanje kao i modeli proizvodnje BMW X5 i BMW X6. Posebno obučeni tim osigurava serijski proces proizvodnje novih modela vozila u postrojenju i kvalificira zaposlenike za buduću serijsku proizvodnju. Modeli prije serijske proizvodnje proizvedeni u postrojenju BMW grupe u gradu Spartanburg predaju se stručnjacima razvojnog odjela, kojima su navedeni modeli potrebni za homologaciju, registraciju kao i za različite svrhe testiranja poput testiranja izdržljivosti i probnih vožnji u ekstremnim uvjetima u pustinjskim područjima Doline smrti (Death Valley) ili na skandinavskim padinama prekrivenim ledom i snijegom. Model se prije serijske proizvodnje oprema svojim kamuflažnim omotom dok je još uvijek u postrojenju. Uočljivi prugasti uzorci osmišljeni su kako bi pomogli sakriti novi konačni izgled SAV-a što je više moguće.

Peta serija iz postrojenja BMW grupe u gradu Spartanburg. 

U gradu Spartanburg, BMW grupa proizvodi BMW X modele za SAD i globalno tržište. S rekordnim brojkama od više od 411.000 primjeraka u 2016. godini, Spartanburg je trenutno najveće postrojenje BMW grupe diljem svijeta. Oko 70% vozila proizvedenih u Spartanburgu izvozi se u 140 zemalja širom svijeta. Prema Ministarstvu trgovine SAD-a, BMW grupa je stoga najveći izvoznik vozila u SAD-u mjeren izvoznim vrijednostima. Maksimalni godišnji kapacitet proizvodnje iznosi oko 450.000 vozila. Postrojenje BMW grupe u gradu Spartanburg zapošljava više od 9.000 ljudi; dodatnih 1.000 radnih mjesta bit će otvoreno do 2021. Svakog dana 1.400 modela BMW-a X3, X4, X5 i X6 silazi s pokretne trake za sastavljanje u postrojenju Spartanburg; navedene serije će se dopuniti petom serijom, BMW-om X7, za koju se postrojenje u Spartanburgu trenutno priprema. Do sada je BMW grupa uložila osam milijardi američkih dolara u lokaciju proizvodnje i proizvela oko 3,9 milijuna vozila otkako je postrojenje pušteno u pogon 8. rujna 1994. godine.