Vijesti

Rekordna prodaja Kijinih hibridnih i električnih vozila

Kia Motors je u 1. kvartalu u Europi doživjela rekordnu prodaju novih hibridnih i električnih vozila, usprkos padu ukupne prodaje prouzročene koronavirusom. Kia je također ostvarila svoj najviši tržišni udio u prvom kvartalu u povijesti.

Prodaja u 1. kvartalu pala za 14,5% u odnosu na rekordnu 2019.

Po najnovijim podacima udruge europskih proizvođača automobila ACEA, Kijina je prodaja u zemljama EU, Velikoj Britaniji i članicama EFTA (Island, Lihtenštajn, Švicarska i Norveška) u prvom kvartalu pala na ukupno 113.026 vozila. To predstavlja pad od 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je Kia zabilježila rekordnu kvartalnu prodaju u Europi (132.174 vozila). Ovaj pad je znatno manji od onoga s kojim se susreo europski automobilski sektor (-26%).

Kijin tržišni udio u Europi u 1. kvartalu iznosi 3,7%

Kijin tržišni udio je sa 3,2% u prvom kvartalu 2019., ove godine dostigao rekordnih 3,7%.

Prodaja elektrificiranih Kija bolja za 21% usprkos smanjenju tržišta novih vozila

Usprkos zahtjevnom početku godine prodaja elektrificiranih Kija – hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila – se povećala za 21%, na ukupno 21.340 vozila.

Elektrificirani modeli sada čine skoro petinu svih prodanih Kija u Europi

Elektrificirani modeli sada predstavljaju skoro petinu novoprodanih Kija u Europi odnosno, točno 19% svih prodanih Kija u 1. kvartalu 2020., dok je prodaja ovakvih Kija u istom razdoblju prošle godine predstavljala 13%. Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Prva tri mjeseca ove godine su zbog koronavirusa širom Europe bila vrlo zahtjevna za čitavu industriju. Usprkos tome doživjeli smo rast prodaje Kijinih hibridnih i električnih vozila – svi naši elektrificirani modeli su u Europi imali rast prodaje u proteklom razdoblju. Dolazak novih plug-in hibrida, unaprijeđenih električnih vozila, te raširena ponuda modela Ceed povećali su našu prodaju i tržišni udio.” U prvom kvartalu 2020. je prodaja Kijinih baterijskih električnih vozila – e-Niro i e-Soul – predstavljala 32% svih prodanih elektrificiranih vozila (prošle godine 22%). Plug-in hibridi, uključujući i nove izvedbe Xceed i Ceed Sportswagon, sve su popularniji, a sada čine 30% svih prodanih elektrificiranih Kija. Kia e-Soul nedavno je osvojio nagradu za Svjetski urbani auto 2020. godine (World Car of the Year), koji će svim elektrificiranim Kijama donijeti dodatno zanimanje stranaka. Kia Telluride, koja se prodaje u Sjevernoj Americi i nekim tržištima izvan Europe, postao je Svjetski auto 2020. i veliki pobjednik ovog globalnog izbora.

Prodaja svih izvedbi modela Ceed bolja za 19%

Kijin najprodavaniji model je u ovom razdoblju ostvario rekordnu prodaju. Prodaja modela Ceed – ponuda obuhvaća izvedbe Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed – veća je za 19%. Ukupno su prodana 29.664 primjerka ovog modela. Rast prodaje u Europi dodatno je pojačao dolazak novog Xceeda u drugoj polovini prošle godine, kao i nedavno lansiranje plug-in hibrida izvedbi Xceed i Ceed Sportwagen.

Pet najpopularnijih modela Kije u Europi pored Ceeda čine Sportage (23.011 prodanih primjeraka), Niro (16.010), Stonic (15.115) i Picanto (13.639).