Ekologija Vijesti

Renault EZ-FLEX

Inovativni eksperiment sa svrhom boljeg razumijevanja posljednje faze gradske dostave

  • Renault EZ-FLEX je pokusno električno i povezano lako gospodarsko vozilo koje se odlikuje kompaktnošću i okretnošću. Osmišljen je za održivu mobilnost i učinkovitu dostavu u gradskim područjima. Ovo nije samo vozilo, već pravi alat za dostavljače.
  • Renault EZ-FLEX početak je zajedničke, inovativne i jedinstvene suradnje s ciljem da se bolje shvate novi izazovi koje donosi posljednja faza dostave. EZ-FLEX dat će se na korištenje profesionalnim dostavljačkim službama diljem Europe kako bi se prikupili bitni podaci o uporabi i tako bolje razumjele potrebe povezane sa svakodnevnom dostavom u gradskim područjima.
  • Količina prevezene robe u svijetu trebala bi se učetverostručiti do 2050. Imajući to u vidu, Renault je krajem 2018. predstavio svoju viziju budućnosti gradske dostave kakva se očekuje 2030. – električni, autonomni i povezani konceptni automobil EZ-PRO. Električno i povezano vozilo EZ-FLEX može se smatrati Renaultovim nastavkom pripreme za budućnost kroz istraživanje novih načina korištenja posljednje faze dostave. 

EZ-FLEX: vozilo stvoreno za gradske dostave

Renault EZ-FLEX kompaktno je i upravljivovozilo stvoreno za neometano kretanje gradom. 

S obzirom na veličinu teretnog prostora, njegove su dimenzije optimalne. Njegova duljina (3,86 m), širina (1,65 m) i visina (1,88 m) dovoljno su male da može pristupiti parkiralištima. Teretni kapacitet od 3 m3jedinstven je zbog svojih dimenzija, a omogućen je zahvaljujući kompaktnoj kabini koja i dalje nudi sve prednosti pravog lakog gospodarskog vozila. Krug okretanja od 4,5 m omogućuje izvrsnu upravljivost na ulicama užeg gradskog središta.

Svaki je detalj osmišljen s ciljem da se ispune potrebe dostavljača: široki pristup vozačkom mjestu koji ulazak i izlazak čini lakšim, središnja upravljačka ploča s raspoznatljivim prikazom za brz i jednostavan pristup informacijama o vožnji, vidljivost pješaka i gradskog okruženja te jednostavna i učinkovita kontrola vožnje. Moderno korisničko sučelje kao posrednik između čovjeka i strojau potpunosti je integrirano u svijet pametnih telefona. Ono nudi usluge i aplikacije povezane sa samim vozilom te mogućnost integracije aplikacija povezanih s raznim aktivnostima stručnjaka. 

Stražnji teretni prostor optimiziran je ergonomskom visinom utovara (760 mm iznad zemlje) i otvorima koji omogućuju jednostavan pristup cijeloj površini za utovar. Vozilo je oblikovano tako da omogući i brojne konfiguracije stražnjeg prostora. Te su konfiguracije osmišljene kako bi se njihovom prilagodbom zadovoljile različite potrebe stručnjaka kojima će vozilo biti dano na ispitivanje. 

EZ-FLEX kao električno vozilomože pristupiti gradskim središtima te nudi domet od 100 km, čime se prilagođava potrebama gradske dostave (gradske dostave zahtijevaju 50 km prosječne dnevne vožnje).

EZ-FLEX: zajednički i inovativni eksperiment bez presedana 

Desetak vozila Renault EZ-FLEX dat će se na korištenje raznim europskim stručnjacima, tvrtkama, gradovima i općinama. Očekuje se da će eksperiment trajati oko dvije godine.

Vozilo je opremljeno senzorimakako bi se bolje razumjela njegova uporaba, a stručnjaci će tijekom eksperimenta svojim povratnim informacijama dodatno bogatiti postojeće podatke. Prikupljat će se različite vrste podataka: geolokacija, kilometraža, domet, korištenje otvora, brzina, zaustavljanja itd. Ti će se podaci zatim prenositi putem povezanog sustava u vozilu, bilo u stvarnom vremenu ili jednom dnevno, kako bi se razumjela stvarna dnevna uporaba.

Analiza podataka, upotpunjena povratnim informacijama stručnjaka, omogućit će Renaultu da oblikuje vozila koja su bolje prilagođena razvoju gradske logistike. Cilj je da akteri u ekosustavu testiraju vozilo i njegove usluge u stvarnim uvjetima kako bi stvorili zajedničku viziju gradskog prijevoza robe. 

Ovim eksperimentom Renault započinje novi pristupu pripremi i osmišljavanju inovacija sutrašnjice. Ovaj fleksibilni pristup, revolucionaran u automobilskoj industriji, vrlo je blizak praksi drugih područja, kao što je industrija igara.

EZ-FLEX: priprema mobilnosti sutrašnjice

U svijetu u kojem će zbog rastućeg trenda urbanizacije do 2030. u gradovima živjeti više od 60 % stanovništva, problem kretanja ljudi nije jedini koji treba ponovno razmotriti. Počinje i nova era u prijevozu robe: brzina, fleksibilnost i pouzdanost najveći su zahtjevi kupaca u vrijeme u kojem svjedočimo iznimno brzom rastu internetske kupovine. Zahtjev za sve kraćim i preciznijim vremenom dostave povezan je sa sve strožim ograničenjima vožnje u gradovima i užim gradskim središtima.

Osiguravanje održive mobilnosti za sve, danas i sutra, moto je grupe Renault. Nakon EZ-PRO konceptnog automobila, i Renault EZ-FLEX omogućuje nam da nastavimo istraživati mobilnost sutrašnjice.