Predstavljamo Vijesti

Renault Zoe – novi motor, više snage, veća brzina i domet

Renault je predstavio svoj novi električni motor R110 kao i Zoe modelske godine 2018. Zoe, najprodavanije električni automobil u Europi, bit će prvo Renaultovo električno vozilo pokretano ovim motorom snage 80 kW koji donosi više snage i više užitka u vožnji. Unatoč tome što je iste veličine kao i motor R90, R110 je 12 kW (16 KS) snažniji od svojeg prethodnika. Vozačima to donosi snažnije ubrzanje na otvorenim cestama i autocestama. Novi motor od 80 do 120 km/h ubrzava gotovo dvije sekunde brže od prethodnika. To je veliki napredak koji vozaču donosi više samopouzdanja pri višim brzinama. Pri nižim brzinama R110 ubrzava jednako snažno kao i inačica R90 na temelju koje je nastao zahvaljujući trenutačno dostupnom najvećem okretnom momentu od 225 Nm. Zato je Zoe u gradu okretan kao i uvijek.

Zahvaljujući većoj snazi Zoe je još okretniji i prilagodljiviji izvan grada,” rekla je Elisabeth Delval, pomoćnica voditelja programa Renault Zoe. „Osim što mogu uživati u vožnji modela Zoe, vozači se mogu osloniti i na najveći domet u segmentu električnih automobila serijske proizvodnje.

Novi motor R110: Renaultova stručnost u proizvodnji električnih vozila

Novi motor R110 plod je Renaultova rada na razvoju električnog motora i proizvodne strategije i novi dokaz stručnosti najvećeg europskog proizvođača električnih vozila u tom području. Motor R110, nasljednik motora R90, isključivo je Renaultov proizvod. Razvijen je u samo dvije godine, a proizvodi se u Francuskoj u Renaultovoj tvornici Cléon u Normandiji. Konstruirali su ga inženjeri iz Cléona u suradnji s inženjerima iz Renaultovog Technocentrea, smještenog jugoistočno od Pariza. Motor R110 opremljen je inovacijama koje su mu donijele dodatnih 12 kW bez povećanja mase ili obujma, a pritom je zadržao i iznimnu energetsku učinkovitost motora R90.

Uvođenjem motora R110 broj inačica Renaultovog motora koje se ugrađuju u Kangoo Z.E., Master Z.E., Zoe i Daimlerov električni Smart popeo se na pet (44 kW, 57 kW, 60 kW, 68 kW i 80 kW).

Android Auto za Zoe

Zoe sada na raspolaganju ima i sustav R-Link Evolution kompatibilan s aplikacijom Android Auto, što znači da će vozači sada na zaslonu multimedijskog sustava moći prikazivati i kompatibilne aplikacije sa svojih Android uređaja (primjerice Waze, Deezer, Spotify, TuneIn, Skype, Messenger, Audible i mnoge druge dostupne u trgovini Play Store).

Još profinjeniji

Zoe za 2018. godinu sada dolazi i s novom privlačnom tamnom metalik bojom: ljubičastom Blueberry. Bogato opremljena inačica Intens može se odabrati i s novim paketom Blueberry Purple koji usklađuje ljubičastu boju karoserije s mat ljubičastom obradom ukrasnog umetka armaturne ploče i ventilacijskih otvora, okvira ručice mjenjača i zvučnika te ukrasnih šavova na crnim i ljubičastim presvlakama.

Knjige narudžbi za Zoe pokretan novim motorom R110 i opremljen sustavom Android Auto i paketom Blueberry Purple u Francuskoj se otvaraju u ožujku 2018.

R110: Renaultov prvi električni motor koji će biti homologiran u skladu s novom normom WLTP

Novi motor R110 bit će homologiran u skladu s novom normom WLTP koja se postupno uvodi u Europi od 1. rujna 2017. i koja će s vremenom zamijeniti normu NEDC. Novi, stroži postupak homologacije trebao bi preciznije oponašati stvarnu uporabu vozila i u slučaju električnih vozila mjeri domet izražen u kilometrima. Novi ciklus WLTP, koji uključuje i testiranje na dinamometru, dulji je i obuhvaća veći broj testnih faza. Brzine su više, a ubrzanja snažnija. Homologirani domet zato je niži i u skladu s vrijednostima koje vozilo postiže u stvarnim uvjetima. Novi postupak nije promijenio Zoejev stvarni domet koji ostaje 300 km u gradskoj i izvangradskoj vožnji. Homologacija motora R110 prema normi WLTP je u tijeku. Početne procjene temeljene na novoj normi WLTP (otprilike 300 km) potvrđuju vrijednosti dobivene u stvarnim uvjetima.

Renault Zoe najprodavanije je električno vozilo u Europi

– Zoe je 2017. bio najprodavanije električno vozilo u Europi treću godinu zaredom

– svako drugo električno vozilo prodano u Francuskoj 2017. jest Zoe.

– ukupno je u Renaultovoj tvornici Flins u Francuskoj proizvedeno više od 100.000 primjeraka modela Zoe

– prodaja modela Zoe svake godine bilježi rast

– prodaja modela Zoe 2017. porasla je za 44 % u odnosu na 2016.